Gazete Vatan Logo

Konaklama Vergisi nedir? Konaklama Vergisi ne zaman yürürlüğe girecek? Konaklama Vergisi hangi tesisleri kapsıyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Konaklama Vergisi Tebliğ Taslağı’nı paylaştı. Daha önce ertelenen Konaklama Vergisi’nin nasıl uygulanacağı ve hangi tesislerin vergi kapsamında olacağı anlatıldı. Peki, Konaklama Vergisi nedir? Konaklama Vergisi ne zaman yürürlüğe girecek? Konaklama Vergisi’nde fiyatlandırma nasıl yapılacak? İşte Konaklama Vergisi ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Konaklama Vergisi nedir? Konaklama Vergisi ne zaman yürürlüğe girecek? Konaklama Vergisi hangi tesisleri kapsıyor?

Konaklama Vergisi Tebliğ Taslağı yayınlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın daha önce hazırladığı ama ertelediği Konaklama Vergisi tebliğ taslağı kamuoyu ile paylaşıldı. Konaklama hizmeti veren tesislerden alınacak verginin çerçevesini belirleyen Konaklama Vergisi, tesislerin sunduğu organizasyon ve hizmetlerden ise ayrı faturalandırma ile kapsam dışı bırakılacak.

Konaklama Vergisi nedir?

Konaklama Vergisi konaklama hizmeti veren tesislerden alınacak. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan hizmetler verginin kapsamında olmayacak. Bu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacak. Vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınacak.

Konaklama Vergisi ne zaman yürürlüğe girecek?

Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

Konaklama Vergisi hangi tesisleri kapsıyor?

Konaklama Vergisi Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerden alınacak.

Konaklama Vergisi ne kadar?

Tebliğ taslağına göre konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmeyecek. Yasaya göre konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olacak. Cumhurbaşkanının, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye yetkisi var. Tam pansiyon konaklama yapılan bir otelde 5 bin liralık bir hizmette, konaklama vergisi KDV hariç 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bu durumda konaklama vergisi 100 liraya denk gelecek. KDV de yine 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bunun da karşılığı 400 lira. Genel toplam konaklama ve KDV eklenerek hesaplanacak ve genel toplam 5 bin 500 lira olacak.

Konaklama Vergisi’nde hangi hizmetlerden vergi alınmayacak?

Konaklama vergisinin konusunu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturur. Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmez.

Haberin Devamı

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılan konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak. Konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulacak. Bu çerçevede, oda+kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve benzeri adlar altında pazarlanan veya satılan tesis bünyesinde geceleme hizmetinin yanı sıra konsept kapsamında verilen tüm hizmetler verginin konusuna girecek. Örneğin bir pansiyonda oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde yer alan kahvaltı hizmeti, düzenlenen konaklama faturasında ayrıca gösterilse ya da bu hizmet için ayrıca fatura düzenlense dahi, geceleme hizmetiyle birlikte pazarlandığı veya satıldığı için tesis bünyesinde sunulan söz konusu hizmet konaklama vergisine tabi olacak. Ancak termal otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde bu hizmet konaklama vergisine tabi olmayacak.

Haberin Devamı

KONAKLAMA VERGİSİ TEBLİĞ TASLAĞI İÇİN TIKLAYIN