Gazete Vatan Logo

Silicon Valley Bank neden battı? ABD’de bankalar neden battı, Silikon Vadisi Bankası kimin?

ABD bankaları neden batıyor, Silicon Valley Bank neden battı? ABD’nin en büyük bankalarından biri olan Silikon Vadisi Bankası (Sillicon Valley Bank) iflas etti. Bankanın iflası edişi 2008 krizinden sonra ABD'deki en büyük banka krizi olarak nitelendirildi.

Silicon Valley Bank neden battı? ABD’de bankalar neden battı, Silikon Vadisi Bankası kimin?

Silikon Vadisi girişimini finanse eden Silicon Valley Bank, ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflası olarak tarihe geçti. Silicon Valley Bank, Cuma günü mevduatlara yapılan büyük bir hücumun ardından iflas etti. İflasla 175 milyar dolar FDIC'nin (Federal Mevduat Sigorta Kurumu) kontrolü altına girdi. FDIC, Silicon Valley Bank'ın mevduatlarını ve varlıklarını, National Bank of Santa Clara’ya aktaracak. Silicon Valley Bank tarafından verilen çekler ise geçerliliğini koruyacak. 

Silicon Valley Bank neden battı?

Silicon Valley Bank, girişim fonlarından elde ettiği sermayeyi, düşük faiz oranları nedeniyle güvenilir getiri sağlayan tahvillere yatırım yapmak için kullanmıştı. Bu hamleyle 2018 ve 2021 yılları arasında bankanın mevduatları 49 milyar dolardan 189,2 milyar dolara yükseldi. Ancak geçen yıl ABD’nin faiz oranı artışları devam edince, düzen bozuldu.

Banka tedbirler alarak kayıplarını engellemeye çalışsa da yaptıkları yeni hamleler panik havası yarattı ve Silicon Valley Bank bazı menkul kıymetleri zararına sattı. 21 milyar dolarlık yatırımını elden çıkaram banka, 15 milyar dolar borçlandı ve acil bir hisse senedi satışıyla nakit toplamaya başladı. Hisse senedi fiyatının düşmesiyle de yatırımcılar 42 milyar dolarlık mevduatını bankadan çekti.

Haberin Devamı

ABD’nin en büyük 16. bankası olan Silicon Valley Bank’in iflası risk sermayesi ekonomisine yakın olan bankaları da etkiledi, özellikle Signature Bank ve Western Alliance'ın Cuma gününü yüzde 20'den fazla düşüşle kapattı. PacWest Bancorp ise yüzde 35'in üzerinde değer kaybetti.