Gazete Vatan Logo

Kredi kartıyla peşin alışveriş taksiti geçti

Tüketici kredilerindeki artış hızını düşürmek ve tasarrufları artırmak amacıyla bankacılık alanında 2013 yılından itibaren hayata geçirilen düzenlemeler olumlu sonuç verdi.

Kredi kartıyla peşin alışveriş taksiti geçti

Düzenlemelerin etkisiyle kredi artış hızı yüzde 28’den yüzde 14’e gerilerken, kredi kartıyla yapılan peşin alışverişlerin tutarı da taksitli alışverişleri geride bıraktı. Söz konusu düzenlemelerden en önemlilerinden biri kredi kartı ile yapılan alışverişlerde taksit sayısını 9 ile sınırlandıran düzenleme oldu.

1 Şubat 2014’te yürürlüğe giren düzenlemenin ardından kredi kartıyla yapılan taksitli alışverişlerin tutarı azalırken, taksitsiz alışverişlerin tutarı artış gösterdi. Buna göre, 2013 sonu itibarıyla 47.4 milyar lira olan taksitli kredi kartı alacak tutarı, bu yılın Ağustos ayında yüzde 27.2 gerileyerek 34.5 milyar liraya indi. Aynı dönemde taksitsiz kart alacak tutarı yüzde 16.2 artarak 42.2 milyar liraya ulaştı. Tedbirlerden biri de tüketici kredilerine yönelik vade sınırlaması oldu. Bu kısıtlamanın da etkisi rakamlarda göründü.