Gazete Vatan Logo

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Kritik süre 24 saat

Dijital teknolojinin gelişmesiyle birlikte, internet alışverişi son yıllarda artışa geçti. Ancak yapılan bu alışverişlerde dolandırıcıların mağdur ettiği binlerce insan var. İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Banka kartı ile mi alışveriş daha güvenli yoksa kredi kartı ile mi? Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Kritik süre 24 saat

İREM NUR KAYA | gazetevatan.com

İnternet alışverişi, aradığımız ürünleri milyonlarca seçenek içerisinden daha uygun fiyata bulmak, mağaza mağaza dolaşmadan istediğimiz ürünü kolaylıkla sipariş etmek için büyük bir avantaj sağlıyor. İnternetten yapılan alışveriş her ne kadar daha cazip gelse de bazı ‘satıcı’ adı altındaki dolandırıcıların mağdur ettiği vatandaşlar da var. Yapılan bu alışverişlerde olumsuz durumlarla karşılaşıldığı zaman ne yapmak gerekir? Nasıl bir yol izlenmeli? Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, gazetevatan.com’a önemli açıklamalarda bulundu.

İnternetten yapılan alışverişlerde kredi kartının daha güvenli olduğuna değinen Ağaoğlu, “Banka kartı ile yapılan ödemeler anında kart hamilinin hesabından çekilir ve karşı tarafın hesabına aktarılır. Kartlı ödemelerde ise pos cihazı kullanan üye işyerlerinin pos cihazını veren bankada genellikle teminatı bulunur. Diğer yandan kredi kartıyla yapılan ödemeler alacaklının hesabına aktarılmadan bir süre provizyonda bekletilir. Banka kendisine şikâyet ulaştığında, kredi kartıyla yapılan ödemeyi karşı tarafa iletmeden kısa süreli de olsa provizyonda tutabilir. Bu yüzden kredi kartıyla yapılan ödemeler, banka kartıyla yapılan ödemelere kıyasla daha güvenlidir.” dedi.

Haberin Devamı

POS CİHAZI KULLANMASI YASAKLANIR

Kartlı ödemelerde komisyon kesilmesi hakkında bilgi veren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Kıymetli madenler altın, gümüş gibi kıymetli madenler, yabancı para alışverişleri, hisse senedi borsaları ve yönetmelikle belirlenmiş bazı özel ürün ve hizmetler hariç tek çekim ödemelerde herhangi bir komisyon, masraf, faiz vb. isim altında fark talep edilemez. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 17. maddesine göre bu tür alışverişlerde fark talep eden üye işyerlerinin bir yıl süre ile pos cihazı kullanması yasaklanır.” diye konuştu.

İnternetten alışveriş tüketicilere yüksek konfor sağlamakta ise de birçok riski de barındırmaktadır. Özellikle Instagram, Facebook, WhatsApp uygulamalarında dolandırıcılar cirit atmakta, ürünlerin renkli fotoğrafları ve cazip fiyatlarla cezbettikleri tüketicileri tuzaklarına düşürmektedirler. Bu nedenle tüketiciler, bilinmeyen internet satış portallarından alışveriş yaparken çok dikkatli olmalı, satıcının ünvanı, sabit telefon, cayma hakkı ile ilgili bilgi ve açık adresi yoksa yüksek riskli bir satıcıyla karşı karşıya olduğunu hesaba katmalı, kartlı ödeme yapılacaksa bunu banka kartıyla değil, kredi kartıyla yapmalıdır.

Alışverişten sonra ürünün gönderilmemesi, ayıplı veya farklı ürün gönderilmesi halinde yapılması gerekenleri aktaran Ağaoğlu, “Satıcıyla iletişim yazılı şekilde sürdürülmeli, anlaşma sağlanamazsa, tüketici 66 bin liraya kadar olan uyuşmazlıkla ilgili olarak mağduriyetinin giderilmesi için elindeki belgeleri ekleyerek Tüketici Hakem Heyetine başvurmalıdır. Satıcının açık adresi veya ticaret sicil numarası (Mersis No) bilinmiyorsa en yakın Cumhuriyet Savcılığına şikâyette bulunulmalıdır. Bu satıcıların dolandırıcı olma ihtimali yüksektir.” diye belirtti.

Haberin Devamı

 DOĞAN ZARARDAN SORUMLUDUR

Kredi kartı ile yapılan işlemlere son ödeme tarihinden itibaren on gün içinde, kart çıkaran kuruluşa başvurmak suretiyle itiraz edilebilir.” diyen Ağaoğlu, “Kredi kartı hamili, yapacağı başvuruda, hesap özetinin hangi unsurlarına itiraz ettiğini gerekçesiyle belirtmek zorundadır. Ayrıca banka kartı veya kredi kartının, hamilin bilgisi ve onayı olmaksızın hukuka aykırı kullanım durumlarında kart hamili, yapacağı bildirimden önceki 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan 150 Türk lirası ile sınırlı olmak üzere sorumludur. Hukuka aykırı kullanımın, hamilin ağır ihmaline veya kastına dayanması veya bildirimin yapılmaması hallerinde bu sınır uygulanmaz.” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı