Gazete Vatan Logo

Özelleştirmelerdeki gecikme canımı sıktı!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 25 Aralık soruşturmasının elektrik üretim özelleştirmelerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Özelleştirmelerdeki tarih değişikliği canımı sıktı” dedi.

EnerJİ Bakanı Taner Yıldız, 25 Aralık Soruşturması’nın elektrik üretim özelleştirmelerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı daha önce 10 Şubat olarak açıkladığı özelleştirme ihalesini şirketlerden gelen talep üzerine iki ay ertelendiğini bildirmişti.

Gebze’de bir grup basın mensubunun sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, “Özelleştirmelerdeki tarih değişikliği işin açığı canımı sıktı. Yani oradaki takvimimizin ertelenmeden, bozulmadan gitmesi bizim programımızı daha olumlu etkileyecekti. Dağıtım şirketlerine teklif veren firmaların bir kısmı şu anda bir takım sorunlar yaşıyor. İşte tapeler mapeler falan görüyoruz. Üretim şirketlerinin ihalesine gireceklerin bir kısmı bu şirketlerdi. Bir şirketle 4 tane santral ihale edecek durumuz yok böyle bir şey doğru da değil, rekabetin artmasını istiyoruz” dedi.

Bakan Yıldız, Rusya Federasyonu’yla yapılan doğalgaz görüşmeleri hakkında da bilgi verdi. Yıldız, 2011-2012 yıllarında yapılan görüşmeler neticesinde Rus doğalgazının birim fiyatında ciddi bir indirim sağlandığını söyledi.

Avrupa’ya yaklaştık

Rus devlet şirketi Gazprom’un Avrupa ülkelerine ortalama 380 dolardan gaz sattığını kaydeden Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Avrupa piyasasına dolar bazında Türkiye ilk defa bu kadar yaklaşmıştır. Şu anda Avrupa’yla fark hemen hemen çok daraldı” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Rusya’da gerçekleştirilen Kış Oyunları’nda bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü anlatan Yıldız, özel sektörün doğalgazı daha ucuza almasının önünün açıldığını söyledi.

İran’la tahkim davası haftaya

Türkiye doğalgaz satın aldığı ülkeler içinde en yüksek faturayı İran doğalgazı için ödüyor. 1.000 metreküp İran gazı için 490 dolar ödeyen Botaş, aynı gazı Rusya’dan 440, Azerbaycan’dan ise 330 dolara satın alıyor. 2 yıl süren diplomatik görüşmelerin ardından Tahran’ı ikna etmeyi başaramayan Ankara, geçtiğimiz yıl konuyu Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşıdı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Tahkim Davası’nın önümüzdeki hafta başlayacağını belirterek, “İran’la tahkim davası haftaya başlayacak, 2 hafta sürecek. Tahkim Davası’nda haklı olduğumuza inanıyoruz çünkü İran’ın doğalgaz fiyatı çok yüksek” dedi.

Haberin Devamı