Gazete Vatan Logo

Konut ve kira fiyatları artınca depremde kurtarıcı oldular! Elektrikli ve pratik, işte fiyatları...

Kahramanmaraş merkezli depremde binlerce bina ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Ev ve konut satın alma maliyetlerinin aşırı yüksekliği, kiraların giderek ulaşılamaz hale gelmesiyle büyük şehirlerden uzaklaşmanın hayalini kuran insanlar karavanlara yönelmeye başladı. Deprem sürecinde ise binlerce karavanın afet bölgesine gönderilmesi karavanların önemini gösterdi. Şimdilerde karavan modelleri ve fiyatları merak ediliyor. İşte Posta'dan Hakan Çelik'in yazısı...

Konut ve kira fiyatları artınca depremde kurtarıcı oldular! Elektrikli ve pratik, işte fiyatları...

11 ili vuran deprem felaketinden sonra afet bölgesine binlerce çadır, karavan ve barınmaya uygun kamp araçları deprem bölgesine gönderildi. Riskli büyük şehirlerde yaşayan insanlar da olası afet dönemleri için ulaşım, iletişim, tahliye planları yapıyor. Çok uzun süren koronavirüs pandemisi, ardından yaşadığımız deprem trajedisi, barınma, ulaşım ve iletişim ihtiyaçlarımızı yeniden sorgulamamıza neden oldu.

Konut satın alma maliyetlerinin aşırı yüksekliği, kiraların giderek ulaşılamaz hale gelmesi, işleri yılın belli dönemlerini mobil olarak gerçekleştirmeye uygun insanları yeni arayışlara yöneltti. Artık çok daha fazla insan olabildiğince ekonomik mobilite çözümleriyle olabildiğince büyük şehirlerden uzaklaşmanın hayalini kuruyor.

AVRUPA’DA ÇOK YAYGIN
Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde hayli yaygın olan motor karavanlar yüksek vergi dilimleri ve kur seviyesi nedeniyle Türkiye’ye çok yüksek fiyatlarla ithal ediliyor. İnsanlar daha uzak ve güvenli yerlere ulaşma arzularını hayata geçirebilmek için ulaşılabilir modelleri araştırmaya başladı.

Haberin Devamı

Ülkemizde Toyota, Renault, Citroen, Ford, Fiat gibi markaların ticari araçlarını uygun yerlerde dönüştürerek kamp aracı veya karavan fonksiyonları ilave etmek mümkün. Toyota Hilux, RAV4 ve Proace bu kategoride en fazla tercih edilen modeller arasında.

Almanya’nın iki önemli şirketi BASF’ın Hymer ile birlikte geliştirdiği çevreci Vision Future isimli karavan aracı özel alaşım ve donanımlarıyla geleceğin ulaşım ve kamp ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Yeni yalıtım ve kaplama malzemeleriyle araç daha hafif ve daha az enerjiyle ısınıyor.

FİYATLAR NASIL?
Karavan fiyatları motor hacmi, çekme tipi, entegrasyon seçenekleri ve aksesuarlara göre değişiklik gösteriyor. Bazı modelleri satın alıp arka kısımlarını yaşam alanlarıyla donatıp bir tür karavana dönüştürmek mümkün. Citroen Jumper’ın karavan özellikli olmayan standart ticari versiyonu 2.2 BlueHDi 165 beygir düz vitesli aracın fiyatı 679 bin TL.

Renault Master Panel Van 629 bin TL. Master modellerinde arkadan itiş ve önden çekiş seçenekleri bulunuyor. Dizel motorların hacimleri 2.2 litre. Renault Trafic modelinin başlangıç fiyatı 640 bin TL. Fiat marka grubunda Doblo ve Ducato modelleri küçük karavana dönüştürülebilir nitelikte araçlar. Standart Doblo başlangıç fiyatı yaklaşık 402 bin TL. Fiat Ducato Van modeli ise 619 bin TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dört bir yanındaki Toyota Hilux, RAV4 ve Proace modelleri şu an deprem bölgesinde. Araçlar esnek kullanım özellikleri ve dayanıklılıklarıyla çok tercih ediliyor.

Hymer çekme karavanların ikinci el fiyatları yaklaşık 650 bin TL’den başlıyor. İthal bir marka olan Hymer’ın farklı araç tiplerine entegre motorlu karavanlarının fiyatlarını Türkiye distribütörü Eltesan’dan almak gerekiyor.

MOBİL OFİS ORTAMI YARATIYOR
Renault Kangoo platformu üzerine üretilen Hippe Caviar Motel

Kolayca karavana dönüştürülebilen Citroen Jumper, 17 metreküpe varan yükleme kapasitesine sahip. Araç aynı zamanda mobil ofis ortamı yaratan aksesuar seçenekleri de sunuyor. 4 farklı uzunluk, 3 farklı dingil mesafesi ve 3 farklı yükseklik ile Jumper, en uygun olan boyutun seçilmesine olanak tanıyor.
Citroen’in büyük kategorideki ticari aracı Jumper modeli bazı ilave donanımlarla karavan versiyona dönüştürülebiliyor.

Haberin Devamı

İki kanatlı bagaj kapıları 96 derece veya 180 derece açılma açısıyla kolay bir yükleme sunarken akıllı bir bağlantı sistemi tarafından açıldığı açıda sabit tutuluyor. İsteğe bağlı iki adet sürgülü yan kapı ile yükleme ve boşaltma işlemleri kolaylaşıyor. 120 beygir ile 165 beygir arasında değişen üç farklı motor ve manuel vites ile tercih edilebiliyor. Dünyanın her yerinde benzer yönde talepler olduğu için köklü üreticiler konsept bazı modelleri geliştirmek için kolları sıvadı.

ELEKTRİKLİ VE PRATİK
Renault’nun çok sevilen ticari araç modeli Kangoo platformu üzerine yeniden yapılandırılan Hippie Caviar Motel isimli yeni araç bu beklentilere yanıt vermeyi hedefliyor. Renault, tamamen elektrikli pratik, bu konsept otomobilini kısa süre önce Hannover’deki Ticari Araç Fuarı’nda da sergilemişti. 120 beygir (90 kW) gücündeki Caviar’ın 170 kilometre yol yapmasına yetecek kadar şarj için 30 dakika süre yeterli oluyor.

Haberin Devamı

Otomobilin bagaj alanı alışılmışın dışında arkada değil, yan taraftaki sürgülü kapı kısmında. Koltuk arkaya kadar uzanarak yatak olabiliyor, ayrıca bir oturma ve çalışma alanı mevcut.