Gazete Vatan Logo

FED faiz kararı ne oldu? FED faiz arttırdı mı? FED faiz kararı doları nasıl etkiledi?

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı bekleniyordu! FED toplantısının ardından alınan karar açıklandı. ABD ‘de enflasyonun yükselmesiyle birlikre FED’in tutumunun ne olacağı, faiz arttırıp arttırmayacağı gündemdeydi. FED Başkanı Jerome Powell FED’in politika faizi kararını açıkladı ve enflasyon uyarısı yaptı. Peki, FED faiz kararı ne oldu? FED faiz arttırdı mı? FED faiz kararı doları nasıl etkiledi? İşte detaylar…

FED faiz kararı ne oldu? FED faiz arttırdı mı? FED faiz kararı doları nasıl etkiledi?

Küresel piyasaların gözü FED faiz kararına çevrilmişti. Amerika’da enflasyondaki artış nedeniyle FED’in faiz arttırması bekleniyordu. FED toplantılarının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararını açıkladı. Peki, FED faiz kararı ne oldu? FED faiz arttırdı mı? FED faiz kararı doları nasıl etkiledi? İşte detaylar…

FED FAİZ KARARI NE OLDU?

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkardı.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı aktarıldı.

Son harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığı belirtilen açıklamada, bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımlarının güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı aktarıldı.

Açıklamada, "Enflasyon, salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu yinelenen açıklamada, savaş ve ilgili gelişmelerin enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yarattığı ve küresel ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu vurgulanarak, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyonun hedeflendiği bildirildi.

Fed'in açıklamasında, söz konusu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği ve devam eden artışların uygun olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Bankanın bilançosunu planlandığı gibi küçültmeye devam edeceğine de değinilen açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine çekilmesinde kararlı olduğu aktarıldı.

Açıklamada, para politikasının uygun duruşu değerlendirilirken ekonomik görünüme yönelik bilgilerin etkilerinin izlenmeye devam edileceği, hedeflere ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikası duruşunun uygun şekilde ayarlanmaya hazır olunacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini 75 baz puan artırmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Enflasyonu düşürme taahhütlerini yineleyen Powell, bunun için süratle hareket ettiklerini, hem ihtiyaç olan araçlara hem de fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gereken kararlılığa sahip olduklarını vurguladı.

Powell, ekonominin son iki buçuk yılda çok şey yaşadığını ve dirençli olduğunu kanıtladığını belirterek, "Herkese fayda sağlayan güçlü bir iş gücü piyasası koşullarına sahip olmak istiyorsak, enflasyonu yüzde 2 hedefimize indirmemiz şart." dedi.

İş gücü piyasasının aşırı derecede sıkı ve enflasyonun çok yüksek olduğuna dikkati çeken Powell, bu çerçevede Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) politika faizini 75 baz puan artırdığını ve devam eden artışların uygun olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Powell, son harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığına dikkati çekerek, "Tüketici harcamalarındaki artış, kısmen düşük harcanabilir reel gelir ve daha sıkı finansal koşullar nedeniyle önemli ölçüde yavaşladı." diye konuştu.

Haberin Devamı

İş gücü talebinin çok güçlü olduğuna işaret eden Powell, iş gücü piyasasının devam eden gücünün talebin sağlam kalmaya devam ettiğini gösterdiğini aktardı.

Powell, faiz artırımının yanı sıra para politikası duruşunu sağlamlaştırmada önemli bir rol oynayan bankanın bilançosunun boyutunu önemli ölçüte küçültme sürecine devam ettiklerini dile getirdi.

Gelecek aylarda enflasyonun düştüğüne dair ikna edici kanıtlar arayacaklarını belirten Powell, faiz artışlarının hızının gelen verilere ve ekonominin gelişen görünümüne bağlı olmaya devam edeceğini vurguladı.

Powell, "Gelecek toplantımızda alışılmadık derecede büyük bir artış daha uygun olsa da bu, şimdi ve o zaman arasında aldığımız verilere bağlı olacak bir karar" dedi.

Fed Başkanı Powell, para politikası duruşu daha da sıkılaştıkça, kümülatif politika ayarlamalarının ekonomiyi ve enflasyonu nasıl etkilediğini değerlendirirken, artış hızını yavaşlatmanın uygun olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bu sürecin trendin altında bir ekonomik büyümeyi ve iş gücü piyasası koşullarında bir miktar yumuşamayı içermesinin muhtemel olduğunu belirten Powell, ancak bu sonuçların fiyat istikrarını yeniden sağlamak ve uzun vadede maksimum istihdam ile istikrarlı fiyatlar elde etmek amacıyla zemin hazırlamak için gerekli olduğunu anlattı.

FED FAİZ KARARI DOLARI NASIL ETKİLEDİ?

FED faiz kararını dün akşam açıklarken, politika faizi 75 puan artırılarak 2,25-2,50 seviyesine yükseltilmişti. Fed kararının ardından dolar, 28 Temmuz 2022 sabahında 17,85 lira bandının üzerinde yer alıyor. Spot piyasada dolar/TL alış fiyatı 17,8622 lira, satış fiyatı 17,8736 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL ise aynı dakikalarda 18,2685 lira alış fiyatı, 18,3229 lira satış fiyatıyla el değiştiriyor.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN