Gazete Vatan Logo

Son dakika kredi açıklaması! Hazırlıklar tamamlandı, detaylar belli oldu! 60 milyar liralık yeni kredi...

Kredi ile ilgili son dakika açıklaması! Kredi paketinin hazırlıkları tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi duyurmuştu. İstihdamı koruma ve geliştirme öncelikli işletme, yatırım kredileri vermeye yönelik Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli paket ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Sıkı takip geliyor. Verilen bu kredilerin amacının dışında kullanımının önüne geçmek için sıkı takip yapılacağı, kamu gelirlerine dayalı sertifika çıkarılacağına ilişkin bilgi paylaşıldı. KGF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen de yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki günlerde farklı sektör ve alanlarda 60 milyar liralık yeni bir kredi imkanı reel sektörün hizmetine sunulmuş olacak" şeklinde konuştu.

Son dakika kredi açıklaması! Hazırlıklar tamamlandı, detaylar belli oldu! 60 milyar liralık yeni kredi...

Hükümet, ekonomide yaşanan sorunların aşılması için uygulamaya koyduğu kararlarla ilgili bilgilendirme çalışmalarına hız verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ekonomi kurmayları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu başta olmak üzere art arda yaptıkları toplantılarla ekonomideki gelişmelerden endişe duyan ve sorunlara çözüm bekleyen gruplara brifing verdiler. Özellikle daha önce yüzde 70’i amaç dışı kullanıldığı ifade edilen KGF kredilerinin sıkı takip edileceği belirtildi.

Yapılan toplantılarda, sorunların çözümü için ortaya konulan bazı öneriler ise şöyle...

- İhracata ve istihdama dönük adımlar atılacak. Kredi Garanti Fonu başta olmak verilen krediler sıkı takip edilecek. Daha önce verilen kredilerin yüzde 70’i amaç dışı kullanıldığı ifade edildi.

Proje amacı dışında kullanılmasına izin verilmeyecek

- Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin artması için çalışma yapılacak. Yakın tarihte yurtdışına bazı ziyaretler yapılarak, yatırımcılarla görüşmeler düzenlenecek.

ŞİRKET DÖVİZLERİ

- Kur korumalı mevduat sistemine, şirketlerin de dahil edilmesine yönelik yasanın uygulama yönetmeliği yayınlanacak. Şirketlere ait 90 milyar Dolar civarında mevduat olduğu biliniyor. Bunun 10 milyar dolarının çözülmesini bekleniyor. Yeni uygulamalarla birlikte kurda gerileme olacak.

Haberin Devamı

- Kamu bankalarının sermayelerine Hazine’den transfer yapılacak. Kaynak aktarımı ile kamu bankalarının kredi olanakları genişleyecek.

KAMU GELİRİ SERTİFİKASI

- Kamu gelirlerine dayalı ve altına dayalı sertifika çıkarılacak. Örneğin BOTAŞ veya diğer KİT’Lerin gelirlerine ilişkin Hisse senedi satışı olacak.

UZUN VADELİ REPO

- Merkez Bankası aracılığıyla uzun vadeli repo uygulaması planlanıyor. Tasarrufların artırılmasını ve Türk lirasının cazip hale getirilmesi hedefleniyor.

- Sermaye piyasalarının büyütülmesi için vergisel iyileştirmeler olacak. Merkez Bankası bazı adımlar atacak. Uzun vadeli repo konusunda çalışma yapılıyor. Bankaların sanayicilere daha fazla kredi açmasına olanak tanınacak.

- Takvime dayalı program ilan edilmeyecek. Çalışmalar uygulamaya konuldukça kamuoyuna açıklanacak.

Haberin Devamı

ENFLASYON HEDEFİ

- Enflasyonu aşağı çekmek, öncelikli hedef olacak. Enflasyonun bir süre yüzde 40’lar civarında olması bekleniyor. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak.

Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirilmesi hedefleniyor. Nuray Babacan/Hürriyet

KGF YÖNETİM KURULU BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği "istihdamı koruma ve geliştirme öncelikli işletme, yatırım kredileri vermeye yönelik" Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli paketin hazırlıkları tamamlandı.

KGF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen, "Faaliyet gösteren her 2 firmadan 1 tanesi KGF kefaletiyle uygun koşullu krediye ulaştı. Toplam hacim de 716 milyar lira. Toplam bankacılık sektöründe ticari kredilerin tutarının 3.7 trilyon lira olduğunu dikkate alırsak bu çok önemli bir rakam" dedi.

Cumhurbaşkanının bahsettiği gibi yeni paketlerin yürürlüğe alınması beklediklerini ifade eden Özegen, "Biz çalışmalarımızı tamamladık. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile mutabakata vardık. Önümüzdeki günlerde farklı sektör ve alanlarda 60 milyar liralık yeni bir kredi imkânı reel sektörün hizmetine sunulmuş olacak" şeklinde konuştu.

Başkan Özegen, fon kefaletli kredilerin doğru yerde kullanılmadığı, dövize, mevduata gittiği yönündeki eleştirileri de anımsatarak, şunları söyledi: "Bu eleştirilerin muhatabı olarak şunu ifade etmeliyim ki artık yeni nesil KGF kefaletli kredilerde yeni enstrümanlar geliştiriyoruz. Kartlı sistem bunların başında gelmekle beraber daha çok selektif krediler ile proje bazlı ve sektörel odaklı bir kredi ve kefalet mekanizmasını öngörüyoruz. Bu imkânlar artık doğrudan mevduata, dövize ve farklı alanlara yönlendirilemeyecek, doğrudan işletmelerimizin ihtiyacına yönelik kullanılabilecek. Hem gereksiz bir kredi genişlemesine sebebiyet vermeden hem de ülke olarak mücadele ettiğimiz enflasyonun artmasına katkı sağlamadan daha çok proje odaklı bir KGF kefaleti mekanizmasını önümüzdeki günlerde inşallah işletmelerimizin hizmetine sunmuş olacağız." Hazal Ateş/Sabah

Haberin Devamı