Gazete Vatan Logo

Perakendeci AVM’lerde geç açıp daha erken kapatacak

Hafta içi saat 10’da açılan AVM’ler 11’de açılacak. Hafta sonu ise açılış saati 12’ye, kapanış saati 21’e çekilecek

Küresel kriz dalgasının etkilerini hissetmeye başlayan alışveriş merkezleri çıkışı ’yeni çalışma saatleri’nde arıyor. Artan enerji maliyetleri ve gerileyen alışverişleri nedeniyle sıkıntı yaşayan alışveriş merkezleri bu sıkıntılı günleri aşmak için daha geç saatte açılıp daha erken kapanma çözümü üzerinde duruyor.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetimi üyelerine geçtiğimiz günlerde mesaj göndererek sabah açılış ve akşam kapanış saatlerinde giriş-çıkış yapan ziyaretçi sayılarını derneğe göndermesi talebinde bulundu. Alışveriş merkezlerinin verimini artırmak için ’bir arayış içinde olduklarını’ söyleyen John Lang LaSalle Başkanı Avi Alkaş, “Üyelerimizden gelen bilgiler doğrultusunda alışveriş merkezlerinin sabah 11.00’de açılması, akşam da 21.00’de kapanması söz konusu olabilir. Tasarruf önlemleri için arayıştayız. Sabah ve akşam saatlerinde ziyaretçi sayılarının yoğunluğuna göre saatlere karar verilecek” dedi.

Üzerinde çalışılmalı

Multi Turkmall Genel müdürü Levent Eyüpoğlu ise, kriz dönemlerinde aksine ’daha çok kendini göstermek gerektiğine’ dikkat çekerek, “Daha çok reklam harcaması yapmak gerekiyor. Saatlerle oynama formülü üzerinde biraz çalışma yapmak gerekiyor” diye konuştu.

Sektörün zirvesi sahne aldı

* İşte ’Zor Zamanlar Perakende A.Ş. Bir Yönetim Tiyatrosu’ adı verilen oyunun kadrosu:

* APS Tekstil Başkanı Osman Benzeş n Collezione Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit n Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Aslı Karadeniz n Derimod Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedef Orman n Twigy Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel n Beta Yönetim Kurulu Üyesi Özlem İkiışık n Özlenir Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Özlenir.

En çok alkış Kafkas oynayan Kiğılı’ya gitti

Her yıl bir sürprizle açılan Perakende Günleri’nin bu yılki sürprizi perakendecilerin halay çekmesi oldu. Abdullah Kiğılı, Ekrem Akyiğit, Füsun Çevikel, Ayşen Zamanpur, Şule Zorlu, Mehmet Nane, Jaklin Güner, Serdar Sunay, Ayşe Malhan’ın halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı. Gösteri için 6 ay çalışan ekipte en büyük alkışı Kafkas Oyunları’ndaki başarısıyla Kiğılı aldı.

Kriz stresini ‘oynayarak’ attılar

Perakendecİler krizin stresini Perakende Günleri’nde hazırladıkları halk oyunları ve tiyatro gösterileriyle attı. Son dönemde yüksek kiralar nedeniyle AVM’lerle karşı karşıya gelen perakendeciler alışveriş merkezlerinden hınçlarını bir tiyatro oyunuyla ’şaka yollu’ olarak aldı. Hayali olarak kurulan ’Zor Zamanlar Perakende A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı Osman Benzeş ve diğer oyuncu perakendecilerin dikkat çektiği noktaların başında, AVM’lerin plansız artışı, yüksek kiralar gelirken sektör temsilcileri birçok markanın ileriyi düşünmeden yatırım yarışına girmesini eleştirdi.

İşçi azaltma gündeme girmedi

Eleman çıkarma söylentilerine açılışta sahneledikleri oyunla yanıt veren perakendeciler, “İşçi çıkarma yok, bu zor günleri beraber atlacağız” mesajı verdi. Oyun sonrası görüşlerini aldığımız Astoria AVM’nin yatırımcısı Vedat Aşçı, oyunu çok iyi bulduğunu anlattı ve ekledi: “Biz Astoria’da önlemlerimizi aldık. Kiracılarımıza hem tanıtım desteği veriyoruz hem de kiralarında indirim yapıyoruz.”

Dinleyiciler havuçla canlandırıldı

* Perakende Günleri kapsamında konuşmalar arasındaki molalarda katılımcılara ’canlılık versin’ diye doğranmış havuç dağıtıldı.

* 3 bin kişi konferanslara katıldı.

* Konferanslarda toplam 56 konuşmacı yer alıyor.

* Oturumların toplam uzunluğu 855 dakika.

Trafiğe golf arabalı, kiralık caddeli formül

İstanbul’un trafiği ve Kongre Vadisi’ndeki inşaat, perakendecilere önceki yıl Perakende Günleri’nde Türkiye’ye gelen Papa Benedictus’un ziyaretinin yarattığı ’eziyeti’ yaşattı. Ancak bu sefer sorunu aşmak için devreye Antalya’dan getirtilen golf arabaları ve İspark’tan kiralanan cadde girdi. Soysal Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Suat Soysal, Perakende Günleri ’08 düzenlenmeden önce binlerce kişiye mesaj göndererek açık güzergahları ve yakın otoparkların yerini bildirirdiklerini söyledi.




Haberin Devamı