Gazete Vatan Logo

Fed eylül ayını da pas geçti!

Dünyanın nefesini tutarak merakla beklediği kritik açıklama geldi. Fed bu yıl düzenlediği diğer toplantılarda olduğu gibi eylül ayı toplantısında da faizlerde değişikliğe gitmedi. Dolar/TL 2.96`ya gevşedi.

Fed eylül ayını da pas geçti!

Dünya genelinde piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın (Fed), açıklaması geldi. Fed iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) eylül ayı toplantısında da faiz artırımına gitmedi ve faiz oranı yüzde 0.25-0.50 aralığında bırakıldı. Ancak Fed, yıl sonundan önce faiz artırmayı beklemeye devam ettiğine işaret etti.

DOLARIN İLK TEPKİSİ NE OLDU?

Açıklamanın hemen ardından dolar/TL 2.96'ya gevşedi. Açıklama öncesinde kur 2.98 sınırında bulunuyordu. Kararın ardından EUR/USD 1.1186'a, altının onsu ise 1.332 dolara yükseldi.

UZMANLARIN BEKLENTİLERİNE PARALEL

Uzmanlar da Fed'in bu ayki toplantısında faiz artırımı beklemiyordu. Ancak uzmanlar Fed'in aralık ayında faiz artırımı yapabileceğini düşünüyor.

'KISA VADELİ RİSKLER AŞAĞI YUKARI DENGELENDİ'

Yapılan açıklamada "Ekonomik büyüme hızı, istihdam piyasası biraz daha güçlendi. Ekonomik görünüm için kısa vadeli riskler aşağı yukarı dengelendi. Global ekonomik, finansal gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Enflasyon göstergelerini yakında izlemeye devam ediyoruz" denildi.

Haberin Devamı

3 ÜYE MUHALEFET ETTİ

FOMC'nin faizin değiştirilmemesi kararına Bölgesel Fed başkanlarından Esther George, Loretta Mester ve EricRosengren muhalefet etti. 3 üye faizin 25 baz puan artırılarak yüzde 0,50-0,75 seviyesine çıkmasını istediler.

Toplantının ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Janet Yellen ise şunları söyledi:

YELLEN: 'BU YIL 1 FAİZ ARTIRIMI BEKLİYORUM'

"Fed, faiz artırımı için nedenin güçlendiği yargısına vardı. Daha fazla kanıt için beklenmesine karar verdi. Fed genel olarak ABD ekonomisinden memnun. Şu anda ekonomide aşırı ısınma yok.

Genel olarak faiz artırımlarının uygun olacağı konusunda görüş birliği içindeyiz. FOMC üyelerinin çoğu, yakın zamanda faiz artırımı için nedenin daha güçlü olduğunu düşünüyorlar. Fed hedeflerine doğru ilerleme konusunda daha fazla kanıta ihtiyaç duyuyor. FOMC üyelerinin çoğu faizde bu yıl bir artırım bekliyorlar. Eğer büyük yeni riskler gelişmez, cari yörüngede kalınır ise bu yıl 1 faizartırımı görmeyi bekliyorum.

Haberin Devamı

Partizan politikalar bizim kararlarımızda rol oynamıyor. Toplantılarımızda siyaseti tartışmıyoruz, kararlarımızda hesaba katmıyoruz. Faizlerin artırılmaması kararı büyük ölçüde ekonomide aşırı ısınma görülmediği yargısını temel aldı."

UZMANLAR NE DEDİ?

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü ve UZMANPARA Yazarı Tuncay Turşucu, UZMANPARA'ya sıcağı sıcağına yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

KARAR METNİNDEKİ EN ÖNEMLİ FARKLILIK NE?

"Fed piyasa beklentilerine paralel faizlerde değişiklik gerçekleştirmedi ve %0.5 seviyesinde bıraktı. Karar metnindeki en önemli farklılıklar içerisinde Fed’in faiz artırma konusundaki beklentilerinin güçlendiği ancak hedeflere yönelik daha somut deliller görmek istediklerini belirten bir paragraf eklenmiş. Başkan Yellen da konuşmasında ekonomik rakamların bir faiz artırımını desteklediğini açıkça belirtti. Ancak neden bu toplantıda faiz artırımı yapmamalarının sebebini ise enflasyonda hedefe doğru daha iyi bir iyileşmeyi görmek istediklerini belirtti. Bugün faiz kararının ekonomiye bir güvensizlik olmadığını açıkladı. Ekonomik projeksiyonlarda bir öncekine oranla daha kötümser revizyonlar olsa bile mevcut beklentilerin iyi rakamlar olduğunu açıkladı. Bu açıklamalar aralık ayına yönelik faiz artırımı sinyali olabilir. Bir miktar beklemek istiyoruz diyerek Kasım toplantısında da pas geçebileceği de anlaşılabilir.

Haberin Devamı

ARALIK AYI BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ

Diğer yandan karşı oy kullanan Eshter George’un yanına, Loretta Mester ve Eric Rosengren’de eklenmiş. Böylece şu ana kadar 1 kişi faiz artırmayı isterken bu sayı 3 kişiye çıkmış görünüyor. Başka deyişle Fed üyeleri içinde faiz artırımı giderek ağırlaşmaya başlamış. Bu da Aralık beklentisini artırıyor.

PROJEKSİYONLAR AŞAĞI YÖNLÜ ANCAK FED’İN İYİ HEDEFLER

Diğer yandan, Fed projeksiyonlarına göre;

2016 yılı büyüme beklentisini %2'den %1.8'e indirdi. 2017 yılı için değişiklik yapmadı.

2016 işsizlik oranı beklentisini %4.7'den %4.8'e yükseltti. 2017 yılı için değişiklik yapması ve %4.6 da bıraktı.

Haberin Devamı

2016 yılı PCE enflasyon beklentisini %1.4'den %1.3'e indirdi. Çekirdek PCE beklentisinde ise değişiklik yapması ve %1.7'de bıraktı.

NOKTA TAHMİNLERDE BİR FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Bu arada nokta tahminlere bakıldığında daha güvercin bir görüntü var. Haziran ayındaki tahminlerde 1 faiz artırımı bekleyenlerin sayısı 6’dan 10’a yükselirken, 2 faiz artırımı bekleyenlerin sayısı ise 9’dan 3’e düşmüş görünüyor. Bununla da kalmıyor 1 faiz indirimi bekleyenler Haziranda mevcut değilken, bu sefer 3 kişi eklenmiş. Üç faiz artırımı bekleyen yine 1 kişi olurken dört faiz artırımı bekleyen 1 kişi ise artık yok. Başka deyişle nokta tahminlerde yıl sonuna kadar 1 faiz artırımı beklentisi yükselmiş.

DOLAR İLK BAŞTA GÜÇLENDİ ARDINDAN DENGELENDİ

Sonuç olarak ekonomik beklentilerde bir miktar aşağı yönlü revizyonlar mevcut. Bu durum ilk başta piyasalarda dolar aleyhine havanın biraz daha ağır basmasına neden olurken açıklamaların ardından bu hava dengelenmiş duruyor. EURUSD ilk başta 1.1186’ya yükselirken yeniden 1.1170’e geri çekildi. Altın 1334 seviyesine yükselişinin ardından tekrar 1329 seviyesine geri çekildi. İçeride USDTRY’de 2.9630 seviyesinden hafif tepkiler geliyor."

10 YIL ARADAN SONRA YÜKSELTMİŞTİ

Fed, 2015 yılının son toplantısında 10 yılın ardından ilk kez faiz artışına giderek politika faizini % 0-0.25 aralığından % 0.25 – 0.50 aralığına yükseltmişti.

BİR SONRAKİ TOPLANTI NE ZAMAN?

Fed bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısını 1-2 Kasım tarihlerinde yapılacak.