Gazete Vatan Logo

Halkın etine tavan

Vatandaşın en çok tükettiği kıyma ve kuşbaşı etin satış fiyatına üst sınır getirildi. İlk kez tanık olunan uygulamayla kıymanın satış fiyatı 32 lirayı, kuşbaşı etin satış fiyatı 34 lirayı geçemeyecek.

Halkın etine tavan

Et fiyatında tarihi bir uygulamaya geçiliyor. Vatandaşın en çok tükettiği kıyma ve kuşbaşı etin fiyatına tavan geldi. Kıymanın satış fiyatı 32 lirayı, kuşbaşı etin satış fiyatı 34 lirayı aşamayacak. Açıklamayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptı.

Müdahale değil

Faruk Çelik, kasapta vatandaşların daha yoğun olarak kullandığı kıymada 32 TL, kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat uygulanması konusunda kırmızı et sektörü temsilcileriyle mutabakata vardıklarını bildirdi. Çelik, karkas yağsız et tavan fiyatının 23.3 lira, yağlı karkas etin tavan fiyatının 21.8 lira olması konusunda da fikir birliğine varıldığını söyledi.

Çelik, bu durumun fiyatlara müdahale şeklinde değil, piyasa ile birlikte hareket edilmesi için atılmış bir adım olarak algılanması gerektiğini de belirtti. Bakan Çelik, tavan fiyatları 5-6 ay birlikte izleyip Haziran veya Temmuz ayında sektör temsilcileriyle biraraya gelerek gelişmeleri değerlendireceklerini duyurdu. Son dönemde et fiyatlarındaki spekülatif hareketlere karşı ithalat yapılmasına imkan sağlayan Bakanlar Kurulu kararı ile birlikte ihtiyaç olduğunda onbinlerce ton et ithal edebileceklerini hatırlatan Çelik, önceliklerinin ithalat olmadığı yönündeki görüşünü de yineledi.

Haberin Devamı

Memnun değiliz ama...

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, uygulamadan memnun olmadıklarını ancak yapacak birşeyleri olmadığını söyledi. Karabulut, “İthalat kılıcı çekilmiş, onu önlemeye çalışıyoruz. İthalatı 2010’da yaşadık. Zararına satışlar yaptık. İthalat yine getirilirse bataklığa gideriz” ifadesini kullandı.Cuma gününden beri konuyu tartıştıklarını belirten Karabulut, “Etin bir maliyeti var. Biz yağlı et için 23.40 vermiştik. Bakanlık da bir çalışma yapmış. 21.8 liraya vermek zorunda kalacağız. Kıyma için 30 lira önerdik. Kasapların ‘zarar ederiz’ itirazıyla 32 lira oldu” dedi. Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, tavan uygulamasına karşı Bakan Çelik’in hayvan başına 150 lira olan besi desteğinin artacağı sözünü verdiğini bildirdi. Birlik Başkanı Bülent Tunç da, “Herkes taşın altına elini koysun, bu saatten sonra her akşam et fiyatları konuşulsun istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

1 haftada yansır

TOPLANTIYA, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ve diğer sektör temsilcileri katıldı. Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ et fiyatlarındaki yeni tarifenin 1 hafta içinde tüketiciye yansıyacağını belirtti. Yeni tavan fiyatların uygulanması halinde kasaptaki etin fiyatında yüzde 10’luk gerileme olacağını kaydeden Yalçındağ, karkas et fiyatının 3 lira geri geldiği bir ortamda reyondaki et fiyatlarını 5 lira geri çektiklerini söyledi.

Merkez Bankası verilerine göre kırmızı ette fiyat artışı 2015 yılında yüzde 21’e ulaştı. Et fiyatlarındaki artış 2015 yılını yüzde 8.81 seviyesinde tamamlayan manşet enflasyon üzerinde de bir baskı oluşturuyor. Yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 9.58 ile 2014 ortasından beri en yüksek seviyeyi test ederken, en büyük etki yine gıda fiyatlarından geldi. Ocak ayında enflasyonda yaşanan aylık yüzde 1.82’lik artışın 1 puanı gıda fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. Gıda fiyatlarında yıllık yükseliş yüzde 11.69’a ulaşırken, sadece gıda fiyatlarının manşet enflasyon üzerindeki etkisi neredeyse 3 puana ulaşmak üzere.

Haberin Devamı