Gazete Vatan Logo

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? FED toplantısı ne zaman, saat kaçta? FED faiz arttırırsa ne olur?

Piyasaların markajında ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı yer alıyor. Gözler Jerome Powell’ın FED'in faiz kararı açıklamalarına çevrildi. ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faizde artışa hazırlandığı yorumları yapılırken kimi ekonomistlere göre de Fed'in bu hafta faiz oranlarını artırmada fren yapması bekleniyor. FED’in faiz kararında etkili olacak ABD enflasyon verisi de yatırımcının gündeminde yer alıyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz arttırırsa ne olur? FED faiz arttıracak mı? FED faiz arttırırsa altın, dolar, euro ve borsa ne olur? FED faiz kararı piyasaları nasıl etkiler? İşte FED toplantı tarihleri ve faiz kararı beklentileri…

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? FED toplantısı ne zaman, saat kaçta? FED faiz arttırırsa ne olur?

Küresel piyasalar yılın en kritik toplantısında alınacak kararı yani FED faiz kararına odaklandı. Bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerinde FED faiz kararı ile ilgili işaretler aranacak. Ayrıca bu toplantı, ABD’nin 2023 öngörülerini açıklayacağı önemli toplantılarından biri olacak. Gözler ABD’ye çevrilirken ekonomistlerden de FED kararı öncesi yorumlar da gelmeye devam ediyor. Ekonomistlere göre, Fed'in yılın son toplantısında faiz oranlarını artırmada fren yapması bekleniyor.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

FED faiz kararının açıklanacağı 2022 yılının son FED toplantısı 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak. Toplantının ardından 14 Aralık akşamı FED başkanı Jerome Powell 21.30’da toplantı düzenleyecek. Powell, faiz kararının yanı sıra FEDîn yeni yıldaki ekonomik öngörülerini de açıklayacak.

FED FAİZ ARTTIRIR MI?

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in Aralık toplantısında yüzde 85 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 15 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Ekonomistlerin büyük çoğunluğuna göre Fed'in bu hafta faiz oranlarını artırmada fren yapması  bekleniyor. Bankanın süregelen enflasyonist baskılar nedeniyle para politikasını sıkılaştırmaya yönelik tarihi kampanyasını durdurmaya henüz yakın olmadığının sinyali de gelebilir.

Haberin Devamı

EKİM AYI FED FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?

ABD Merkez Bankası (Fed) Ekim ayı faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artırarak yüzde 3,75 ile 4 aralığına yükseltti. Banka, böylece üst üste dördüncü kez 75 baz puan artışa gitmiş oldu.