Gazete Vatan Logo

İşçiden ‘grev’ resti!

Kıdem Tazminatı Fonu’nda uzlaşma çıkmadı

İşçiden ‘grev’ resti!

Hak-İş “Devlet garantisiz fon olamaz” eleştirisini yaparken, Türk-İş “İşçinin kıdemine dokunmak grev sebebidir” restini çekti.

Kıdem Tazminatı Fonu konusunda tarafların uzlaşmasını bekleyen hükümete kötü haber İzmir’den geldi. 5. İzmir İktisat Kongresi’nde tarafların katılımıyla düzenlenen panel, kıdem tazminatı müzakeresine dönüştü. Panelde taraflar, izleyicilerin önünde, gelinen noktada masaya konulan Fon önerisine ‘Hayır’ dedi. Hak-İş’in de işçilerin hakedişlerini devlet garantisine almayan mevcut öneriyi reddetmesi dikkat çekti.

Yüzde 90 faydalanamıyor

İzmir İktisat Kongresi’nde Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik’in katıldığı bir oturumda Müsteşar Acar’ın gündeme getirdiği Kıdem Tazminatı Fonu konusu, gerilim yarattı. Müsteşar Acar, konuşmasının sonunda kıdem tazminatı konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirterek, “Geldiğimiz noktada işçilerimizin yüzde 90’ının faydalanamadığı bir kıdem tazminatı sorunumuz var. Bunu işçilerimiz için çözmemiz lazım. İşverenlerimizi de işçileri de mağdur etmeyecek bir orta yolda buluşabileceğimizi ümit ediyorum. ‘Biz buna karşıyız’ anlayışı değil, ‘Biz bunun buralarına karşıyız, bunun bu şekilde olması gerektiğini düşünüyoruz’ şeklinde bir yaklaşımla bu sorunu çözeceğimize inanıyorum” dedi.

Örgütlük hızla azalıyor

Müsteşar Acar’ın bu sözleri üzerine Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, bu konuda Türk-İş Genel Kurulu’nda alınan kararı hatırlatarak, işçinin kıdem tazminatına dokunan hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini ve böyle bir girişimi genel grev sebebi sayacaklarını vurguladı.

Kavalak, “Bu konuda hiçbir değerlendirmede bulunmanın anlamı yoktur. Bu bizim için daha önce de söylediğimiz gibi genel grev sebebidir” diye konuştu.

Kavlak’ın ardından söz alan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ın da hükümete dönük sert eleştiriler yaparak, “Türkiye’de sendikalaşma oranı hala düşük, örgütlülük hızla azalıyor. Yeni istihdam yaratırken, nasıl bir istihdam yaratıldığı önemsenmiyor. İnsan onuruna yakışır iş kavramı neredeyse sözlükten çıktı” sözleri dikkat çekti.

Arslan, şunları kaydetti:

“Kıdem tazminatını bütün çalışanların alabileceği ve bunun doğrudan hizmet akdiyle de bağlantısını kesecek yeni bir modelin inşa edilmesini istiyoruz. Bunu yaparken var olan haklarımızın geriye götürülmesine tahammül etmeyiz. Bu haklara yenileri ilave edilerek, bu modelin hayata geçirilmesini istiyoruz. Buradaki amaç, bütün çalışanların çalıştıkları sürelerle orantılı olarak kıdem tazminatını alabilmesidir.”

Devlet garantisi olmayan fon kurulamaz

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, burada yola çıkış amacının işçinin kıdem tazminatını

işverenden tahsil edememesi olduğunu belirterek, “İşçide herhangi bir hak kaybı yaratan, özellikle de işçi alacağına devlet garantisi sağlayaman bir fon sisteminin kabul edemeyeceğini söyledi. Arslan, şöyle devam etti: “Sayın Bakanı anlayamıyoruz, akıllarında ne var yorumlayamıyoruz. Bize en son gelen teklif-kamuoyuna da yansıdı zaten- çalışanların kıdem alacaklarını işverenden nasıl tahsil edeceklerini söylemeyen, bunu garanti etmeyen bir sistem öneriyor. Devlet garantisi olmadan herhangi bir fon sisteminin kurulması sözkonusu olamaz.”



Asgari ücretten vergi kalkıyor

Yıllardır tartışılan ‘asgari ücretten vergi alınmaması’ konusu hayata geçiyor. AK Parti, asgari ücreti vergi kapsamı dışına çıkarıyor.
AK Parti’nin Kızılcıhamam’daki 21. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın basına kapalı bölümünde konuşan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni Anayasa’da uzlaşılan maddeleri anlatırken, “Asgari ücret vergi kapsamı dışı kalacak. Asgari ücreti vergiden muaf tutan maddeyi koyduk” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuyla ilgil olarak “İyi yapmışsınız” diyerek memnuniyetini dile getirdiği kaydedildi. Asgari ücretten vergi kesintisi yapılmaması halinde devletin yıllık 12 milyar liralık vergi kaybı yaşayacağı belirtiliyor.

130 lira kime kalacak?

16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt asgari ücret 1.021 lira, neti 803.6 lira. Asgari ücrette 217.6 liralık kesinti yapılıyor. Kaldırılacak vergi tutarı 130 liraya (gelir vergisi 56.84 lira ve asgaci geçim indirimi 73.40 lira) denk geliyor. Peki bu kime yarayacak? 130 lira işçiye mi verilecek, işverende mi kalacak yoksa iki taraf arasında paylaştırılacak mı? Bunların cevabını devletin izleyeceği politika belirleyecek.

Haberin Devamı