Gazete Vatan Logo

İstenmeyen mesajdan Mayıs’ta kurtuluyoruz

Elektronik ticareti düzenleyen kanun 1 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor. 50 milyar TL’yi bulan online ticareti artırması beklenen kanun; istenmeyen SMS, e-posta gibi uygulamaları da sona erdirecek

Elektronik ticarete ilişkin esasları düzenleyen ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’, geçen yılın sonunda kabul edildi. Resmi Gazete’de yayımlanan kanun, 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe giriyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) paylaştığı verilere göre Türkiye’deki hacmi 50 milyar TL’ye ulaşan online ticareti artırması beklenen kanun; tüketici açısından da önemli düzenlemeler içeriyor. Yeni kanunla birlikte internetten alışveriş anlamında en çok şikayet edilen konuların başında gelen istenmeyen e-posta, SMS gibi uygulamalar sonlanacak. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra herhangi bir elektronik ileti gönderilmeden önce izin alma şartı gelecek.

Reddetme imkanı var

Kanundaki yükümlülükleri yerine getirmeyen ya da şartları uygulamayanlar hakkında, 1.000 ila 15 bin lira arasında değişen idari para cezaları uygulanacak. Ticari elektronik iletileri, alıcılara önceden onaylarını almadan birden fazla gönderen hizmet sağlayıcılara ise 10 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezaları verilecek. Tüketici ile yapılan ticari sözleşme öncesinde, hizmet sağlayıcısının tüm bilgilerini eksiksiz ve net bir şekilde sunması zorunluluğu olacak.

Haberin Devamı

Hizmet sağlayıcı; kampanyalarında, bültenlerinde, yarışmalarında tüketicileri her adımda ve değişiklikte bilgilendirecek. Tüketici isterse kararından vazgeçerek ileti almak istemediğini ilgili şirkete söyleyebilecek. Vazgeçme kararının sunulmasıyla birlikte, şirket tüketiciye ileti gönderimini durduracak.

Haksız rekabet ortadan kalkacak

Yeni kanun ve yönetmeliğin, e-ticaret alanına getireceği en büyük farklılık, şirketler açısından haksız rekabetin ortadan kaldırılması olacak. Tüketici odaklılık artık bir zorunluluk haline gelecek. Tüm kurumlar, tüketicilerinin gizliliğine önem veren ve haklarına saygı duyan bir pozisyona geçecek. Doğrudan pazarlama kanalları, tek taraflı duyuru ve kampanya bildirimi olmaktan çıkıp hedef kitle ile marka arasında etkileşimi arttıran, bağlılık yaratan, interaktif bir yapıya dönüşecek. Bu yolda kişisel tavsiye sistemleri ve müşteri zekası gibi yeni teknolojiler ön plana çıkacak. Artık yasal düzenlemelerle tüketicilerin tüm hakları koruma altına alınacak, diğer kurumlara olan bakış açısı değişecek.

Haberin Devamı

Ticarette güven de kullanıcı da artacak

Yeni kanunu değerlendiren Emarsys Türkiye Ülke Müdürü Murat Erdör, yasanın hem daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlayacağını hem de online alışveriş hacminin artmasına destek olacağını ifade etti. Bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme süreçleri, ticari iletişim, kişisel verilerin korunması ve cezai hükümler gibi önemli değişimleri getirecek kanunun yaratacağı en büyük farklılığın haksız rekabetin ortadan kaldırılması olacağını ifade eden Erdör, tüketici odaklılığın artık bir zorunluluk haline geleceğini ve bunun da e-ticaret başta olmak üzere tüm sektörlerin geleceğe doğru daha emin adımlar atmasını ve sağlıklı büyümesini sağlayacağını söyledi.