Gazete Vatan Logo

Son dakika! Altın fiyatlarında kritik gün! Gram altın için kırılma uyarısı! Çeyrek altın, tam altın, ons altın...

Son dakika haberi... Altın fiyatları ile ilgili haberler art arda geldi, kritik güne saatler kaldı. Ons altın, çeyrek altın, gram altın ve tam altın fiyatları merak konusu olurken, yatırımcılar “Çeyrek atın kaç lira? Gram altın fiyatları ne kadar? Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?" sorusuna cevap arıyor. Ons altın fiyatı Fed baskısı altında 25 Ocak’a kilitlenirken, gram altın ise Merkez Bankası’nın yarınki faiz kararına odaklandı. Altının gram fiyatı için iki senaryo paylaşan uzman isim, hem yatırımcılara tüyo verdi hem de kritik seviyeyi açıkladı. İşte altın fiyatlarıyla ilgili son gelişmeler...

Son dakika! Altın fiyatlarında kritik gün! Gram altın için kırılma uyarısı! Çeyrek altın, tam altın, ons altın...

Son dakika haberine göre; haftanın ilk işlem gününe 792 lira seviyelerinden başlayan gram altın fiyatı, salı günü en düşük 784 lirayı görmesinin ardından küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen dolar kurunun yükselişten destek bularak 798 liraya kadar yükseldi. Gram altın fiyatı 19 Ocak Çarşamba günü yükselişe geçerek 792 lira seviyelerinden işlem görüyor.

Altın fiyatları, Fed’in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentiler ve ABD’de tahvil faizlerinin yükselmesiyle geriledi. Gram altın ise Dolar/TL ’deki yatay seyirle küresel altın fiyatlarındaki gerilemeyi takip etti.

Bloomberght'de yer alan habere göre; Fed’in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentilerin artmasıyla 2 yıllık ABD Hazine tahvilinin faizi yüzde 1’in üzerine çıkarken 10 yıllıkların faizi yüzde 1,88’e çıktı. Yatırımcıların ABD’de yükselen enflasyona dair endişeleri artarken swap piyasaları bir yıl içerisinde dört adet 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlamaya başladı.

Politika yapıcıların mesajlarından sonra ABD Merkez Bankası Fed’in Mart ayında faizleri artırması beklenirken, yatırımcılar 10 yıldır faizleri artırmayan Avrupa Merkez Bankası’nın erken bir faiz artırımına gidebileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

 

ONS ALTIN NE KADAR OLDU? 

Ons altın geçen hafta neredeyse 1.830 dolara kadar ulaştıktan sonra kazançlarının bir kısmını silerek haftayı 1.816 dolardan kapatmıştı. Yeni haftaya dalgalı bir seyirle başlayan değerli metal, çarşamba günü sabah saatlerinde 1.812 dolar civarında bulunuyor.

GRAM ALTIN NE KADAR OLDU? 

Gram altın geçen hafta dolar/TL’deki düşüşle 773 TL’ye kadar geriledikten sonra haftayı 790 TL civarında kapatmıştı. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, dolar/TL’nin 13,53 civarında seyretmesiyle 792 TL civarında bulunuyor.

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NIN YENİ KARARINDA

Hürriyet’in haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını yarın saat 14.00’de açıklanacak. Piyasaların genel olarak beklentisi, Merkez Bankası’nın bu ayki toplantıda faizi sabit bırakacağı yönünde olurken; bir kısım ekonomistin beklentisi ise, faiz indirimine gidebileceği yönünde bulunuyor.

Haberin Devamı

SON TOPLANTIDA BU SÖYLEMLER ÖNE ÇIKMIŞTI

Merkez Bankası’nın 16 Aralık tarihinde açıkladığı kararın ardından yayımlanan politika metninde şu cümleler dikkat çekmişti: “Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir."

GRAM ALTIN İÇİN İKİ KRİTİK SENARYO

Yılın ilk çeyreğinde ons altın fiyatları için baskılanma ve düşüş öngördüğünü ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altın fiyatı için iki kritik senaryoyu paylaştı:

“1790 dolar altındaki kapanışlar önce 1765 ve devamında 1725 dolar seviyesini işaret ediyor. Ama yılın ilk çeyreği ile alakalı öngördüğüm bu düşüşler orta ve uzun vade için yatırımcısına alım fırsatı verecektir. Enflasyon ile alalı beklentiler fiyatlanmamışken ve 6 aydır baskılanan ons altını konuşuyoruz. Bu yüzden mutlaka yukarı yönlü tepkiler de verecektir."

Haberin Devamı

ONS ALTINDA ABD ETKİSİ

“Ons altında sadece ABD belirleyici olmayacak. Jeopolitik riskler de ons altın üzerinde sürpriz gelişmelere neden olabilir. Ama orta ve uzun vadede hızlı yükselme bekliyorum. Ons altındaki düşüş gram altındaki düşüşlerin sınırlı kalmasına neden oldu. Çünkü dolar kurunda bir miktar toparlanma gördük. Gram altın 800 lira sınırını zorlamaya devam ediyor. Gram altın fiyatında takip ettiğim bant aralığı aşağıda 780, yukarıda da 820 lira."

KRİTİK KARAR SONRASI KIRILMA UYARISI

"Perşembe günü saat 14.00’da Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra bir kırılma bekliyorum. Bu kırılma ile birlikte faiz kararı hangi yönde gelirse altının gram fiyatı o yöne kırılacak. Merkez Bankası faiz indirimini devam ettirirse dolardan güç toplayan gram altın yeniden 820 lira seviyesini yukarı yönlü kırabilir. Ancak pas geçmesi durumunda da 750, devamında 720 lira seviyelerinin görülme ihtimalini çok kuvvetli görüyorum."

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARINI ANLIK TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN...