Gazete Vatan Logo

İndirim kampanyalarına sınırlama!

Radikal düzenlemeler geldi. 15 günle sınırlı olacak

Perakende Yasa Taslağı’na göre, yıl boyunca yapılan indirim kampanyalarına fren geliyor. Yeni dönemde indirim kampanyası 15 gün sürebilecek.

Hipermarketler ve AVM’lerden, bakkal kasap gibi küçük esnafa kadar ticari hayatı düzenleyen Perakende Yasa Taslağı’ndan, yıl boyunca bitmek bilmeyen indirim kampanyalarına radikal düzenlemeler çıktı. Taslakta yer alan düzenlemelere göre, indirim kampanyaları 15 günle sınırlı olacak.

Esnaf, düzenleyeceği indirim kampanyasını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kuracağı “perakende bilgi sistemine” önceden bildirecek. Uygulayacağı fiyat indirim oranı ile indirim kapsamındaki diğer promosyon gibi unsurları önceden bakanlık nezdinde açıklayacak.

Kurallara uymayan esnafa bir önceki yıl cirosunun yüzde 5’ine kadar cezalar kesilebilecek. Ayrıca ceza almış, sicili bozuk esnafın indirim kampanyası düzenlemesi engellenecek.

Tüketici şikayetlerinin başında yer alan “indirim kampanyalarına” taslağın yasalaşarak yürürlüğe girmesiyle çeki düzen gelecek.

Taslak bir indirim kampanyasının en fazla 15 gün sürebileceğini öngörüyor. Bunun üzerindeki sürelerde indirimler devam edemeyecek. Halen birçok dükkanın vitrinlerini süsleyen ve 1 yıl boyunca devam eden indirim kampanyalarına izin verilmeyecek. Esnafın bu kuralı delmek için ard arda farklı isimler altında indirim kampanyaları düzenlemesi ve böylece yıl boyunca farklı isimler altında indirime devam etmesi durumlarına karşı bakanlık, yönetmelikle detaylı önlemler getirecek.

Bakanlığa bildirilecek

Esnaf düzenleyeceği indirim süresini Bakanlığın internet sitesinde kuracağı “perakende bilgi sistemi” üzerinden önceden bildirmekle yükümlü olacak. Bu bildirimde esnaf hangi sürede hangi temayla indirim yapacağını, fiyatlarını yüzde kaç indireceğini, hangi mallar üzerinde indirim uygulayacağını da sıralayacak. Böylece esnafın yıl boyunca hangi zamanlarda ve hangi sürelerde indirim yaptığına ilişkin döküm de bakanlığın elinde olacak.

Haberin Devamı