Gazete Vatan Logo

Evde bakım maaşı yatan iller güncel liste! Kasım ayı evde bakım maaşı yatan iller belli oldu mu? 16 Kasım evde bakım parası sorgulama ekranı!

Engelli yakınına bakanlara her ay ödenen evde bakım parası için gözler ödemelere çevrildi. Engellilerin gündelik hayatlarını sürdürebilmeleri için başkasının bakımına muhtaç olmaları durumunda bakımını üstlenen kişiye ödenen evde bakım maaşı, kasım ayı ile birlikte pek çok kişi taradından sıklıkla araştırılıyor. Ödemelerin yapılacak tarih merak edilirken, paranın hesaplara yatıp yatmadığını sorgulanıyor. Peki, 16 Kasım Evde bakım maaşı yatan iller belli oldu mu? Evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım maaşı neden yatmadı? TC no ile evde bakım maaşı sorgulama ekranı nedir? İşte Evde bakım maaşı yatan iller güncel listesi ile ilgili tim bilgiler…

Evde bakım maaşı yatan iller güncel liste! Kasım ayı evde bakım maaşı yatan iller belli oldu mu? 16 Kasım evde bakım parası sorgulama ekranı!

Sağlık kurulu raporunda bakıma muhtaç olduğu belirlenen engellilerin bakımını üstlenenlere verilen Evde bakım maaşı kasım ayı itibariyle sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Evde bakım parasının hesaplara yatıp yatmadığı evde bakım maaşı yatan iller güncel listesinin yayınlanıp yayınlanmadığı merak ediliyor. Maaş ödemeleri için TC no ile evde bakım maaşı sorgulama yapmak gerekiyor.

KASIM AYI EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER GÜNCEL LİSTESİ BELLİ OLDU MU?

Engellilerin gündelik hayatlarını sürdürebilmeleri için başkasının bakımına muhtaç olmaları durumunda, engelli ve yaşlı kişilerin bakımını üstlenenlere her ay düzenli olarak ödenen evde bakım maaşı kasım ayı ödemeleri başladı. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ödemelerin yapılmaya başlandığını duyurduç Bakan Yanık sosyal medya hesabından “Aile odaklı sosyal hizmet anlayışımız gereğince, bakım ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımızı aileleri yanında destekliyoruz. 1 milyar 876 milyon lira Evde Bakım Yardımı ödemelerini gerçekleştirmeye başladık.” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATAR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen evde bakım maaşı ödemeleri, her ayın 15'i ile 30'u arasında il il farklı günlerde ödeniyor.

Evde bakım parası alanlar, e-Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığının hesaplarına yatıp yatmadığını sorgulayabiliyor. Hak sahibi olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini online olarak gerçekleştirebiliyor.

2022 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

2022 yılı Temmuz zammı ile evde bakım parasına da zam gelmişti. Yıl sonuna kadar evde bakım parası 2 bin 706 TL'den 3 bin 340 TL olarak hak sahiplerine ödenecek. Yeni yıl ile birlikte evde bakım parasına zam gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?

Evde bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını cep telefonunuzda SMS veya e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanabiliyor. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e SMS atarak bakiyelerini öğrenebilir.

e-Devlet sistemi üzerinden "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini online olarak gerçekleştirebiliyor.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bakım parası almak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine başvuruluyor. Evde bakım parası ve engelli aylığı alınabilmesi için başvuruların ikamet edilen yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine yapılması gerekiyor. Evde bakım parası alınması için başvuru esnasında engellinin bulunması gerekmiyor. Gerekli belgelerle yapılan başvurular değerlendirilerek evde bakım parası bağlanması işlemleri gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM PARASI ALABİLMEK İÇİN ŞARTLAR NE?

Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesidir. Bununla birlikte, engellinin sağlık kurulu raporunda “ağır engelli” ibaresinin yer alması şarttır. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası alınamaz.

Diğer şart ise, engellinin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olmasıdır.

Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin sağlık kurulu raporunda bakıma muhtaç olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca engelliye bakan kişi ile engelli arasında kan bağı bulunması şart. Engelliye bakan herkes evde bakım parası alamıyor. İlgili yönetmelik çerçevesinde üvey akrabalar da evde bakım parası alabiliyor. Engelliye bakan kişinin engelli ile aynı adreste ikamet etmesi de şart. Aksi taktirde, bakım hizmetinin tam anlamıyla yerine getirilmeyeceği düşünülerek evde bakım parası ödenmiyor.

Haberin Devamı