Gazete Vatan Logo

Karadeniz gazı ile ilgili merak edilenler: Karadeniz’de kaç kuyu var? Karadeniz gazı ne zaman gelecek? Karadeniz gazı Türkiye’ye kaç yıl yeter?

Milyonlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi günü açıklayacağı yeni müjdeleri bekliyor. Karadeniz'de keşfedilen gaz ile ilgili yeni müjdeleri 26 Aralık Pazartesi günü açıklayacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söyleyecekleri merak edilirken Karadeniz gazı ile ilgili bilgiler de araştırılmaya başlandı. Daha önce Karadeniz’deki sahalardan çıkan gazın Türkiye’ye 2023 yılında gelmeye başlayacağı duyurulmuştu. Peki, Karadeniz’de kaç kuyu var? Karadeniz gazı ne zaman gelecek? Karadeniz gazı Türkiye’ye kaç yıl yeter? Karadeniz’de ne kadar gaz var? Doğalgaz rezervi ne kadar? İşte Karadeniz gazı ile ilgili merak edilenler…

Karadeniz gazı ile ilgili merak edilenler: Karadeniz’de kaç kuyu var? Karadeniz gazı ne zaman gelecek? Karadeniz gazı Türkiye’ye kaç yıl yeter?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni müjde açıklaması beklenirken Karadeniz gazı ile ilgili bilgiler de sıklıkla araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi günü açıklayacağı Karadeniz gazı ile ilgili müjde ve akabindeki yeni müjdeler pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Karadeniz’deki sahalardan çıkan gaz ile ilgili bu zamana kadar verilen bilgiler ışığında tüm bilgileri derledik. Peki, Karadeniz’de kaç kuyu var? Karadeniz gazı ne zaman gelecek? Karadeniz gazı Türkiye’ye kaç yıl yeter? Karadeniz’de ne kadar gaz var? Doğalgaz rezervi ne kadar? İşte Karadeniz gazı ile ilgili merak edilenler…

KARADENİZ’DE NE KADAR GAZ VAR, KAÇ KUYU VAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ağustos ayında Türk sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın denize çıkması dolayısıyla düzenlenen törende Karadeniz'deki 10 kuyudan 2023 yılında gaz tedarik etmeye başlamayı planladıklarını belirtmişti. Karadeniz'deki doğal gaz rezervlerinin yaklaşık olarak 540 milyar metreküp olduğu biliniyor. Rezervlerin en büyüğü 400 milyar metreküpü aşan Sakarya sahasından oluşuyor. Türkiye’nin Sakarya gaz sahasına yaklaşık olarak 10 milyar dolar yatırmayı  planladığı bilgisi paylaşılmıştı.

Haberin Devamı

KARADENİZ’DE DOĞALGAZ ÜRETİM HEDEFİ NE?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, haziran ayında Zonguldak Filyos'ta dün yapılan Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni sonrası yaptığı açıklamada, 2023'te 10 milyon metreküp ile ilk üretimin yapılacağını belirtmişti. Bakan Dönmez, 2026 itibarıyla maksimum üretime çıkmayı planladıklarını İkinci fazda günlük 40 milyon metreküp üretim hedeflediklerini söylemişti. 2026-2027'de ülkede kullanılan gazın yüzde 25-30'unu bu sahadan üreteceklerini söyleyen Bakan Dönmez, 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı sisteme aktaracaklarını ifade etmiş, Karadeniz gazında konutlara öncelik verileceğini, konutlarda kullanılan doğal gazın tamamının 25-30 yıl boyunca Karadeniz'den çıkacağını açıklamıştı.

KARADENİZ GAZI TÜRKİYE’YE KAÇ YIL YETER?

Bakan Dönmezi bir açıklamasında da şunları söylemişti: “540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervi bulduk ve bu gazı 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme dahil edeceğiz. Bu gaz rezervi, tüm Türkiye'deki mesken ve konutların hepsinin 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte."

Haberin Devamı