Gazete Vatan Logo

Resmi olmayan bir aracı devlete aitmiş gibi göstermenin cezası ne? 28/2 Trafik cezası kodu nedir? 28/2 cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir?

Devlet malı araçlarının ayırım işaretleri ve tescilli plakaları farklıdır. Bazı sürücüler resmi olmayan araçlarını trafikte ayrıcalık ve geçiş önceliği gibi durumlardan faydalanmak amacıyla devletin aracı gibi gösterebiliyor. 2918 sayılı kara yolları trafik kanununa aykırı olan bu durum nedeniyle ceza kesiliyor. Peki, Resmi olmayan bir aracı devlete aitmiş gibi göstermenin cezası ne? 28/2 Trafik cezası kodu nedir? 28/2 Cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir? İşte detaylar…

Resmi olmayan bir aracı devlete aitmiş gibi göstermenin cezası ne? 28/2 Trafik cezası kodu nedir? 28/2 cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir?

Trafikte yapılan her hatalı hareketin veya eylemin belirli rakamlarla isimlendirilmiş kodları vardır. Bu kodlar dahilinde gerçekleşen trafik hataları da belirli cezalar ile sonuçlanır. 28/2 trafik cezası kodu da vatandaşların yanlış olduğunu bilerek yaptığı bir eylemdir. Resmi olmayan bir aracı, devlete ait bir araç gibi göstermek için farklı renkte tescil plakası kullanmak 28/2 trafik cezası kodunu kapsar.

28/2 TRAFİK CEZASI KODU NEDİR?

28 trafik cezası kodu, resmi olmadığı halde, devlet malı araçlara ait bir plaka rengini kullanmak anlamına gelir. Bu eylem kesinlikle yasaktır. Kurala uymayan sürücülere ve araç sahiplerine kara yolları trafik kanunu gereğince 28/2 trafik cezası işlenir. 2918 sayılı kara yolları trafik kanununa göre “Devlet malı araçlarının ayırım işaretleri ve tescilli plakaları” başlığı altında 28. Maddesinden cezai işlem uygulanır.

28/2 CEZASI NE KADAR?

Resmi olmayan araç plakalarının, devlet malı araçlara ait olan plaka renginde seyir etmesi 28/2 trafik cezası ile 427 TL ile cezalandırılır. Ancak tebliğ tarihinden itibaren sonraki 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 indirim yapılır ve 320,25 TL ödenir.

Haberin Devamı

28/2 TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

28/2 trafik cezasına itiraz etmek için cezanın tatbik edildiği yere bağlı olan sulh ceza hakimliğine şahsen müracaat etmek gereklidir. Dava için gerekli evraklar ise şöyle sıralanabilir;

İTİRAZ DİLEKÇESİ

28/2 trafik cezası fotokopisi,

28/2 trafik cezası tebligatı fotokopisi,

Kimlik fotokopisi,

Ruhsat fotokopisi,

Ehliyet fotokopisi,

Haklılığı destekleyici somut delil gösteren ek dökümanlar,

Sıralanan evraklarla birlikte 28/2 trafik cezasının yazılmış olduğu bölgenin Sulh Ceza Hakimliklerine başvuru yapılır. Trafik zabıtası eğer cezayı araç plakasına değil de sürücünün ehliyetine yazdı ise ehliyet fotokopisi gerekir. Ancak araç plakasına cezai işlem uygulanmış ise araç sahibinin kimlik fotokopisi gereklidir.

İtiraz Dilekçe Örneği

Hukuk konularının çoğunda olduğu gibi trafik cezalarında da kendi içinde değerlendirilmesi daha doğrudur. Dolayısıyla her zaman 28/2 trafik cezası ayı şartlarda uygulanamaz. Bu nedenle hazır matbu itiraz dilekçesi yerine kişilerin kendi talebini anlatan dilekçe hazırlaması daha doğru olacaktır.

Haberin Devamı