Gazete Vatan Logo

Kurbanlık fiyatlarına ayar!

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Kurban Bayramı öncesinde fiyatlarda ne gibi önlemler aldıklarını açıkladı

TARIM Bakanı Mehdi Eker, Kurban Bayramı öncesinde 300 bin ithal hayvanın geleceğini açıkladı. Bakan Eker, kurban fiyatlarının fahiş olmaması için çalıştıklarını belirterek, “Yeterli hayvan var. Trakya’da fiyat artışına sebebiyet vermesin diye ithalat yaptırdık, 150 bin koyun indirildi, gerisi de geliyor” dedi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, kurbanlık fiyatlarının yükselmesini önlemek için bayram öncesinde yurtdışından yüklü miktarda hayvan ithal edeceklerini açıkladı. Bakan Eker, “Yeterli hayvan var. Trakya bölgesinde fiyat artışına sebebiyet vermesin diye ithalat yaptırdık, 150 bin koyun indirildi, 15 bin civarında büyükbaş hayvan giriyor, gerisi de geliyor” diye konuştu. Bakan Eker, VATAN’ın sorularını yanıtladı:

Hadım kurbanlık meselesi herkesin kafasını karıştırdı...

Türkiye’ye ithal edilen hayvanlar sağlık şartlarını taşır. Kurban edilebilecek hayvanların nasıl olması gerektiğini Diyanet ilan eder. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu hayvanların kurban edilebileceğini söylüyor. Özü de budur. Dini açıdan herhangi bir sorun, sıkıntı yok. Ben Tarım Bakanı’yım, fetva verir duruma düşmek istemiyorum. Söyleyebileceğim şu; ben Diyanet’in isteği doğrultusunda hangi hayvanlar kurban edilebilir, ithalatını yaptırırken bu şartı koydum. Bu şartlar doğrultusunda da o hayvanlar geldi.

Kırmızı ette neyi yaşıyoruz peki?

Biz yerli üretimi artırmak için gayret ediyoruz. Ama haklı olarak diyeceksiniz ki ‘Peki fiyatlar niye böyle oldu?’ Birden fazla faktör etkili oldu. Türkiye’de 2004-2009 arasında et fiyatları hep enflasyonun altında kaldı. Bunun ilk 3 yılında kuraklık yaşandı. Kuraklığın yemle direkt ilişkisi var. Çünkü maliyetin yüzde 70’ini yem oluşturur. Pahalı yem nedeniyle insanlar özellikle küçükbaş hayvanlarını kestiler. Diğer yandan büyükbaş hayvancılığı teşvik ediyoruz. Profesyonel işletmeler olsun istiyoruz. Ama bugün adım atsanız, 2 yıl sonra sonuç alırsınız hayvancılıkta. Kuraklık, büyükbaşa verdiğimiz teşvikler derken küçükbaş hayvanda azalma oldu.

Büyükbaş hayvanda sıkıntı yok diyorsunuz...

Ne et, ne hayvan sayımızda azalma yok. Sorun küçükbaşta yaşanıyor. Büyükbaş hayvan sayısı 2002’de 9.8 milyon başken, bugün 10.8 milyon başa çıktı. En önemli artış ise kültür ırkı sığırda yaşandı. Yüzde 19’dan yüzde 35’e yükseldi. Kültür sığırının verimi çok yüksek, bir hayvandan elde edilen karkas 250 kiloyu geçiyor. Yerlide ise oran 100 kilodur.

‘Et fiyatlar refahtan arttı’ dediniz?

Hayır ben “Talepten arttı” dedim. Talepte az önce saydığım sebeplerden dolayı artış var. Bir toplumda gelir kişi başına 2.500 iken, 10 bin dolarda çıkmışsa, bu her üründe talep artışı getirir. Bu aynı zamanda refah artışıdır dedim.

Yeterli hayvan var

Bayramda fahiş fiyat olabilir mi?


Ortada yeterli hayvan var. Kurban bayramında Türkiye geçmiş yıllarda ne kestiyse onu kesecek. Fiyatlarda da öyle. Arkadaşlar 1.5 ay önce konuşuyor. Kurban pazarı kurulmamış, ortada kurbanlık yok. ‘Kurban fiyatları çok arttı’ diyorlar. Nereden buldun? Trakya’da fiyat artışına sebebiyet vermesin diye ithalat yaptırdık. 150 bin tane koyun indirildi, 15 bin büyükbaş hayvan giriyor. Gerisi de geliyor. Koyun için verilen kontrol belgesi 450 bin civarında.

Bayrama kadar mı gelecek bu hayvanlar?

150 bini geldi, gerisi peyderpey geliyor. Zaten orada üretim de var. Biz sadece geçişlerde hastalığı kontrol etmek mecburiyetindeyiz.

“İthalatı geçici önlem olarak görüyoruz” diyor musunuz?

Tabii ki öyle. Hayvancılığın geliştirilmesi için destekleri 15 kat artırdık. 83 milyon lira verilirken, 1 milyar 250 milyon liraya çıktı. “Gel hayvancılık yap, yaparsan sana 7 yıl vadeli, 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi veriyorum” dedik. 2 ayda 1.5 milyar kredi kullandırıldı. 15 binin üzerinde kişi bu krediyi aldı demektir.

‘Fiyatlar düşecek diye kurbanlıklara talep yok’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Fiyatlar düşecek” beklentisi nedeniyle vatandaşların kurbanlıklara ilgi göstermediğini belirtti.

Kurbanlık satışlarının illere ve bölgelere göre değiştiğini belirten Bayraktar, “Fiyatların büyükbaşta illere göre ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte, hayvan başına 1.500 TL-15.000 TL arasında, küçükbaşta 400 TL- 1.100 TL arasında olacağı tahmin ediliyor” dedi.

Haberin Devamı