Gazete Vatan Logo

Ford Courier Bluetooth’la üretilecek

Ford Otosan 15 ayda 450 milyon dolarlık yatırım yapacak

Ford Otosan’ın son teknolojiyle donatılan Gölcük’teki ikinci fabrikasının inşaatı bitiyor. Küçük hafif ticari Courier’nin deneme üretimi ilk yarıda başlayacak. Araç, 2014 ilk çeyrekte yollara çıkacak.

Ford Otosan 1 milyar dolarla Türk otomotiv sanayinin en büyük yatırımının meyvelerini topluyor. Geçen yıl Tourneo Custom ile Transit Custom modellerini banttan indiren ve bugüne kadar 550 milyon dolar harcayan yerli üretici, 2014’ün ilk çeyreğinde yatırımlarını tamamlayacak. Ford Otosan, 15 aylık süreçte yeni Transit ile küçük hafif ticari aracı Courier’nin üretileceği Gölcük-Yeniköy tesisi için yaklaşık 450 milyon dolarlık yatırıma imza atacak.

Yeni Transit, 2013’ün dördüncü çeyreğinde yollara çıkacak. Ford Courier modeli de önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde satışa sunulacak. Toplam üretim 2014’te 415 bin adede yükselirken, Ford Otosan’ın istihdamı yeni yatırımlarla 11 bin kişiye yaklaşacak.

Ford Otosan Gerel Müdürü Haydar Yenigün, Yeniköy fabrikasının inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Yeni fabrikamızda kaba inşaat bitti, kısa süre içinde makine ve teçhizat kurulacak. Sabit yatırım olarak 205 milyon euroluk yatım gerçekleştireceğiz. Bu yılın ilk yarısında Courier’nin deneme üretimlerine başlıyoruz. 2014’ün ilk çeyreğinde de yeni küçük hafif ticari aracımız piyasaya sunulacak” açıklamasını yaptı. Gölcük fabrikasının alanı içinde yer alan Yeniköy tesisinin son teknolojiyle donatıldığını belirten Yenigün, ilginç bir de örnek verdi:

“Otomotiv tesislerinde civata sıkma tabancaları vardır. Bunlar hortumla bağlıdır ve bir de bilgileri kaydeden kablo yer alır. Yeni fabrikada kablo bile olmayacak. Bluetooth yani kablosuz sistem yer alacak. Bu sistem otomotiv sektöründe bir devrim olacak.”

1.000 kişiyi işe alacak

Yeniköy fabrikasıyla birlikte 1 milyar dolarlık yatırımı tamamlayacaklarının altını çizen Haydar Yenigün, 2014’te Ford Otosan’ın toplam üretim kapasitesinin 415 bin adede çıkacağını belirtti. Yenigün, Tourneo Custom, Transit Custom ile yeni Transit ailesinden 290 bin adet, Courier’den 110 bin adet ve Cargo kamyondan 15 bin adet üretim gerçekleştireceklerini kaydetti.

Ford Otosan Genel Müdürü, 2014’te Yeniköy fabrikasına 1.000 kişiyi işe alacaklarını kaydetti ve ekledi: “Ford Otosan’ın 9 bin 600 olan çalışan sayısı 10 bin kişiyi geçecek.”

Avrupa’nın yine en kârlısı

Türkiye, Ford Motor Company’nin Avrupa’daki yine ‘en kârlı operasyonu’ unvanını aldı. Borç krizi nedeniyle 1 milyar euro zarar açıklaması beklenen Avrupa’da tek kârlı şirket Ford Otosan kaldı. Ford Otosan, 2012’de 579 milyon lira ile en yüksek temettü ödeyen otomotiv şirketi de oldu. 2004-2012 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 20 büyümeyle, toplam temettü ödemesi 2.5 milyar dolar olan şirket, son 5 yılda ortalama yüzde 12 temettü verimi ile İMKB’de ilk sırada yer aldı.

1.090.459 müşteriye teşekkür

Ford, son 11 yılda 1 milyon 90 bin 459 araç satarak 11’inci kez aralıksız Türkiye’nin en çok tercih edilen markası unvanını aldı. 2012’de iç pazarda satılan 812 bin adet aracın 112 bin adedi Ford marka araçlardan oluştu. Marka pazardan yüzde 13.8 pay elde etti.

2013’te birçok yeni modeli satışa sunacaklarını belirten Haydar Yenigün, “Satışlarımız yükselmeye devam edecek” dedi. Yenigün, yenilikleri şöyle aktardı:

“Yılın ilk aylarında yeni Ford Cargo 1846T modelimiz yola çıkacak. Yeni yılla birlikte ön satışına başladığımız yen Fiesta’nın yanı sıra kısa süre içerisinde yeni Kuga’yı, yılın son çeyreğinde yeni Transit Connect ile yeni Transit’i satışa sunacağız. Liderliğimizi yeni araçlar ile 2013’te de devam ettirmek en büyük hedefimiz.”

ABD’ye 49 bin Connect gitti sırada yeni ticarileri var

Ford Otosan’ın 2012’de otomotivin anavatanı ABD’ye yaptığı ihracat rekor kırdı. Şirketin ABD’ye ihracatı 2011’e oranla yüzde 30 artışla 49 bin 312 adede ulaştı. Haydar Yenigün, yenisi İspanya’da üretilmeye başlanan Connect’in ABD’ye ihracatına 2013’te de devam edeceklerini belirtti. Yenigün, Tourneo Custom, Transit Custom ve Courier’nin ABD’ye ihracatı için de çalıştıklarını kaydederek, “ABD pazarında büyük tecrübe kazandık, Transit Connect’in yerine yeni ürünlerimizi Amerika kıtasına göndermeyi hedefliyoruz” dedi.

50 milyon dolarlık Ar-Ge ihracatı kayda giremiyor!

HAYDAR Yenigün, Ar-Ge’ye büyük önem verdiklerini, 2011’de 1.024 olan mühendis sayısını 2012’de 1.240 kişiye çıkardıklarını söyledi. Ford’un üç büyük Ar-Ge üssünden biri olduklarını ifade eden Yenigün, “Ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye harcıyoruz. Özel sektörün en büyüğüyüz. Ford’un dizel motorlarını geliştiriyoruz” dedi. Yenigün, geçen yıl yaptıkları 50 milyon dolarlık Ar-Ge ihracatının tanım kodu olmadığı için kayda girmediğinden de yakındı. Ford Otosan ile Oyak Renault arasında 2012’nin otomotiv ihracat şampiyonluğu için rekabet yaşanıyor. Ancak Ford Otosan mühendislik ihracatını toplama ekleyemeyecek.

Haberin Devamı