Gazete Vatan Logo

İran’da 3 yılda 1.000 mağazaya ulaşabiliriz

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo, “29 markamızın halen İran’da 135 mağazası var. Ambargoların kalkmasıyla pazara yeni girecek 20 Türk markası 3 yılda 500 mağaza açabilecek. İran’daki markalarımızın açacaklarıyla birlikte 3 yılın sonunda 1.000 mağazaya ulaşabiliriz” dedi.

İran’da 3 yılda 1.000 mağazaya ulaşabiliriz

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, önümüzdeki 3 yılın sonunda İran’da toplam 1.000 kadar mağaza ve satış noktasına ulaşabileceklerini öngördü. BMD üyesi 29 markanın halen İran’da 135 mağazası bulunduğu bilgisini veren Kariyo, “Ambargoların kalkmasıyla pazara yeni girecek 20 Türk markası 3 yılda 500 mağaza açabilecek. Halen İran’da faaliyet gösteren markalarımızın açacaklarıyla birlikte önümüzdeki 3 yılın sonunda bu ülkede toplam 1.000 kadar mağaza ve satış noktasına ulaşabileceğimizi öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

Avrupa’ya kaptırmayın

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de Türk markalarının İran’da algısının çok pozitif olduğunu belirterek, “Batı ile imzaladığı anlaşmadan sonra İran hızla dünyaya açılacak. Firmalarımızın bu büyük pazardaki fırsatları mutlaka değerlendirmeleri ve Avrupa markalarından önce İran’a yerleşmeleri gerektiğini düşünüyorum” uyarısında bulundu.

80 milyon nüfusuyla ciddi potansiyel

Yaklaşık 80 milyon nüfusuyla İran’ın Türk hazır giyim sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu bildiren Hikmet Tanrıverdi, ihracatçıya doğru ve güncel bilgiler sunacak araştırmalar yaptıklarını söyledi. Tanrıverdi, İran’da Türk firmalarının katılacağı bir fuar için hazırlıklara başladıklarını dile getiren Tanrıverdi, “İran’da TİM tarafından Türk Ticaret Merkezi açılması planlanıyor. Bunu destekliyoruz” dedi. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamına ayakkabının alınmasını beklediklerini belirterek “Bu gerçekleşirse ayakkabı ihracatını yüzde 100 arttırıp 20 milyon doların üzerine çıkarırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Markalar yurt dışına odaklandı

Perakende sektöründe başarılı çalışmalara imza atan sektör temsilcilerine ve kurumlara verilen Perakende Güneşi Ödülleri’ni 2015 yılında almaya hak kazanan isimler bir araya geldi. Sektörün önde gelen şirketlerinin 2016 hedeflerinde yurt dışında büyümek var. Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu, “Geçen hafta ilk yurt dışı Mudo Concept mağazamızı açtık. İlk çeyrekte Kuzey Irak, Mart-Nisan arası Bakü’de Mudo Concept açacağız. Kesinleşmemiş olmakla birlikte 2016’nın bir diğer ülkesi İran olacak” dedi.

Haberin Devamı

Orka Holding’in patronu Süleyman Orakçıoğlu ise “Şu an yurtiçinde 200, yurt dışında 65 mağazamız var ama yurt dışında 2016’da 25 mağaza daha açıp bunu 90’a çıkaracağız. Yurt içinde 15, yurt dışında 25 mağaza açacağız” diye konuştu.