Gazete Vatan Logo

Kiralık ve satılık evler için dikkat çeken açıklama! Konut fiyatları düşebilir, 3 ay...

Satılık ve kiralık konutlar ile ilgili açıklama geldi. Son 3 aydır resmen durdu. Konut piyasası ile ilgili son dönemde birçok yeni gelişmeler yaşanıyor. Artan konut ve kira fiyatları sebebiyle yapılacak düzenlemeler dört gözle bekleniyor. Ev sahibi ve kiracıyı mağdur etmeyecek yeni bir çalışmanın yapıldığını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un bu açıklaması vatandaşın gözünü Kabine'ye çevirdi. Öte yandan konut piyasası ile ilgili fiyatların düşüp düşmeyeceği ile ilgili de değerlendirmeler geliyor. Konut alarak Türk vatandaşlığına geçişte 250 bin dolar olan tutarın 400 bin dolara yükseltilmesi sonucu satılık ev fiyatlarının tepetaklak olabileceği belirtilirken; özellikle son 3 aydır ise konutta alım satımların durduğu ve konut fiyatların düşebileceği açıklaması yapıldı. İşte satılık ve kiralık konut piyasası ile ilgili son açıklamalar ve yaşanan gelişmeler...

Kiralık ve satılık evler için dikkat çeken açıklama! Konut fiyatları düşebilir, 3 ay...

Kiralık ve satılık konut piyasası ile ilgili açıklamalar art arda geliyor. Konut sektöründe ev fiyatları ile ilgili yapılacak düzenlemeler merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut kredisi müjdesi fırsatçıları harekete geçirdi, kiralık evlerin yanı sıra satılık konutlarda da fiyatlar arttı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum son olarak fahiş artışlara yönelik olarak çalışmalar yapıldığını belirterek, "Yapılacak düzenleme ile ev sahibi vatandaşlarımızı rahatsız etmeyecek, kiracıları mutlu edecek düzenlemeyi yapacağız. Cumhurbaşkanımız 10-15 gün içinde düzenlemeyi paylaşacaktır." açıklamasını yapması tüm gözleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni düzenlemenin detaylarını paylaşacağı zamana çevrildi.

Öte yandan konut alarak Türk vatandaşlığına geçişte 250 bin dolar olan tutar 400 bin dolara yükseltildi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, en az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında katkı payı ile bireysel emeklilik sistemine giren ve 3 yıl sistemde kalan yabancılara da Türk vatandaşlığı verilebilecek. Karar haziranda yürürlüğe girecek. Asgari gayrimenkul bedelinin 400 bin dolara yükseltilmesinin ev fiyatlarını tepetaklak edebileceği belirtiliyor. Aynı zamanda yüksek fiyatlar sebebiyle özellikle son 3 aydır alım ve satımlar durdu. Bu da konut fiyatlarını aşağıya çekebilir. İşte son gelişmeler ve açıklamalar...

Haberin Devamı

Bloomberg HT’ye konuk olan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Torkam Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, konut piyasası ve barınma sorunu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ağaoğlu, sosyal konut yapımı için ucuz arsa verilmesi gerektiğini belirterek, TOKİ’nin bu konuda önderlik etmesini söylediklerini ve kiralık konutlara 3 yıllığına tavan fiyat uygulaması getirilmesini önerdiklerini söyledi.

"FİYATLAR TEPETAKLAK OLABİLİR"

Ağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Her gayrimenkulün belediyelere kaydedilmiş 4 yılda bir Emlak Değerleme Komisyonu’nca belirlenmiş rayiç bedelleri var. Devletin temel ihtiyaçlarla ilgili olarak düzenleyici ve sınırlayıcı bir rolü var. Bugün ev fiyatları çığırından çıkmış durumda. Böyle olunca da kamu otoritesi devreye girer diyorum. 1 milyon Suriyelinin ülkesine dönmesi demek yaklaşık 200-250 bin konutun boşa çıkması demek, ayrıca yabancılara konut satışında vatandaşlık edinebilme sınırı 250 bin dolardan 400 bin dolara çekiliyor. Bu sebeple, fiyatlar tepetaklak olabilir. Şu anda dalgalı bir seyir var.” dedi.

Haberin Devamı

"KONUT FİYATLARININ AŞAĞI GELMESİ OLASILIĞI VAR"

Torkam Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, yüksek kira fiyatlarının önlenmesi hakkında yaptığı konuşmada, “Türkiye’de kamunun sahip olduğu konut yok. Almanya ve Fransa’da birçok belediye ve kuruluşun konutları var. Onların ellerinde bu konutlar olduğu için piyasayı kontrol etmeye sahipler.” dedi.

Günümüzde arzın önündeki en büyük sorunun büyükşehirlerde arsa olmamasına bağlayan Dereli, alım ve satımların özellikle son 3 aydır durduğunu belirterek, “Konut fiyatlarının aşağı gelmesi olasılığı var.” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"YENİ BİR SOSYAL KONUT PROJESİNİ MÜJDELEYECEK"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira ve ev fiyatlarındaki artışla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: "Hep esnafımızın, üreticimizin, vatandaşımızın yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut seferberliğini yaptık bitirdik. Bir milyon 130 bin rakamına ulaştık. Sayın Cumhurbaşkanımız yeni bir sosyal konut projesini müjdeleyecek. Aidat öder gibi kiranın da altında bedel ve taksitlerle vatandaşlarımız ev almaya devam edecek. Pandemi süreci ile birlikte gerek konut fiyatlarındaki ve kiralardaki artışı yakinen takip ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın da talimatları ile ilgili bakanlıklarımızla birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. Yürüttüğümüz çalışma çerçevesinde de vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğimiz bu noktada kira artışlarının takibi ve kira artışlarının bedelleri noktasında düzenlemeler için bir çalışma yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız yakın zamanda paylaşacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Biz gerek konut sektöründe gerek diğer sektörleri tamamen takip ediyoruz. Mevzuat belli kira artış oranı enflasyon oranını geçemez. Bu konuda bir düzenleme yapıyoruz. 1 hafta 10 gün içinde tamamlayıp milletimizle paylaşacağız"

Haberin Devamı

Artışlarla ilgili bir yaptırım olacak mı sorusu üzerine Bakan Kurum, "Fırsatçılığa müsaade etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz. Durumu fırsat görüp enflasyon ve kira artış oranı açıkladı, bu artış oranı üzerinde bir artış söz konusu ise bununla ilgili hem adli hem hukuki süreci takip ediyoruz. Düzenleme de bunlarla ilgili de çalışacağız. Fırsatçılığa müsaade etmeyeceğiz. Fahiş artışları takip ediyoruz. Denetimlerimiz devam ediyor" diye konuşmuştu.

KFE VERİLERİ AÇIKLANDI: YÜZDE 110 ARTTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayı konut fiyat endeksi (KFE) verisini açıkladı. Buna göre, Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE, 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,3 oranında artarak 347,5 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 110 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 29,7 oranında artış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 9,8, 9,6 ve 10,6 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 122, 111,7 ve 105,9 oranlarında artış gösterdi.

ORTALAMA KİRA BEDELİ 6 BİN 360 LİRA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) şehirdeki konut krizine ilişkin değerlendirmesine göre İstanbul’da nisan 2022 sonu itibariyle, son bir yıl içinde, mevcut kiracılar için bir senelik kira fiyatları yüzde 45,48 arttı. Yeni kiralık konut ücretlerinin artış oranı ise yüzde 161,4. İstanbul’da yeni kiracılar için ortalama kira bedeli 6 bin 360 lirayı buldu. Artışlar önümüzdeki yıl da devam ederse kiracıların yüzde 85,1’i kirasını ödemekte güçlük çekecek.

KİRA ARTIŞLARINA KARŞI HAREKETE GEÇİLDİ

Fahiş orandaki kira artışlarına karşı dört bakanlık harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un ev sahipliğinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile Ticaret Bakanlığı'ndan bürokratların katıldığı toplantıda kira artış oranları ve kiralama hükümlerine ilişkin çalışma ele alındı.

HANGİ FORMÜLLER MASADA?

Kira artış oranını sınırlayan yasa hükümlerine uymayanlara ceza, kira artışlarına tavan uygulaması gibi tüm formüller değerlendirildi. Ancak kira artışları konusunda gündeme gelen bazı önerilerin uygulamasında zorluklar yaşanabileceği görüşü hakim oldu. Edinilen bilgilere göre, en hızlı şekilde uygulanabilecek formül, denetim ve cezai yaptırım olarak belirlendi.

Bu kapsamda borçlar kanununda kira artışını düzenleyen maddenin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için denetimleri artırarak bir ceza mekanizması getirilmesi planlanıyor. Uzun vadeli çözüm olarak da kiralık konut arzını artırma formülü üzerinde duruluyor. Bunun için TOKİ ve belediyelere bu kapsamdaki konut üretimini teşvik etmek adına bazı vergi istisnalarının getirilebileceği belirtiliyor.

 Kiralara tavan getirilmesi formülü de değerlendirildi. Ancak bu formülün uygulanabilirliği konusundaki şüpheler öne çıktı. Özellikle kayıtdışılığı artırması kaygısı nedeniyle kiralara tavan getirilmesine sıcak bakılmıyor. Toplantıda bir çalışma takvimi de belirlendi. Buna göre bakanlıklar, çalışmalarını en az iki hafta daha sürdürecek. Bürokratlar ortak çalışma yapacak. Bu çalışma sonrasında bakanlar tekrar bir araya gelecek. Çalışma, Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Nihai karar, Kabine'den çıkacak.