Gazete Vatan Logo

Piyasalarda gözler FED'de!

Dün akşamki Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra bu akşam yine heyecanlı bir bekleyiş var. Sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın gözü saat 21:00'da açıklanacak FED kararlarında.

Öte yandan Merkez Bankası'nın ara Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranlarında güçlü bir artışa gitmesinin ardından sert bir şekilde düşerek 2,1636'a kadar gerileyen dolar/TL yeniden yükselişe geçti.

Dolar, 2,3190'a kadar yükselerek PPK kararları öncesi seviyesini gördü. Saat 17.55 itibariyle 2,25 liradan işlem görüyor.

TL'deki değer kaybının sürmesinin etkisiyle Borsa İstanbul 100 endeksi 2012 yılı Temmuz ayından bu yana en düşük düzeye indi. Endeks yüzde 2.3 kayıpla 62 bin 88 puandan günü tamamladı.

Uzmanlar dolardaki baş döndüren oynaklığın Fed'in bu akşam yapacağı toplantı ve kurumsal firmaların döviz pozisyon açıklarını kapatmaya devam etmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Öğleden sonra Güney Afrika Merkez Bankası'nın faizleri 50 baz puan artırması da gelişmekte olan piyasalarda etkisini hissettirdi.

ABD Merkez Bankası Fed, bu akşam 21'de faiz kararını açıklayacak. Ben Bernanke'nin başkanlık ettiği son Fed toplantısında varlık alımlarının ikinci kez 10 milyar dolar azaltılması kararının çıkması bekleniyor.

Fed, ilk olarak aralık toplantısında varlık alımlarını Ocak itibariyle aylık 75 milyar dolara indirme kararı almıştı.

PİYASALAR FED'İ BEKLİYOR

PPK öncesinde düşüş eğilimi ile 2,27 seviyelerinde yatay bir seyir öne çıkarken, PPK kararından sonra 2,1636 seviyesine kadar gerileyen dolar, yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL saat 15.40'da 2,32 ile gün içi en yüksek seviyesini gördü. Dolar böylelikle PPK toplantısı önceki seviyeye ulaşmış oldu. Ardından 2,30'un altına doğru geriledi.

Analistler, bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararları ve makroekonomik verilerin yön üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, Merkez Bankası'nın faiz kararının beklentilerin ötesinde marjinal olduğunu belirtti. Paksoy, Fed etkisi ve yurt içindeki siyasi gelişmelerin masada kaldığı sürece zaman zaman dolar/TL'de yukarı yönlü iniş ve çıkışların olacağını söyledi. Gün içinde dolar/TL'de yaşanan oynaklığın nedenleri hakkında Paksoy, şunları kaydetti:

"Birinci neden Fed'in bu akşam yapacağı toplantı. İkinci olarak düşen kuru fırsat bilen kurumsal firmaların döviz pozisyon açıklarını kapatmaya devam etmesi. Çünkü dolar/TL'deki yükselişin devam edebileceğine yönelik algı net olarak kırılmış değil. Merkez Bankası'nın en azından dolar/TL'de 2,40 ve üzerindeki marjlara karşı duyarlı olduğunu gördük. Arada yukarı yönlü tepkiler olacaktır. Bunu doğal karşılamak gerekiyor. Eğer Fed sonrası gelişmekte olan piyasalar için olumlu gelişmeler olursa, kurda 2,20'lerin altında 2,15'lere bir çeklime görülebilir."

Dolar/TL'de 2,30'un direnç ve 2,40'ın marjinal olduğunu ifade eden Paksoy, yurt dışı veri akışında olağanüstü durumların olmaması halinde bu seviyelerin üzerinde kalıcı olunmayacağını düşündüğünü belirtti.

Dün 3,10 seviyesinde seyreden euro/TL ise en düşük 2,95 seviyesini gördükten sonra şu dakikalarda 3,07 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor.

BORSA ÇAKILDI

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararları öncesinde tarihinin en yüksek 2. işlem hacmi ile 1.455 puan gerileyerek günü 62.088,70 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 2,29 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 6 milyar lirayı aşarak, 19 Eylül 2013 tarihindeki 7 milyar liralık işlem hacmi rekorunun ardından tarihinin en yüksek 2. işlem hacmi oldu.

Endeks, dün olduğu gibi bugün de banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla geriledi. Bankacılık endeksi özellikle Halkbank ve Vakıflar Bankası hisselerindeki yüzde 7'yi aşan kayıpların etkisiyle yüzde 4,92 oranında düşüş kaydederken, holding endeksinin düşüşü ise yüzde 0,52 ile sınırlı kaldı.

Haberin Devamı