Gazete Vatan Logo

Güvercini kafese Xenon sokacak!

Söz dinlemeyen site kapanacak

Maliye, sanal ticarette vergi kaçağını robot programı Xenon ile durduracak. Söz dinlemeyen site kapanacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sanal ticarette vergi kaçağını önlemeye dönük önemli bir adım attıklarını açıkladı. Şimşek, Hollanda’dan aldıkları program sayesinde sanal ortamda ticaret yapan tüm firmaları otomatik olarak tespit ettiklerini ve bunların faaliyetlerini kayıt altına alacaklarını söyledi.

Güvercinle mi taşıyor?

Bakan Şimşek’in verdiği bilgiye göre, Bakanlık, e-ticaret sitelerini tarayacak Xenon isimli web robotu ile sanal sitelerin hem güvenirliliğini ölçecek, hem de söz konusu siteleri vergi kaçırma konusunda denetleyecek. Xenon verilerinde uyumsuzluk tespit edilen siteler önce e-postayla daha sonra da mektupla uyarılacak. Site uyumsuzluğa devam ederse vergi incelemesine sevk edilecek. Şartlara uymayan siteler bloke olacak.

Şimşek, Maliye Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, elektronik ticaret faaliyetlerinde hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, elektronik ticaretle uğraşan girişimcilere seslenerek, ”Tüm bankalardan detaylı sanal pos bilgilerini alıyoruz. Güvercinle para gönderilemediğine göre ödeme yapılamadığına göre, bu elektronik ortamda yapılıyor. Elektronik ortamda yapılan her şey Maliye’nin gözetiminde” diye konuştu.

Amazon örneği

E-ticaretin önemini kavramak için örnek veren Şimşek, 1995’te bir borsa brokerinin internetten indirimli kitap satarak başladığı şirketin şimdi Amazon gibi bir dev yarattığını anlattı. Şimşek, “Bizim işimiz sanal ticarete engel olmak değil tam aksine önünü açmak” dedi.

Haberin Devamı