Gazete Vatan Logo

Kadın esnafa da doğum borçlanması

İşçi statüsünde çalışan sigortalı kadınlara tanınan doğum borçlanma hakkının kadın esnaf için de geçerli olması için çalışma başlatıldı.

Kadın esnafa da doğum borçlanma hakkı geliyor. Esnafın uzun zamandır Çalışma Bakanlığı ve hükümete ilettiği taleplerle ilgili hükümlerin önümüzdeki günlerde Meclis’e gönderilmesi planlanan tasarıya girdiği öğrenildi. Bir değişiklik olmazsa kadın esnafların da doğum borçlanması yapabilmesine olanak tanınacağı belirtiliyor. Aynı düzenlemede, emekli esnafın ödediği yüzde 15 sosyal sigorta destek priminden vazgeçilmesi, oda kayıtlarının borçlanmada dikkate alınması ve 12 ay üzerinde borcu olanların sağlık sigorta borçlarının da silinmesi yönündeki bazı düzenlemelerin yasada yeralacağı öğrenildi. Buna göre kısa süre içinde Meclis’e gelmesi beklenen yasa tasarısıyla, işçi statüsünde çalışan sigortalı kadınlara tanınan borçlanma hakkı kadın esnafa da tanınacak. Böylece 2 defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra 2 yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden iş yerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan sürelerin borçlanılması imkânı, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan kadın sigortalılara sağlanmış olacak.

BAKANLIK ‘TAMAM’ DEDİ, MECLİS’E GELECEK

GELİŞMEYLE ilgili TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uzun zamandır öncelikle kadın esnaf ve sanatkârların doğum borçlanmasını, emekli esnafın ödediği yüzde 15 sosyal sigorta destek primi kalkmasını, geriye dönük borçlanma için yeni bir hak verilmesini, oda kayıtlarının borçlanmada dikkate alınmasını ve 12 ay üzerinde borcu olanların sağlık sigorta borçlarının da silinmesi yönündeki taleplerini Bakan Çelik’le de görüştüklerini açıkladı. Bakanlık yetkilileri ile yaptıkları son görüşmenin ‘olumlu’ geçtiğini belirten Palandöken, taleplerinin birçoğunun SGK kanun değişikliği ile TBMM gündemine geleceğini söyledi.

Haberin Devamı