Gazete Vatan Logo

Sabah fındık, öğlen para

Fiskobirlik, 7 yıl sonra alıma başladı

Üreticiden aldığı fındığın parasını ödeyemeyen Fiskobirlik, 7 yıl sonra alıma başladı. Fiskobirlik, “Sabah gelen fındığın parası öğlen üreticiye ödenecek” garantisi verdi

Türkiye genelinde 75 bin ortağı bulunan ve 2006 yılında maddi sıkıntılar nedeniyle üreticilerden aldığı fındığın parasını ödeyemeyerek alımı durduran Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik), 7 yıl aradan sonra yeniden fındık alımına başladı. Uzun yıllar üreticilerin büyük bir çoğunluğunun fındığını verdiği Fiskobirlik, içinde bulunduğu mali tablo nedeniyle piyasadaki yerini Bakanlar Kurulu kararı ile 2006 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi’ne bıraktı.

Peşin ödüyoruz

7 yıl içinde zaman zaman piyasaya girmeye çalışsa da üreticiler tarafından tercih edilmeyen Fiskobirlik, bu kez üreticilere ‘Bizi test edin’ mesajı verdi.

Gülyalı ilçesi Ayrılık Köyü’nde fındık alımına katılan Fiskobirlik Genel Müdür Vekili Salih Öğütken, birlik olarak üreticilerin harmanına giderek fındık alımı yaptıklarını söyledi.

Yönetim kurulu kararı ile bu sezon fındık alacaklarını ve parasını da peşin ödeyeceklerini daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını anımsatan Öğütken, “Verdiğimiz sözün arkasındayız, harmana geldik ve üreticilerimizin fındığını almaya başladık” dedi.

Öğütken, üreticilerden gün içinde aldıkları ürünün parasını aynı gün içinde ödediklerini vurgulayarak, “Burada üreticilerimiz test etsin. Öğleden önce verdikleri 100 kilo gram fındığın parasını öğleden sonra almazlarsa, geriye kalan ürünlerini getirmesinler. Bu kadar emin konuşuyoruz” diye konuştu.

‘Kaynak sıkıntısı yok’

Fındık alımlarında harcanacak kaynağın hazır olduğunu anlatan Salih Öğütken, şöyle devam etti: “O anlamda hiçbir sıkıntımız yok. Geçmişte kaynak bittiği zaman ödemelerde sıkıntı yaşanmıştı. Bu dönem ise aldığımız fındığı depolarda stoklamayacağız, ihracat ve iç piyasa bağlantılarımız var. Al-sat ile çarkı çevireceğiz. Ayrıca geçmişten alacağı olan üreticilerimize de kolaylık getiriyoruz. Alacağı olan üreticimiz bize tekrar ürün verirse hem mevcut ürünün parasını vereceğiz hem de geçmiş alacağının yüzde 20’si kadar ödeme yapacağız.”

Haberin Devamı