Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası Başkanı, Murat Çetinkaya oluyor

Görev süresi 19 Nisan’da dolacak Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın yerine yardımcısı Murat Çetinkaya atanıyor. Yeni başkan 1 hafta öncesinden açıklandı, piyasa rahatladı

Merkez Bankası Başkanı, Murat Çetinkaya oluyor

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni Başkanı belli oldu. Hükümet önceki yıllarda yaşanan krize bu kez izin vermeyerek, atayacağı yeni başkanı Erdem Başçı’nın görev süresinin dolmasına 8 gün kala açıkladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, görev süresi 19 Nisan’da bitecek olan Başçı’nın yerine TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Murat Çetinkaya’nın atanmasını öngören kararnamenin Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılması talimatı verdi. Kararnamenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından da imzalanmasıyla yeni TCMB Başkanı resmen Çetinkaya olacak.


Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de görev süresi 19 Nisan’da sona erecek olan TCMB Başkanı’nın belirlenmesinde son aşamaya gelindiğini ve yeni başkanın kurum içerisinden olacağını belirtmişti.
Şimşek’in yaptığı bu açıklamadan kısa süre sonra TCMB Başkanı Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın ismi resmen duyuruldu. TCMB’nin en genç Başkanı olacak Murat Çetinsaya’yla ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 20 Nisan’da gerçekleştirilecek.
Spekülasyona izin verilmedi
Merkez Bankası’nda geçtiğimiz dönemlerde yeni başkanın atanmasında sıkıntı yaşanmış, piyasalar bu kriz döneminde tedirgin olmuştu. 2006’da Süreyya Serdengeçti’den sonra Merkez Bankası’na yeni başkan atanamamıştı. O dönemde Erdem Başçı’nın ismi ön plana çıkmıştı. Başçı, Sergengeçti’den sonra kısa bir süre Merkez Bankası Başkanlığı’na vekalet etti. Ardından Durmuş Yılmaz başkanlığa getirilmişti. Ancak bu sefer hükümet piyasaları rahatlatmak için yeni TCMB Başkanı’nın çok önceden açıklayarak, olası spekülasyonların da önüne geçti.
Devir teslime hazırlıklı olmalı
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 84. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda gazetecilerin banka başkanlığına yapılacak atamaya ilişkin sorusunu yanıtlarken, resmi açıklamalar yapılmadan konuşma yapmanın kendisi için erken olduğunu söyledi. Başçı, “Görev değişikliği elbette olabilir. Eğer olursa, biz basın duyurusu yapıp, devir teslim merasimi yaparız. Devir teslim sırasında daha uzunca açıklamalar yaparız. Hazırlıklı olmakta fayda var” dedi.

ŞİMŞEK TARİF ETMİŞTİ

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, görev süresi dolacak Erdem Başçı’nın yerine getirilecek ismin yakında belirleneceğini belirterek, “Kurum içerisinden olacak” demişti.

Haberin Devamı

Murat Çetinkaya kimdir?

1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürmektedir.

Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu.

2003 yılından itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankasında devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev aldı.

Çetinkaya 2008 yılından, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Murat Çetinkaya, 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Haberin Devamı