Gazete Vatan Logo

Kanal İstanbul’da geri adım yok

Bakan Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’ye geçmesinin Kanal İstanbul projesini etkilemeyeceğini söyledi. Kurum, “İlçe belediyeleri gerekli bütün desteği sağlayacaktır” dedi

Kanal İstanbul’da geri adım yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nı CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasının ardından Kanal İstanbul ve diğer projelerde aksama olmayacağını söyledi.

Miliiyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yerel seçimlerin ardından, İstanbul’da trafik problemi varken Kanal İstanbul’un projeye alınmayacağını söylemişti. TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonunda bir grup gazeteciyle sohbet eden Bakan Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nı CHP’nin kazanmasının ardından Kanal İstanbul gibi projelerde bir aksaklık bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Hiçbir aksama olmaz. Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı manifesto çerçevesinde 11 maddenin yedisi bizim bakanlığımız ile alakalı. Bakanlığımızı ilgilendiren bütün işleri kararlı şekilde yürüteceğiz. Büyükşehir belediyesinin olmadığı yerde de ilgili bakanlıklarımız ilçe belediyeleri ile gerekli bütün desteği sağlayacaktır. Bu manifestodaki projeleri kentsel dönüşüm, ulaşım, çevre, millet bahçesi, atık su tesisi, gibi şehri 50-100 yıl planlayacak bütün projeleri de hızlı şekilde 5 yıllık plan hazırlayacağız. O plan çerçevesinde yapacağız. Hiçbir geri adım yok.”

Haberin Devamı

Poşet yüzde 75 azaldı

Ücretli poşet uygulamasıyla, poşet kullanımında yüzde 75’e varan azalma olduğunu ifade eden Kurum, şunları söyledi:

“Sıfır atık yönetmeliğini haziranda çıkaracağız. Bu yönetmelikle birlikte ikili sisteme geçeceğiz. Poşetlerin kullanımı azalacak, depozito uygulamasına geçeceğiz. Alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Yoksa Filipinler’deki balinanın midesinden çıkan plastik bizim buradaki balıkta da çıkacak. Vatandaşların büyük çoğunluğu poşet uygulamasında bizi destekledi. Vatandaşın genelinde memnuniyet söz konusu. Depozitoyu, cam, poşet, kağıt, metal ürünlerde hepsinde uygulayacağız.”

Reklamlı roşetler için süre verdiklerini, süre sonuna bir tarafta sıfır atığın özendirileceği poşetlere geçileceğini ifade eden kurum, “Depozito uygulamasını Kızılcahamam’da belediye başkanlarına da aktaracağız” dedi.

Haberin Devamı

Kağıthane’de 26 binada kentsel dönüşüm

Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi’nde istinat duvarının yıkılması nedeniyle çöken binanın olduğu bölgede incelemede bulunan Bakan Kurum şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı, dün de bu konuda talimat verdi. Kağıthane’de aşağıdaki inşaattan kaynaklı zemin iyileştirme yeterli şekilde yapılmaması sebebiyle yukarıdaki binayı güvenlik gerekçesi ile yıktık. Kağıthane’de yıkılan bina ve 26 binayı kapsayan kentsel dönüşüm sürecini hızlı bir şekilde başlatacağız. Kartal’da da vatandaşın da rızası çerçevesinde dönüşüm sürecini yürüteceğiz. Bizim hem seçim döneminde sahada gördüğümüz, vatandaşa söz verdiğimiz, ancak uygulamada geciktiğimiz kentsel dönüşüm projelerini Kızılcahamam’da belediye başkanlarına kentsel dönüşüm ile alakalı yürütülecek süreci de açıklayarak en kısa sürede hedefimiz yılda 300 bin konut dönüştürmek ve bu dönüşümü hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Kağıthane de bunlardan biri olacak.”