Gazete Vatan Logo

Piyasalar için erken bayram! Pazartesi ve salı da sürecek

BIST 100 Endeksi günü 9.618 puandan tamamlayarak yeni rekora imza attı. Günlük kazanç yüzde 5.5’e yaklaştı. Borsada işlemler bayram öncesi pazartesi ve salı da sürecek.

Piyasalar için erken bayram! Pazartesi ve salı da sürecek

Borsa İstanbul, haftanın son işlem gününde adeta erken bayram yaşadı. Gün boyu önceki günkü kapanışın üzerinde hareket eden BIST 100 Endeksi’ndeki hareket, özellikle ikinci seanstaki alımlarla etkili olmaya başladı. Günü 9.618 puandan tamamlayarak kapanış rekorunu yenileyen endeks, önceki güne göre yüzde 5.37 değer kazandı.Borsa İstanbul, haftanın son işlem gününde adeta erken bayram yaşadı. Gün boyu önceki günkü kapanışın üzerinde hareket eden BIST 100 Endeksi’ndeki hareket, özellikle ikinci seanstaki alımlarla etkili olmaya başladı. Günü 9.618 puandan tamamlayarak kapanış rekorunu yenileyen endeks, önceki güne göre yüzde 5.37 değer kazandı.

Yapı Kredi etkisi
Yükselişi destekleyen alımlar genele yayılırken tüm sektör endekslerinin değer kazandığı gözlendi. Bununla birlikte günlük kazancı yüzde 4’ü aşan bankacılık sektörü endeksindeki hareket, BIST 100’ün yeni rekorunda asıl belirleyici görevini üstlendi. Bu sektördeki hareketin kaynağını ise Yapı Kredi’ye Körfez’den talip çıktığı, First Abu Dhabi Bank’ın Yapı Kredi ile hisse alımı görüşmeleri yürüttüğü yönündeki haberler oluşturdu. Bu haberler üzerine Koç Holding, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP), “Holding şirketi olarak portföyümüz ile ilgili gündeme gelebilecek alternatiflerin değerlendirilmesine yönelik çalışma ve görüşmeler her zaman yapılabilmekte” açıklamasını yaptı.
Takas avantajı

Haberin Devamı

Kamu kurumları dün itibariyle dokuz günlük bayram tatiline girse de Borsa İstanbul’da işlemler pazartesi tam gün, arife olan salı günü de yarım gün devam edecek. Öte yandan bankalar da aynı sürede açık olacak. Bu sürede hisse senedi işlemi yapanların tahsilat ve ödeme işlemleri ise bayram sonrasına kalacak. 

‘Cari açık azalacak rezervler artacak’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret verilerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı kısa değerlendirmede rezervlerde birikim sağlanacağı mesajını verdi. Şimşek paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme 14,3 milyar dolara ulaştı. Bu yıl OVP’de öngördüğümüz 34,7 milyar doların oldukça altında cari açık bekliyoruz. Cari açığı milli gelire oran olarak yüzde 2,5’in altına çekerek rezerv birikimi sağlayacağız. Büyümedeki dengelenmenin katkısıyla azalan cari açık ve döviz ihtiyacımız ile artan dış kaynak girişi makro finansal istikrarımızı güçlendiriyor.”

Haberin Devamı