Gazete Vatan Logo

Fiyatlar arttı, konutta tercihler değişti! 'Hayalet ev'ler için harekete geçilmeli'

Türkiye genelinde kira ve ev fiyatları yükselişe geçti. Geçen yıllara göre fiyatlarda yüzde 152 artış gerçekleşti. Bunun yanında yeni ortaya çıkan 'hayalet evler' sebebiyle fiyatlar bir miktar daha yükseldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan emlakçı Mustafa Başaran, "Birden fazla evi olan ve evini kiraya vermeyen boş tutan ev sahiplerinden yüksek vergi alınmalı." dedi.

Fiyatlar arttı, konutta tercihler değişti! 'Hayalet ev'ler için harekete geçilmeli'

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Türkiye genelinde arz-talep dengesizliği sebebiyle kiralık ve satılık ev fiyatlarında yükselişler devam ediyor. Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketi sonrası özellikte İstanbul'da vatandaşların eski evlere olan talebinin düşmesi fiyatlarını bir miktar düşmesine sebep olmuştu. Fakat kiralık ev fiyatları, seçim sonrası yeniden yükselişe geçti. Öte yandan emlakçılar ev ve kira fiyatlarında yeniden artış beklediklerini ifade etti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan emlakçı Mustafa Başaran emlak piyasa ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"FİYATLARI TALEBİN KARŞILANAMAMASI YÜKSELTİYOR"

Kiralık ve satılık ev fiyatlarını yükselten en büyük sebebin, emlak talebinin karşılanamaması olduğuna dikkat çeken Mustafa Başaran, "Türkiye genelinde son yıllarda emlak talebi karışlanamıyor. 3 yıl öncesine kadar ev kiralarken veya satarken zorlanıyorduk. Bazen aylarca tutulmayan evler oluyordu.

Şuan için öyle bir şey söz konusu değil. Özellikle pandemiden sonra fiyatlarda büyük artış yaşandı. Pandemi nedeniyle artan inşaat sektörü masrafları sektörü yavaşlattı. Bu durumda yeni konutların yapılamaması sonucu doğurdu. Bu sebeple evlere talep arttı fakat bu talep karşılanamadı. Kira ve ev fiyatları bu sebeple yükselişe geçti." dedi.

Haberin Devamı

"EV SAHİBİ DE KİRACI DA MEMNUN DEĞİL"

Emlak piyasasındaki durumdan hem ev sahiplerinin hem de kiracıların memnun olmadığını ifade eden Başaran, "Ev sahibi evi kiraladığı vatandaştan kirasını alamamasından şikayetçi, kiracılarda kira fiyatlarının yüksek olmasından şikayet ediyor. Bazı ev sahipleri bu durum sebebiyle evlerin boş tutuyor. Kiraya vermekten kaçınıyor. Bu durum da ev fiyatlarını yükselmesine katkı sağlıyor." dedi.

"YENİ EVLİLER ESKİ EVLERİ TERCİH EDİYOR"

Deprem sonrası eski evlere ilginin azaldığına da dikkat çeken emlakçı Başaran, "Deprem felaketi sonrası vatandaşlarımız paniğe kapıldı. Özellikle eski binalarda yaşayan kiracılar evlerini tahliye edip daha kırsal alanlara yöneldi. Bu durum kira fiyatlarının bir miktar düşmesine sebep oldu. Fakat evlilik sezonunun açılmasıyla birlikte yeniden mecbur kalan vatandaşlar bu evleri tutmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA FİYATLAR DÜŞEBİLİR"

Kira ve ev fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusunda değerlendirmelerde bulunan Başaran, "Asgari ücretteki artış ne yazık ki kira fiyatların da artmasına da sebep oluyor. Bakanlığımız ve il müdürlükleri konuyla ilgili denetimlerini sürdürüyor fahiş fiyat artışı yapan mülk sahiplerine ceza uyguluyor. Fakat yine de fırsatçı ev sahiplerini bu cezalar geri durdurmuyor. Bunun yanında da döviz kurundaki yükselişler de ev ve kira fiyatlarına etki ediyor. Ben yakın zamandaki süreçte ev ve kira fiyatlarında büyük düşüşler beklenmiyor. Fakat hükümetin kur fiyatlarını düşürmeye yönelik hamleleri  ve yeni konutların yapılmasıyla birlikte ilerleyen yıllarda vatandaşın rahat nefes alacağı günlerin gelebileceğine inanıyorum. " ifadelerini kullandı.

"HAYALET EVLER' İÇİN HÜKÜMET HAREKETE GEÇMELİ"

Son olarak 'hayalet ev' konusuna değinen Başaran, "Kiraya yüzde 25 zam sınırından memnun olmayan bazı ev sahipleri evini kiralamaktansa boş durmasını tercih ediyor. Bu sayede fırsatçı ev sahipleri daha fazla kira geliri elde etmek istiyor. Bu durumda kira ve ev fiyatlarını arttıran bir durum olarak öne çıkıyor. Hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini düşünüyorum. Birden fazla evi olan ve evini kiraya vermeyen boş tutan ev sahiplerinden yüksek vergi alınmalı. Yurt dışında bazı ülkelerde bu uygulamalar mevcut. Böyle bir uygulama ülkemizde de yaygınlaşırsa yatırım amacıyla ev alanlar bu evleri elinden çıkarmak isteyecektir. Bu da fiyatlara olumlu yansıyacaktır" dedi.

Haberin Devamı