Gazete Vatan Logo

Petrol fiyatları yükselişe geçti! İşte yeni fiyatlar

Petrol fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme yaşandı. OPEC+ koalisyonunun 2 yılın en yüksek üretim kesintisi kararını takiben hızla yükselen petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareket sınırlı da olsa devam ediyor. ABD geri adım talep etti.

Petrol fiyatları yükselişe geçti! İşte yeni fiyatlar

OPEC+ grubu kasımdan itibaren günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararı aldı. Karar sonrası brent petrol fiyatı, yukarı yönlü seyrini sürdürerek 93 doların üzerine çıktı.

OPEC+, zayıflayan küresel ekonominin neden olduğu petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurma hedefiyle grubun günlük üretim limitinde 2 milyon varillik kesinti yapmasını kabul etmişti.

OPEC ülkeleri ve müttefikleri böylece 2020’den bu yana en büyük petrol üretim kesintisinde anlaşmış oldu. Ancak kesintinin etkisi manşet rakamdan çok daha az olacak.

Birçok üye halihazırda kotasının çok altında üretim yapıyor ve bu, daha fazla üretim kesintisi yapmadan yeni limitlere uydukları anlamına geliyor.

ABD KARARDAN GERİ ADIM TALEP ETTİ

Yine de kesinti, birçok ülkenin yüksek enerji fiyatlarının sürüklediği enflasyonla mücadele ettiği bir dönemde geldiği için küresel ekonomide yeni bir şok yaratma riski taşıyor. OPEC+ hamlesine ABD’nin de tepki vermesi beklenebilir. ABD Başkanı Joe Biden, bu yıl Suudi Arabistan’ı ziyaret edip daha fazla petrol üretilmesi çağrısını yapmıştı.

Haberin Devamı

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre ABD’li yetkililer Körfez ülkelerindeki mevkidaşlarını arayarak üretim kesintisinden geri adım atmalarını istedi. Bloomberg’in salı günü yayımladığı habere göre Beyaz Saray, Enerji Bakanlığı’ndan benzin, dizel ve diper rafine petrol ürünlerine ihracat yasağı getirmenin fiyatları düşürme potansiyeline yönelik çalışma yapmasını istedi. Bu tartışmalı yöntem Biden yönetiminin bazı kesimleri tarafından destek buluyor.

"SİYASİ DEĞİL TEKNİK AYARLAMA"

OPEC merkezinin bulunduğu Viyana’da ise ABD baskısının işe yaradığına dair emare gözükmüyor. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei kararın “teknik bir ayarlama” olduğunu söyledi.

BAE’li Bakan “Bunun siyasi değil teknik bir karar olarak kalması çok önemli. Bu yüzden denklemin teknik tarafına bakmak ve ekonomiye ilişkin endişeleri gözetmek önemli” açıklamasını yaptı.

IKON Menkul tarafından hazırlanan petrol analizinde şu ifadeleri kullandı: "OPEC+ Ülkelerinin dün yaptığı toplantıda petrol üretiminin 2 milyon varil azaltılması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmanın ve ABD’de açıklanan Ham Petrol Stoklarının azalış göstermesinin etkisiyle Brent Petrol yükseliyor. Yükselişin devamında 95.81 ve 98.49 direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 92.78 ve 90.53 destek oluşturabilir. Destekler:92.78-90.53-87.90/ Dirençler:95.81-98.49-102.89"

Haberin Devamı

AKARYAKITA 2 GÜNDE İKİNCİ ZAM

Dün motorine 1 lira 10 kuruş, benzine 62 kuruş zam gelmişti. Bu gece yarısından itibaren ise benzinin litresi 74 kuruş, motorinin litresi ise 1 lira 39 kuruş arttı.

BENZİN VE MOTORİNİN LİTRESİ KAÇ LİRA OLDU

Benzinin litresi İstanbul'da 20 lira 60 kuruşa, Ankara'da 20 lira 74 kuruşa, İzmir'de 20 lira 73 kuruşa yükseldi. Motorinin litresi ise İstanbul'da 25 lira 61 kuruşa, Ankara'da 25 lira 74 kuruşa, İzmir'de 25 lira 75 kuruşa çıktı.

LPG'YE İNDİRİM GELİYOR

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalgalanma sürerken, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor.

Haberin Devamı

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

Otogaz grubunda 76 kuruş indirim bekleniyor.

BRENT PETROL 90 DOLARIN ÜZERİNDE

Bu haftanın ilk işlem gününe 2,50 yükselişle başlayan brent petrol fiyatları 90 doların üzerine çıktı. Bugün itibari ile OPEC+'in toplantısında arz kesintisi kararı alınacağına dair beklenti enerji piyasalarını alt üst etti. Diğer yandan ABD'den gelen bir haber petrole gelen zamları destekledi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin stratejik rezervden yeni petrol salınmayacağını ilan etti.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Haberin Devamı

EPGİS FİYAT DEĞİŞİMLERİNİ DUYURMAMA KARARI ALMIŞTI

EPDK'nın fiyatlardaki değişimi açıklayan tek sendika olan EPGİS hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, sendika dava süreci sonlanana kadar akaryakıttaki fiyat değişimlerini vatandaşlarla paylaşmayacağını açıklamıştı.