Gazete Vatan Logo

Kiracı ve ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Aidatlara yüzde 300 zam sonrası flaş karar

Kiracı ve ev sahibi milyonları ilgilendiren son dakika gelişmesi! Zam geldi, fiyatlar neredeyse kiraları bile geçti. Bakanlık harekete geçti, düzenleme geliyor. Aidatlardaki fahiş fiyatları önlemek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile site yönetim hizmeti veren şirketler arasında birim kuruluyor. Bakanlık ise aidatlara düzenleme gelip gelmeyeceği ile ilgili açıklama yaptı.

Kiracı ve ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Aidatlara yüzde 300 zam sonrası flaş karar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi site yönetim hizmeti veren şirketlerle ilgili mevzuat çalışmaları yürütmek üzere birim kuruldu. Yeni aidat oranlarının belirlendiği ve fahiş artışların tartışıldığı bu döneme denk gelen bu hamle, bakanlığın aidatlara düzenleme getireceği şeklinde yorumlandı. Ancak bakanlık kaynakları, birimin aidatlara değil site yönetimlerine yönelik mevzuat yapacağını söyledi.

MALİKLERİN KORUNMASI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kat maliklerinin haklarının korunması amacıyla, birden çok bağımsız bölümü bulunan konut ve işyerlerinin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetilmesi ile ilgili faaliyet gösteren firmalara ilişkin mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak site yönetimlerinin sorunlarının çözülmesine yönelik olarak faaliyetlerde bulunmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde birim kurularak faaliyete geçmiştir” denildi.

Haberin Devamı

YÖNETİM SORUNLARINI AZALTACAK

Posta gazetesinden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; bu kapsamda, Yapı Kooperatifleri Daire Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Konut Politikaları Şube Müdürlüğü‘nün ismi Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü olarak değiştirildi. Kurulan birimin, konuya ilişkin kanuni düzenleme çalışmalarının tamamlanmasına müteakip ikincil mevzuat çalışmalarını yürüteceği ifade edilen açıklama şöyle devam etti: “Böylece site yönetimi hayatında yer alan bir boşluk giderilmiş olup, ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlanması ile birlikte sitelerde yaşanan yönetim sorunlarının azalması yönünde önemli bir aşama kaydedilmiş olacaktır.”

İTİRAZ HAKKI VAR MI?

Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak karşı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve genel kurul davetiyesi eline ulaşmayanlar altı ay içinde sulh mahkemesine iptal davası açabilir. Davayı bir kat malikinin bile açması yeterli oluyor.

YASAL SINIR YOK

Son dönemde fahiş bir şekilde artan ev fiyatları ve kiraları gündemden düşmezken, bir de kiralarla yarışan site/apartman aidatları bütçeleri zorluyor. Yeni yıl ile birlikte sitelerde yeni aidatlar belirleniyor. Özellikle temizlik, güvenlik görevlisi gibi işçi çalıştırılan sitelerde asgari ücret artışına ek olarak demirbaş giderleri, faturalar ve temizlik giderleri düşünülerek artış oranları belirleniyor.

Haberin Devamı

Ancak bazı sitelerde, yüzde 200-300’leri bulan fahiş zamlar devreye girdi. Çünkü aidat zammında yasal bir üst sınır yok, zamlar binaların genel kurullarında belirleniyor. Bu nedenle toplantılara katılmak ve fahiş zamlara itiraz etmek önem taşıyor. Zamda sınır olmadığından 8 bin liralara ulaşan aidatlar tartışma yaratmıştı. Bazı site sakinleri aidat artışını fazla bulup ödemelerin de akıbetinin belli olmadığını iddia ederek eylem yaparak tepkilerini ortaya koymuştu.

NASIL BELİRLENİYOR?

Aidatı belirlemek için öncelikle binanın bir işletme projesinin bulunması gerekiyor. Bu projede gayrimenkulün bir yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarları, tüm giderlerden her kat malikine düşecek tahmini miktar, tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin vermesi gereken aidat tutarı yer alıyor. Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça,

Haberin Devamı

Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Ana gayrimenkulün sigorta primlerine, ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderlerine, yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü.