Gazete Vatan Logo

Lira’ya dönüş mü?

İflasın eşiğinde olan Rum Kesimi...

AB ve aday ülkelerin bakanları Finlandiya’da Avrupa’nın geleceğini tartışıyor. Bir numaralı gündem maddesi Kıbrıs

Bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerle AB adayı Türkiye ve Hırvatistan’dan temsilciler, Avrupa’nın geleceğini tartışmak üzere Finlandiya’nın kuzeyindeki kayak merkezinde yapılacak gayriresmi toplantıda bir araya geldi.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb’un ev sahipliğinde yapılan ve Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın temsil ettiği toplantıya, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanovic ve İrlanda’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lucinda Creighton da katıldı.

Finlandiyalı bakan Stubb, Twitter’daki hesabında, Asmussen’in neden toplantıya katılamadığını tahmine gerek olmadığını yazdı. Stubb, “Umarım Kıbrıs konusunda çözüm yakında” dedi.

Finlandiya Başbakanı Katainen de, Kıbrıs Rum kesimindeki krizin çözümünde büyük mevduat sahiplerine daha büyük yük binmesinin ‘adil ve doğru’ olacağını söyledi. Katainen, daha önce de küçük mevduat sahiplerinden, büyük yatırımcıları korumak adına kesinti yapılması ihtimalini eleştirmişti. Katainen, “Normal bir piyasa ekonomisinde yatırımcının her zaman para kaybetme riski vardır” dedi ve bedel ödeyecek olanların küçük mevduat sahipleri olmaması gerektiğini vurguladı.

Kabul et ya da Euro’dan çık

kıbrıs Rum Kesimi’nde mevduatlara getirilecek vergi ile ilgili oylama yeniden ertelenirken hakim olmaya başlayan görüşün 100 bin euro’nun üzerindeki mevduata yüzde 25 vergi kesintisi şeklinde belirginleştiği öğrenildi. Daha önceki pakette 100 bin euroya kadar olan mevduata yüzde 6.75, 100 bin euro üstü mevduata ise yüzde 9.90’lık vergi kesintisi öngörülmüştü. Söz konusu yeni teklif kabul edilirse kızgın küçük para sahipleri sakinleşecek ancak başta Rus vatandaşları olmak üzere büyük mevduatı olanların canı daha çok yanacak.

Bu arada bir AB yetkilisi, bu işin Salı gününe kadar çözülmemesi halinde Kıbrıs Rum Kesimi’nin Euro bölgesinden çıkarılabileceğini söyledi. Yetkili, “Krizin zor ayakta duran Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya sıçrama tehlikesi var. Bunu göze alamayız. Rumlar ya planı kabul edecek ya da yeniden eski para birimlerine dönecekler” diye konuştu.

Ali Babacan: Sorunlar geçici

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa’daki ekonomik sorunların geçici olduğuna inandığını belirterek, ”Sonsuza kadar sürecek değil. Ama asıl önemli olan şey; AB içinde dayanışmayı korumak ve daha adil bir sistem getirmek” dedi.

Toplantının yapıldığı dağ evine gelirken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, ”Avrupa’da bu kadar ekonomik sorun varken Türkiye hâlâ AB’ye katılmak istiyor mu?” şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

”AB’yi bizim için özel yapan şey savunduğu değerler ve fikirler. Bunlar birçok ülkeyi, birçok farklı kültürü bir araya getiren şeyler. Özellikle aynı para birimini kullananlar, mali politikalar veya bankacılık söz konusu olduğunda aynı çerçeve içinde hareket edebilirler. Ortak denetim çok önemli ve bu gerçekleşiyor.”

Kutuba 250 kilometre

Finlandiya’nın kutup dairesinin 250 kilometre kuzeyinde yer alan Laponya bölgesindeki Saariselka aldı kayak merkezinde haftasonu bir araya gelen liderler rahat bir ortamda konuşacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katıldığı toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektiren liderler, toplantının yapılacağı dağ evine gelirken kendilerini bekleyen Ren geyikleri ve bölge hakkında bilgi aldılar.

Haberin Devamı