Gazete Vatan Logo

‘Şeker üretenler elektriği iyi bilir’

Konya Şeker, Soma ile enerjide 1.500 megavata ulaşacak. Recep Konuk, enerjiye yatırım yapmalarını eleştirenlere “Şeker fabrikaları elektrik üretimini iyi bilir” dedi

Gıda ve tarım alanında Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşlarından olan Konya Şeker, enerjide de büyümeye başladı. Kangal Termik Santrali’ni 1.5 yıldır işleten Konya Şeker, geçtiğimiz günlerde Soma B Termik Santrali’nin ihalesini kazandı. Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in Kangal’da 547 megavat, Soma’da ise 990 megavat elektrik üreteceğini belirterek, “Konya Şeker’in enerjide toplam büyüklüğü 1.500 megavata, elektrikteki pazar payı da yüzde 3.5’e çıkacak” dedi. Konya Şeker’in toplam 5.6 milyar lira olan cirosunun yaklaşık 5 milyar lirasının gıdadan geldiğini söyleyen Konuk, “700 milyon lirası Kangal Termik Santrali’nden geliyor. Soma’nın da eklenmesiyle ilave 1 milyar lira ciro olacak” dedi.

Elektriği iyi biliriz

“Gıda firmasının enerjide ne işi var?” gibi sorularla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Recep Konuk, bu eleştirilere şöyle yanıt verdi: “Şeker fabrikaları, kömürden elektrik üretmeyi bilirler. Türkiye’de kurulan her şeker fabrikası kendi tüketeceği elektriği üretecek şekilde planlanmıştır. Yani, biz bu işi biliyoruz. Soma ve Kangal özelleştirmelerinden önce Seyitömer ihalesine girdik ama nasip olmadı, Yatağan ve Tunçbilek’e de talip olduk. Tunçbilek ihalesinde ikinci olup kaybettik. Ancak doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz çünkü Kangal Termik Santrali’ni devraldığımızdan itibaren geçen 1.5 yıllık sürede üretimde yüzde 71 artış oldu. 294 olan zorunlu personel sayısını 456’ya çıkardık. Yaptığımız araştırmalarla 50 milyon ton daha rezerv tespit ettik.”

Haberin Devamı

300 milyon $ daha

Soma B Termik Santrali’nin ihalesini 685.5 milyon dolarlık teklifle kazandıklarını hatırlatan Konuk, “Santrali henüz teslim almadık. Yaklaşık 10 aylık süreç var önümüzde. Soma’ya 300 milyon dolarlık daha yatırım planlıyoruz. Yani bu santral hemen hemen 1 milyar dolarlık bir yatırım bütçesine sahip olacak” diye konuştu. Enerjide gıdadaki gibi iddialı bir hedef koymadıklarını ancak bu sektörde olmaya devam edeceklerini anlatan Konuk, güneş ve rüzgar enerjisini de değerlendirebileceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Pekmez ve bulgur geliyor

GIDAda Torku markasıyla bilinen Konya Şeker, çikolatadan unlu mamüllere, et ve süt ürünlerinden dondurulmuş ürünlere kadar geniş bir ürün gamına sahip. Enerji üretimi devam ederken, tarım ve gıdada ivme kaybetmeyeceğini ifade eden Recep Konuk, 2015 yılında pekmez, sirke ve bulgur ürünlerini piyasaya sunacaklarını açıkladı.