Gazete Vatan Logo

Kripto paralarda son dakika gelişmesi! İbre yukarı döndü, Bitcoin'de başladı, altcoinlere sıçradı, şu anda...

Kripto para piyasasında flaş gelişmeler yaşanıyor. Kripto varlıklar topyekun yükselişe geçti. Küresel ekonomideki enflasyon dalgası her geçen gün artış yaparken merkez bankaları enflasyonu engellemek için enstrümanlarını kullanmaya devam ediyor. Kripto para piyasası da gündeme ayak uydurmaya çalışıyor. Tarihi zirvelerinden çok uzakta olan kripto paralar için dev tahminler yürütülse de günümüz gerçekleriyle uyumlu olmuyor.

Kripto paralarda son dakika gelişmesi! İbre yukarı döndü, Bitcoin'de başladı, altcoinlere sıçradı, şu anda...

Kripto paralar uzun zamandır görmediği dar alanda yükseliş grafiği sergilemeye başladı. Lider Kripto Para birimi Bitcoin ile başlayan yükseliş altcoinlere de sıçradı.

Dünya genelinde oluşan enflasyon sorununun çözümü için merkez bankaları ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için faiz yükseltse de kısa vadede bu durumun önüne geçmenin pek mümkün olmadığı yine artan enflasyon rakamlarından görülüyor.

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre, koronavirüs pandemisinde talebin azalmasıyla yavaşlayan ekonomi nedeniyle arz da azalmıştı. Pandemide uygulanan izolasyon, karantina gibi zorlu günlerin geride kalmasıyla birlikte aşırı talep oluştu. Talebin arzdan fazla olması fiyatları yukarı çekti. Sadece arz ve talep tarafında değil, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş da dünya ekonomisi için kötü günlerin tetikleyicisi oldu. Değerli maden, petrol ve gıda arzında büyük rol oynayan Rusya ve Ukrayna fiyatların yükselmesinde başrol oynamaya başladı. Birçok ülkenin Rusya’ya karşı ekonomik savaş açması da sorunları katmerlendirdi. Rusya ise bu durumdan şu an için kârlı çıkmaya başlamış gibi görünüyor. Ekonomik açıdan ithalatını azaltan Rusya, petrol ve doğal gazı da Ruble ile satmaya başladı. Bu da Ruble’yi olmadığı kadar güçlü hale getirdi.

Haberin Devamı

FİYATLAMALAR YENİDEN OLUŞMAYA BAŞLADI

Küresel ekonomilerde enflasyon dışında birçok sorun yaşansa da fiyatlamalar genel anlamda enflasyon üzerinden yapılıyor. ABD borsaları bir süredir düşüş eğilimindeydi. ABD’de resesyon yaşanma ihtimalinin artması, Euro/dolar paritesinin 20 yılın dibine gelmesi, altına olan talebin düşmesi ve fiyatının gerilemesi, petrolün mevcut Rusya-Ukrayna savaşı ile güçlü seyretmesi, petrolün olası ABD resesyonunda gerileme göstereceği kanısı, enerji açığı bulunan Avrupa’nın Rus gazına ihtiyacı, tüm dünyada değer kazanan doların üretim üssü olan Asya’da işleri terse çevirme ihtimali gibi bu ve bunlara benzer sebepler piyasalarda hızlı fiyat hareketlerine neden oluyor.

ABD VE AB’DE FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR

Haberin Devamı

Enflasyonla mücadele için faiz silahını kullanan AB ve ABD faiz artırımlarına devam edebilir. AB’nin euroyu korumak için faiz artırımına gitmesi beklenirken ABD’nin de enflasyonu dizginlemek ve talebi yavaşlatmak için faizi artırması bekleniyor.

KRİPTO PARALARDA UMUT IŞIĞI BELİRİYOR

Uzun süredir ayı piyasasında bulunan kripto paralar da tüm yaşanan olumsuz ekonomik gelişmelerin ışığında yeni yol çizmek için beklenti oluşturmaya başladı. Kripto paralar uzun süren düşüş ve durgunluğun ardından yeniden yukarı yönlü harekete geçmenin fırsatını kolluyor. Kripto para üzerine büyük yatırım yapanlar da yeni tavsiyeler ve yıl olarak hedefler sunmaya başladı.

500 BİN DOLAR HEDEFİNİ KORUYOR

Kripto para milyarderi Mike Novogratz, dün New York’ta başlayan Bloomberg Kripto Zirvesi’nde 2027 yılına olan zamanı değerlendirdi.

Novogratz, Bitcoin için yaptığı değerlendirmede her zamanki söylemlerini tekrarladı. Novogratz, Mart ayında 2025 yılına kadar Bitcoin’in 500 bin doları görmesini beklediğini söylemişti. Fakat Piyasalar genelindeki sert düşüş fiyat tahmini için onu tarih değişikliğine itmiş gibi görünüyor. Kripto para milyarderi etkinlik sırasında BTC için 500 bin dolar beklentisinin 2027 yılına kadar gerçekleşeceğini kaydetti. Novogratz, geçmişte 500 bin dolar beklentisinin 2025’e kadar gerçekleşmesini beklediğini belirtmişti.

Haberin Devamı

YÜZDE 2000 YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ

Novogratz’ın Bitcoin’in 500 bin dolara yükselmesi tahmininin gerçekleşmesi için yüzde 2018 civarında yükseliş gerçekleşmesi gerekiyor. Bitcoin tarihi zirvesini geçtiğimiz Kasım ayında 69 bin dolarla görmüştü.