Gazete Vatan Logo

Para ödemeyin! Flaş detay belli oldu, ucuzunu alan...

Herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Fark ödemeyin. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor. Ucuz olanı tercih edenler ödeme yapmıyor. Bazı ilaçlara erişimde bürokratik engellerle karşılaşmamak için doğru yolu izlemek şart. Eşdeğer ilaçta fark ödememek için ucuz olan tercih edilirken, raporlu ilaçtan katılım payı alınmıyor

Para ödemeyin! Flaş detay belli oldu, ucuzunu alan...

Türkiye dünyada ilaç harcamalarında en yüksek ödeme yapan ülke olmasına karşın bazı ilaçlara erişimde doğru yol izlenmeyince bürokratik engellerle karşılaşmak söz konusu olabiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı tüm ilaçlar geri ödeme listesinde olup olmadığına bakılmadan ödemesi yapılıyor. Bir doktor, dünyanın herhangi bir yerinde kullanılan bir ilacın tedavi edici olacağını düşünerek reçete yazdıysa fiyatı ne olursa olsun hastaya teslimi için tüm imkânlar sunuluyor. Raporlu ilaçlarda katılım payı ödenmiyor, eşdeğer ilaçta fark ödememek için eczacıya danışarak aynı gruptaki daha ucuz ilaçları tercih ederek fark ödemeden tedavi olunabilir. Tedavi için gerekli görülen, ancak ülkede ruhsatlı olmayan, çeşitli nedenlerle üretilmeyen veya ithalatı yapılmayan ilaçlar yurt dışından temin edilebilir. Sigortalı ve hak sahiplerinin Türk Eczacıları Birliği'ne başvurmadan kendi imkânlarıyla yurt dışından temin ettikleri ilaç bedelleri de ödenir. Geri ödenmeyen, bulunmayan, erişilmeyen tek bir ilaç kalmaması için büyük hassasiyet gösterilirken bu konuda merak edilen soruların yanıtları şöyle:

Haberin Devamı

1-İlaç katılım payı hangi ilaçlardan alınır?
Sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki hasta katılım payından muaf ilaç listesindeki ilaçlardan katılım payı alınmaz. Bunun dışındaki ilaçlardan katılım payı alınır.
2-İlaç katılım payı oranı nedir?
Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin kurumdan aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10'u, diğer kişiler için yüzde 20'si oranında katılım payı ödeniyor.
3-Ayaktan tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı nasıl tahsil edilir?
SGK'dan aylık alanlarln, bakmakla yükümlü olduğu kişiler için aylıklarından mahsup edilmek suretiyle sözleşmeli eczaneler tarafından tahsil edilir.
4-Eşdeğer ilaç uygulaması nedir?
Sınırlandırılmış bir tedavi edici eşdeğerlik olarak, aynı endikasyon için aynı etken maddeyi içeren ürünlerin benzer dozajları arasında fiyat karşılaştırması temelinde eşdeğer gruplarda yer alması esasına dayanır.
5-Eşdeğer grupta en ucuz ilacın ne kadar fazlasının bedeli ödenir?
Eşdeğer ilaçlara ödenecek bedellerin belirlenmesinde; taban birim fiyata yüzde 10 ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim fiyat bulunur.
6- Pahalı bir ilaç tercih edilirse farkı kim öder?
SGK'nın ödeyeceği tutardan daha Eşdeğer ilaçlarda Kurum'un ödeyeceği tutardan daha pahalı bir ilaç tercih edilirse farkı hasta öder.
7-Eşdeğer ilaçta fark ödememek için ne yapılmalıdır?
İlacın temin edildiği eczacıya danışarak aynı eşdeğer grubundaki daha ucuz ilaçları öğrenerek söz konusu ucuz ilaçların tercih edilmesi durumunda fark ödenmez.
8-Hangi ilaçlar yurt dışından temin edilir?
Sağlık giderleri SGK tarafından karşılanan sigortalının tedavileri için gerekli görülen, ancak ülkede ruhsatlı olmayan ilaçlar yurt dışından temin edilebilir.
9-Bu ilaçlar kim tarafından temin edilir?
Temin işlemleri SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan protokol esasları doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Ancak kişiler yurt dışından bu ilaçları getirebilir.
10- Yurtdışından temin İşlemleri nasıl yürütülür?
Hastanın talebi üzerine yurt dışından ilaç temin işlemleri Türk Eczacıları Birliği tarafından başlatılır ve sonuçlandırılarak ilaç hastaya ulaştırılır. (Sabah)

Haberin Devamı