Gazete Vatan Logo

Normalleşme mesajı

Merkez Bankası sürpriz yapmadı ve politika faizinin üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.50’ye çekti. 6 kez üstüste faizi indiren TCMB, devamı için ‘açık kapı’ bıraktı.

Normalleşme mesajı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararından sürpriz çıkmadı. TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 8.50’ye çekti. TCMB böylece üst üste altıncı kez indirime giderek, yılbaşından bu yana faizi 225 baz puan düşürmüş oldu.

Merkez Bankası politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5’te, faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7.25’te tuttu. TCMB’nin faiz koridoru üst bandını yüzde 8.50’ye indirmesiyle faiz koridoru genişliği de 125 baz puana indi. Böylece tarihin en dar faiz koridoru görüldü.

‘Çekirdek’ vurgusu

PPK’nın açıklamasında sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtildi.

PPK’nın metninde şu ifadelere yer verildi: “Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alınmıştır. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesi ve 2015’in Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdı.”

Haberin Devamı

Açıklamada son aylarda belirgin artış gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının, kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceğinin öngörüldüğü aktarılarak, çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü sürdürmesinin beklendiği bildirildi.

1-2 indirim daha gelebilir

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, indirimin piyasa beklentileri doğrultusunda olduğunu belirterek, sadeleşme yönünde yine ölçülü ve temkinli bir adım daha atıldığını söyledi. Bürümcekçi, para politikasında sıkı duruş vurgusunun faiz indirimlerinin 225 baz puana ulaşmasına rağmen korunduğunu dile getirdi.

Bürümcekçi, indirim sürecinin bitimine ilişkin net bir mesaj verilmemesi dolayısıyla “Piyasa algısı, koşullar izin verirse bir veya iki üst bant faiz indirimine daha gidilebileceği yönünde oluşabilir” dedi.

Haberin Devamı

Enflasyon kontrol altına alınacak, eli rahatlayacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıda enflasyonunda Temmuz’da yükseliş görülmesine rağmen bunun kontrol altına alınacağını; böylece TCMB’nin yeni faiz indirim yapma imkanı olacağını ifade etti. Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamasında Zeybekci’nin, “Enflasyonla mücadele kapsamında atacağımız adımlarla önemli iyileşmeler kaydedilecek, bu kapsamda Merkez Bankamızın da daha kapsamlı faiz indirimleri için eli rahatlayacak ve bankacılık sistemimizin kredi arz imkanları genişleyecektir” ifadesi yer aldı.

İyileşmeyi yansıtıyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz indiriminin ekonomik beklentilerdeki iyileşmeyi yansıttığını söyledi. Twitter hesabından faiz kararını değerlendiren Canikli, “Merkez Bankası rasyonel kararlar almaya devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.