Gazete Vatan Logo

‘Gıdaya 0 gümrük geldi enflasyon 1.5 puan iner’

Gümrük Bakanı Tüfenkci, tarım ürünlerinin gerektiğinde sıfır gümrükle ithal edilmesini sağlayan düzenlemenin uygulamaya girdiğini belirterek, “Tedbirlerle enflasyon 1.5 puan düşer” dedi

‘Gıdaya 0 gümrük geldi enflasyon 1.5 puan iner’

Hükümet gıda fiyatlarının öncülüğünde çift hanede seyreden enflasyonu düşürmek için ‘sıfır gümrük vergisi’ hamlesini başlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, enflasyonun düşürülmesi amacıyla tarım ürünlerinin gerektiğinde sıfır gümrükle ithal edilebilmesiyle ilgili düzenlemenin uygulamaya girdiğini açıkladı.

TV’de soruları yanıtlayan Tüfenkci, “Enflasyonun düşürülmesi amacıyla buğday ve diğer tarım ürünlerinin gerektiğinde sıfır gümrükle ithal edilebilmesi düzenlemesi uygulamaya girdi” dedi. Bakan Tüfenkci, alınan gıda tedbirlerinin enflasyonu yaklaşık 1.5 puan etkileyeceğini söyledi.

Tek haneye inecek

Gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına yönelik tedbirlere ilişkin bilgiler veren Tüfenkci, “Hedefimiz Türkiye’nin yıl sonu itibarıyla tek haneli enflasyon rakamlarını yakalaması. Bu konuda umutluyuz çünkü atmış olduğumuz adımları, yaptıklarımızı biliyoruz, piyasaya yansımalarını bekliyoruz” dedi. Enflasyonu düşürmek için Nisan’da alınan kararla kuru fasulye ve nohut ithalatında gümrük vergisi sıfırlanmış, kırmızı biberde indirime gidilmişti.

Haberin Devamı

Önlemler kapsamında

üreticiden tüketiciye başta taze meyve-sebze olmak üzere işlenmemiş gıdada arz zincirinde oluşan ve yüzde 40-50’lere ulaşan fire oranını azaltmak için de etkin kontrol mekanizması oluşturmak için harekete geçilmişti. Gıda Komitesi’nin başta kırmızı et ile sebze-meyve fiyatlarıyla ilgili çalışmaları da devam ediyor.

Çift haneye demir attı

Yükseliş trendindeki enflasyon, Mayıs’ta yönünü aşağıya çevirdi. Yıllık enflasyon, Kasım 2016’dan beri ilk kez düşüşe geçti. TÜFE Mayıs’ta giyim grubundaki artışın etkisiyle yüzde 0.45 artarken, yıllık enflasyon yüzde 11.72’ye geriledi. Enflasyon böylece son 9 yılın zirvesinden döndü. Yıllık TÜFE, Nisan’da yüzde 11.87’ye kadar çıkmıştı. TÜFE, Şubat’tan bu yana çift hanede seyrediyor.