Gazete Vatan Logo

‘Kara göründü’ dediler

Dinçer: Bulutlar dağıldı, 2010’da Türkiye dünyayı şaşırtabilir

Krizden çıkış konusunda perakende ilk sinyali verdi ve ’Kara göründü’ dedi. Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Perakende Günleri’ne katılan 3 bin 200 perakendeci elektronik oylamayla ”2010’u nasıl görüyorsunuz?“ sorusuna geçen yıldan farklı olarak yüzde 68.31 gibi büyük bir oranla ”Daha iyi: Kara göründü, toparlanma başlıyor“ cevabını vererek moralinin düzeldiğini ortaya koydu. ”Daha kötü: 2009’u mumla aratacak“ diyenlerin oranı ise yüzde 1.09’da kaldı. 2008’de düzenlenen Perakende Günleri’nde ise sonuçlar tersiydi.

Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer de bu sonuçları destekleyen bir açıklama yaparak, ”Türkiye’de bulutlar dağıldı, tüketicinin morali düzeldi, AVM’ler canlandı. Zor günler geçecek. 2010’da Türkiye dünyayı şaşırtabilir“ diye konuştu. Soysal Danışmanlık tarafından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Perakende Günleri’nde konuşan Haluk Dinçer, Türkiye’nin büyümesine yönelik olumsuz beklentilere katılmadığını sadece ülkemiz için toparlamanın yavaş ve kademeli olacağını açıkladı.

Türkiye uçar

Bazı şartların oluşması halinde Türkiye’nin dünyayı şaşırtabileceğine inandığını vurgulayan Dinçer, ”IMF’yle anlaşma olursa dünyanın dört bir yanından kaynak gelecektir. Bu yüzden 2010’da Türkiye uçar“ dedi. Kriz sonrası resmin biraz daha düzelmeye başladığına dikkat çeken Dinçer, şunları söyledi: ”Türkiye cazibesini sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’ye yatırımlar da artacaktır.“ Türkiye’nin bugüne kadar çok fazla kriz atlattığını ve hepsinden hem hızlı hem de güçlü çıktığını da hatırlatan Dinçer, ”Keşke şu anda Türkiye bu krizden de hızla çıkacak diyebilseydik ama kriz bizden kaynaklanmadı. O yüzden biraz elimiz kolumuz bağlı. Öncelikle dış dünyanın toplanması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Dünyanın içinde bulunduğu duruma bir benzetme yapan Dinçer, “Horoza sormuşlar, yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan.. Horoz da ‘Fark etmez ben işime bakarım’ demiş. Bizim durumumuz şu anda biraz farklı. Türkiye ekonomisi küresel ekonomiye tam anlamıyla entegre. ABD’linin, Avrupalı’nın harcaması dönüp dolaşıp bizim işleri etkiliyor. Öyle olmasa geçen yıl her şey ülkemizde normal giderken Eylül ayında kriz patlak vermezdi” dedi.

20 yılda yapmadığım kadar fazla bütçeyi bu yıl yaptım

Elektronİk oylamada “Bu aralar en çok kullandığınız sözler hangisi?”sorusuna en çok “İşler nasıl” cevabı verildi. Katılımcıların yüzde 48.76’sı bu cevabı verirken “Bütçenin neresindeyiz” cevabı ise yüzde 24.38’le ikinci sırayı elde etti. Yüzde 3.48’le ise “Daha iyi günlerimiz olmuştu” cevabı geldi. Sonuçları yorumlayan Tefal Türkiye Genel Müdürü Cüneyt Yağcı, “Bizim için bütçenin neresindeyiz sorusu ilk sırada yer alıyor. 20 yıldır bordrolu çalışıyorum. Bu yıl bugüne kadar hiç yapmadığım kadar bütçe yaptım, sayısı 10’a ulaştı” diye konuştu.

AVM yatırımları hızlanacak yerlerinizi ayırtın

GeçtiĞİmİz yıl AVM yatırımcısıyım demekten utanır hale geldiklerini söyleyen Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, “Ancak bu yıl kriz sayesinde hem yatırımcılar hem de perakendeciler aynı masaya oturmaya başladı. Çözümler üretilir oldu. 2009 sonu itibarıyla ve 2010’da artık yüzler gülecek” dedi. Eyüboğlu, geçen yıl babasının misafirlere kendisini tanıttığında, “Yine AVM mi yapıyorsunuz, AVM enflasyonu yarattınız, ne olacak bu kadar yatırımın hali” diye serzenişlerle karşılaştığını aktardı. Eyüboğlu, “2010 yılının son çeyreğinde AVM yatırımları tekrar hızlanacak. 2010 için yerlerinizi şimdiden ayırtın” diye konuştu.

Haberin Devamı