Gazete Vatan Logo

Galatasaray’ın % 34’ü resmen Belçikalılar’ın

Galatasaray Sportif A.Ş’ye 35 milyon dolara yakın kredi kullandıran ancak, Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği ile Sportif A.Ş’nin birleşme niyetinden rahatsız olan Denizbank, elindeki tüm rehinli Sportif A.Ş hisselerini kaydileştirdi

Dün İMKB Bülteni’nde oldukça ilginç bir haber vardı. Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği A.Ş, Denizbank’ın hamlesi doğrultusunda önemli bir açıklamayı yatırımcılarla paylaşmak zorunda kaldı.

GS Sportif A.Ş (ve Galatasaray Kulübü), Denizbank’tan 35 milyon dolara yakın kredi kullanmış, Denizbank da bu kredi anlaşmasından doğan alacaklarını garanti altına almak için sözkonusu şirketin yüzde 33.93’lük hissesini rehnetmişti.

Dünkü açıklamaya göre Denizbank’ın elindeki tüm rehinli hisseler kaydileştirildi. Şimdi Galatasaraylı dostlar bu kesin ifadeye kızacak ama hisselerin kaydileştirilmesi, GS Sportif A.Ş’nin % 33.93’ünün resmen Denizbank’ın malı olduğunun tescili anlamına geliyor. Biliyorsunuz Denizbank bir süre önce Zorlu Grubu tarafından Belçika orijinli Dexia Group’a satıldı. Yani artık GS Sportif A.Ş’nin en büyük ortağının Galatasaray Kulübü değil, Belçikalı Dexia olduğunu söylemek teoride de pratikte de yanlış olmayacak. Zira yeni hisse yapısında GS Sportif A.Ş’nin % 33.93’ü Belçikalı Dexia, % 29.02’si de Futbol A.Ş üzerinde görünüyor. GS Sportif A.Ş’nin % 37.05’lik bölümü de halka açık.

CİMBOM’UN İDDİASI
Şimdi rehinli hisselerin SPK mevzuatına göre kaydileştirilmesine kadar giden süreci biraz açalım. Zira konu biraz karışık...

Finansal sıkıntıda olduğu su götürmez bir gerçek olan Galatasaray Kulübü, biraz nefes almak için Denizbank’tan kredi kullandı. Bu krediler için 8 Nisan 2005 ve 11 Nisan 2006 tarihleri arasında Denizbank ile hisse rehin sözleşmeleri imzalandı. Galatasaray’ın halka açık şirketi olan GS Sportif A.Ş’nin yüzde 33.93’ü Denizbank’a rehnedildi.

Mali krizi aşamayan Galatasaray bir hamle yaptı ve Galatasaray Futbol A.Ş ile GS Sportif A.Ş’yi birleştirmek istediğini duyurdu.

Bu haberi yatırımcılar hiç sevmedi. Sebebini anlatayım. Galatasaray halka açılırken, Beşiktaş’tan farklı bir yöntem izledi. Futbolcu lisansları, ödemeler GS Futbol A.Ş’de bırakıldı. GS Sportif A.Ş ise her türlü gelirin toplandığı kasaydı. UEFA, maç yayın, bilet satışı vb. gelirleri GS Sportif A.Ş’nin oldu.

İki şirketin birleşmesi halinde halka açık olan GS Sportif A.Ş, borçlu diğer şirketle birleşeceği için gelirinde, kârında önemli bir kayıp yaşanacaktı. Nitekim haberin çıkması ile birlikte hisseler geriledi. Hisseler gerileyince Denizbank’ın teminat olarak aldığı hisselerin değeri de verdiği kredi tutarının altına düştü. Şayet birleşme olursa, hisselerde yeni değer kaybı olması kaçınılmaz.

Zaten Denizbank da aynı gerekçeyi ortaya koymuş. Galatasaray’dan gelen açıklamaya göre, Denizbank kredi sözleşmesinin 14.2.9 maddesinde yer alan “Kredi alan hiçbir şekilde ve koşulda diğer şahıslarla birleşmeyecektir” hükmüne istinaden haksız olarak GS Futbol A.Ş ile GS Sportif A.Ş’nin başlattığı birleşme ön hazırlık çalışmalarından vazgeçilmemesinin temerrüt durumu doğuracağını iddia ediyor. Bu iddiadan yola çıkıp rehinli hisseleri kaydileştiriyor. GS Futbol A.Ş’nin ise bu duruma itirazı var. “Ortak kontrol altındaki iki şirketinin birleştirilmesi düşünüldüğünden Denizbank’a tarafımızdan gerekli itirazlar yapılmıştır”...

Belli ki bu kredi ilişkisi daha çok tartışılacak.

QVT hisselere talip
GS Sportif A.Ş’nin hisse sahipliğinde daha önce de değişim yaşandı. AIG’in hisselerini alan Ünal Aysal yüzde 21.05’lik GS Sportif A.Ş hissesini Nisan ayında 38.6 milyon dolar karşılığında yabancı fonlara sattı. Bu satışla şirketin yeni hissedarları arasına para sihirbazı lakaplı ünlü spekülatör George Soros ile Fenerbahçe’nin de ortağı olan QVT Fonu dahil oldu. Futbol A.Ş’nin hissesi bu satışla yüzde 83.98’den yüzde 62.93’e düştü. Bu hisse devrinden hemen sonra da GS Sportif A.Ş şirketin mevcut gelir yapısında değişme olmayacağı, önceki yıllarda olduğu gibi dağıtılabilecek azami kârın dağıtılacağı ve hiçbir şekilde kredi borcunun altına girilmeyeceğini bireysel ve kurumsal yatırımcılara taahhüt etti. Şimdi Denizbank’ın kaydileştirdiği hisselere QVT’nin talip olabileceği belirtiliyor.

Gerets de Belçikalı
Dexia Group bir süre önce Ahmet Nazif Zorlu’ya 2.4 milyar dolar ödeyerek Denizbank’ın kontrol hisselerini satın almıştı. Dolayısıyla şu an GS SPortif A.Ş’nin en büyük ortağı Belçika orijinli Dexia görünüyor. Biliyorsunuz Galatasaray’ın başında Belçikalı hoca Eric Gerets var ve bu aralar hakkında gitsin mi kalsın mı tartışmaları da sıkça yapılıyor.

Haberin Devamı