Gazete Vatan Logo

Havuzlu’dan ses çıkmadı!

Toplantıdan LPD ile ilgili bir karar çıkmadı

Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısından 3 milyar doları bulan havuzlu çıkarma gemisi LPD ile ilgili bir karar çıkmadı. Projenin büyüklüğü 3 milyar doları buluyor.

Milgem projesinde 3 ve 4’üncü gemilerin de İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından yapılmasına karar verilen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısından havuzlu çıkarma gemisi LPD ile ilgili karar çıkmadı. Helikopter iniş kalkışına da izin veren ve bir tabur askeri sevkedebilme özelliğine sahip gemilerin inşaasında ‘Özgün tasarım’ şartı nedeniyle Koç’a ait RMK Marine adaylar arasında en şanslısıydı. Söz konusu projenin büyüklüğü de 3 milyar doları buluyordu. MİLGEM’de 6 gemiyi Koç’a ait RMK Marine tersanesinin yapması kararlaştırılmış ancak Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu doğrultusunda ihale iptal edilmişti. 2 geminin daha Donanma tarafından yapılmasının ardından kalan 4 gemi için yeni ihale süreci başlatılması bekleniyor.

Öte yandan toplantıda uzun menzilli füze ile ilgili verilen karar da tartışılıyor.

Rusya, ABD, Çin ve Fransa-İtalya ortaklığının yoğun kulis faaliyetlerine giriştiği, merakla beklenen 4 milyar dolarlık uzun menzilli füze projesinin Çinli CPMIEC kuruluşu ile Türkiye’de ortak üretilmesi amacıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti. Söz konusu şirketin ABD’nin yaptırım listesinde olması kafa karışıklığı yarattı.

Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesi kapsamında Türkiye, 4 adet savunma sistemi almayı planlıyor. Türkiye’nin almak istediği hava savunma sistemi, uzun menzilli füze tehditlerini Türk hava sahasına girmeden yok etmeyi amaçlıyor.

Füzede Türkiye dışında

NATO’nun füze kalkanı radarları Malatya Kürecik’te konuşlanmasına rağmen, muhtemel bir saldırıda fırlatılacak savunma füzeleri, Türkiye’nin dışında bulunuyor. Bu yüzden Ankara’nın kendi savunma sistemine sahip olmasının ‘hayati’ olduğu ifade ediliyor. TSK envanterinde uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi bulunmuyor. Türkiye, halen kısa menzilli hava savunma ihtiyacını Rapier ve kaideye monteli Stinger füze bataryalarıyla, orta menzilli hava savunma ihtiyacını da Amerikan I-Hawk füze sistemleri ile karşılıyor.

Haberin Devamı