Gazete Vatan Logo

Kripto paralarda yeni yılda büyük kayıp! Düşüş hız kesmedi, ibre kırmızıyı gösteriyor, Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple ...

Kripto paralar geçtiğimiz yıl rekor üstüne rekor kırdı. Yatırımcısına büyük kazanç getiren kripto varlıklar birçok kişinin radarına girdi. Piyasanın en büyük oyuncusu Bitcoin bir yılda yüzde 62 değer kazandı. Bitcoin'i Ethereum ve Ripple takip etti. 2022'nin kripto paralar için ne getirileceği konuşulurken tüm dünyanın gözü Bitcoin'in güncel fiyatına çevrildi. Ancak Bitcoin yeni yıla değer kaybederek başladı. Lider kripto para birimi Bitcoin, TL bazında 627 bin 988 TL'ye düştü. İşte Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple (XRP) fiyatları...

Kripto paralarda yeni yılda büyük kayıp! Düşüş hız kesmedi, ibre kırmızıyı gösteriyor, Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple ...

Kripto varlıklar geçtiğimiz sene rekor üstüne rekor kırdı. Piyasa hacmi genişlerken yeni altcoinler de piyasaya çıktı. Bitcoin liderliğini sürdürdü. Kripto para birimleri 2021'de güçlü seyretti. Lider kripto para birimi Bitcoin 2021 yılına 29 bin dolar seviyesinden başlamıştı. Bugün baktığımızda Bitcoin 47 bin dolar seviyesinde işlem görüyor. Böylece Bitcoin yatırımcısına yüzde 62 oranında kazandırmış oldu.

Ethereum ise 2021 yılına 744 dolardan başlamıştı. Bugünlerde 3700 dolar seviyelerinde seyrediyor. Yatırımcısına son bir yılda Ethereum yüzde 397 oranında prim yapmış oldu.

Ripple 2021 yılına 0.21 dolar seviyesinden başladı. Günümüzde 0.84 dolar seviyesinde işlem görüyor. Böylece yatırımcısına yüzde 300 kazandırdı.

Solana 2021 yılına 3 dolar seviyesinden başlamıştı. Şu sıralar 175 dolar seviyesinde işlem görüyor. Yatırımcısına yüzde 5733 oranında kazandırmış oldu.

Kripto para birimleri yıl sonuna doğru ise düşüş eğilimine girdi. Art arda kayıp haberleri geldi. 2022 ile birlikte kripto para piyasasının ne yönde hareket edeceği merak konusuydu. Kripto varlıklarda düşüş sürüyor. İşte  Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple ve diğer altcoinlerdeki son durum...

Haberin Devamı

BİTCOİN NE KADAR?

Bitcoin 2 Ocak 2022 Pazar gününe yüzde 1,33 gerileyerek 47 bin 150 dolardan başladı.

ETHEREUM NE KADAR?

2 Ocak sabah saatlerinde yüzde 0,60 değer kaybeden Ethereum 3 bin 744 dolar.

DOGECOİN NE KADAR?

Popüler kripto para birimi Dogecoin 0,17 cent.

RİPPLE (XRP) NE KADAR?

Yüzde 0,94 değer kaybeden Ripple (XRP) ise 0,84 cent.

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto paralar, sanal para birimi olarak kullanılan ve herhangi bir fiziksel biçimde mevcut olmayan dijital varlıklardır. Kriptografi, yani şifreleme ile güvence altına alınmışlardır. Dünyanın ilk kripto parası 2008 yılında oluşturulan Bitcoin'dir. 

KRİPTO PARA NASIL ÜRETİLİYOR?

Kripto paralar herhangi bir hükümet ve ya merkezi otoritelere bağlı değildir. Ayrıca istisnalar hariç sanal paraların belli bir üretim sınırı da bulunur. Kripto para üretimi genel olarak kripto para madenciliği isimli bir teknik ile yapılır. Kripto para madenciliği dijital alanda bilgi işlenmesi anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

KRİPTO PARA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Sanal para birimi olan kripto paranın üretiminde, kullanıcı ve hesap bilgilerini bir koda dönüştüren kriptoloji biliminden faydalanılır. Kripto parada sanal cüzdanlar ve şifreler oluşturulur. Her bir bilgiye ulaşmak ve işlem yapmak için ise sanal kodlar oluşturulur ve güvenlik çemberi bu şekilde sağlanır.

KRİPTO PARA BORSASI NEYE GÖRE YÜKSELİR?

Kripto paraların değeri kullanıcılardan gelen arz-talep dengesi içinde belirleniyor. Tıpkı hisse senedi veya emtialar gibi değiş tokuş sırasında anlık arz-talep fiyatlamasından değerleniyor ya da değer kaybediyorlar. Bir başka deyişle bir kripto para birimi ne kadar çok talep görürse o kadar değerli oluyor.