Gazete Vatan Logo

Olmayan kasa mevcuduna af

Bilançoda görünüp kasada olmayan ortak alacakları yüzde 3 vergi ödenerek düzeltilebilecek. Uygulama, işletmenin faaliyet konusu dışındaki borç vermeden ortaya çıkan alacakları kapsıyor.

Bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri, bilançolarında görülmekle birlikte, işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ile ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını düzeltebilecek. Beyan edilen tutar üzerinden yüzde 3 vergi alınacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Torba Kanun Tasarısı’nın dünkü görüşmelerine, daha önce atlanılan maddeler arasında yer alan “Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcud ve ortaklardan alacaklar hakkında hükümleri” düzenleyen 72. madde üzerinden başladı.

Adrese teslim mi?

Muhalefet milletvekilleri, tasarının bu maddesine, “af getirdiği” gerekçesiyle karşı çıktı. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bu maddenin, vergi affı olduğunu, yüzde 15 yerine yüzde 3 vergilendirme getirdiğini söyledi. Düzenlemenin birileri için özellikle getirildiğini, açıklaması, gerekçesinin bulunmadığını ileri süren Kuşoğlu, “Bunu komisyondan, Meclis’ten nasıl geçireceğiz?” diye sordu.

Haberin Devamı

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bu maddenin adrese teslim olduğunu savunarak, “Havuza topladığınız paraların bir kısmını buradan ortaklar hesabından çıkarıp temizlemiş olacaksınız” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı. Düzenlemenin af olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirten Eroğlu, af olması için tahakkuk etmesi ve kesinleşmiş verginin silinmesi gerektiğini vurguladı.

Eroğlu, “Burada, ortaklara dağıtılmamış kasadan para çekilmiş, onu yüzde 3 olarak tahsil ediyoruz. Devletin kaybı söz konusu değildir. Burada, özellikle işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki borç verme gibi nedenlerle ortaya çıkan ortakların alacaklarını kapsıyor” diye konuştu.

Beyannamede düzelt faiz-ceza ödeme

Konuşmaların ardından madde kabul edildi.

Buna göre, bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte, ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını düzeltebilecek. Kayıtların düzeltilmesi için kanun yayımlandığı tarihi izleyen 3. ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan edilecek. Beyan edilen tutar üzerinden yüzde 3 vergi hesaplanacak.

Haberin Devamı

Bu kapsamda ödenen vergiler, Gelir veya Kurumlar vergisinden mahsup edilemeyecek. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecek. Bu düzenleme kapsamında beyanda bulunan mükellefler, 2014 yılı Gelir ve Kurumlar vergisine mahsuben beyan ettikleri geçici vergiye ilişkin beyannamelerde düzeltme işlemlerini beyanname verme süresi içinde yapabilecek. Düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza ya da faiz aranmayacak.