Gazete Vatan Logo

Memnun değilim

FT’ye konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonominin gidişatından memnun olmadığını belirterek, “Dış ticaretimiz iyi gitmiyor, jeopolitik riskler var. Rusya, Suriye, Irak tüm bu pazarlarda düşüş yaşanıyor” dedi.

Memnun değilim

Maliye Bakanlığı görevini Mehmet Şimşek’ten devralan Naci Ağbal, Financial Times’a (FT) verdiği röportajda, ekonominin gidişatından memnun olmadığını söyledi. İlk kez uluslararası bir yayın kuruluşuna röportaj veren Ağbal, “Memnun değilim, çünkü dış ticaretimiz iyi gitmiyor, çünkü jeopolitik riskler var. Rusya, Suriye, Irak tüm bu pazarlarda düşüş yaşanıyor” dedi. Naci Ağbal, makro ekonomik göstergeler konusunda da temkinli göründü.

FT, “Hükümetin diğer bakanları giderek yükselen enflasyon ve zayıf TL konusunda toparlanmanın yakın olduğunu söylese de, Ağbal daha dikkatli konuşuyor” yorumunda bulundu.

Naci Ağbal, röportajda 4 aydır yürüttüğü Maliye Bakanlığı süresince önceliklerini işgücü piyasasının esnekliğini artırmak, vergi mevzuatını sadeleştirmek ve ticaret hukukunun işlerliğini etkinleştirmek olarak sıraladı. Ağbal, bu konulardaki yasa tasarılarını gelecek aylarda Meclis’e sunmak istediğini ifade etti.

İşgücü piyasasının esnekliğinin artırılması adına atılan adımlardan birisi olan ve ‘kiralık işçi tasarısı’ olarak bilinen düzenleme, önceki gün Meclis’in Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı Meclis Genel Kurulu’ndan da geçerse özel istihdam bürolarına, patronlarla geçici işçi sağlama sözleşmesi yapma yetkisi verilecek. Ancak sendikalar, bu uygulamanın iş güvenliğini hiçe saydığını ve çalışanların geleceklerini görmesini engellediğini iddia ederek tasarıyı eleştiriyor.

Haberin Devamı

‘Popülizm uygulamıyoruz’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Financial Times ile röportajında hükümetin seçim vaatlerinin 2016 bütçesine dahil edildiğini de söyledi ve 1.300 TL’lik asgari ücret gibi adımlarla popülist politikaların uygulandığı eleştirilerini reddetti. Ağbal, “Tüm seçim vaatleri bütçe dahilinde. Özel sektöre asgari ücret desteği ve diğer tüm unsurların maliyetlerini bütçeye ekledik” diye konuştu.

Mali disiplin devam edecek

Bütçenin Ocak’ta gösterdiği performans, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı umutlandırdı. Ocak’ta bütçe 4.2 milyar lira fazla verdi. Geçen yılın aynı döneminde bütçe fazlası 3.8 milyar lira düzeyindeydi. Ocak 2015’te 8.8 milyar lira olarak gerçekleşen faiz dışı fazla 2016’nın aynı ayında 9.8 milyar lira oldu. 2016 yılı Ocak ayında bütçe giderleri 42.5 milyar lira, faiz hariç bütçe giderleri 36.9 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Ocak’ta bütçe gelirleri 46.7 milyar lira, vergi gelirleri 39.7 milyar lira olurken, Ağbal, “Kararlılıkla sürdürdüğümüz mali disipline, 2016’da da aynı şekilde devam edeceğiz” demişti.

Haberin Devamı