Gazete Vatan Logo

Ev fiyatları ile ilgili son dakika uyarısı! Faiz oranları düştü, fiyatlar yüzde 100 arttı

Ev fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması! Ev alacaklara üç paketlik müjdeli haber geldi. İlk defa konut sahibi olacaklar 10 yıl vade ve 0,99 faiz oranıyla, döviz hesabı ve altınlarını bozduranlar da 0,89 faizle ev kredisi alabilecek. Düşen faiz oranları sonrası fırsatçılar harekete geçti. Ev fiyatları ikiye katlandı, uyarılar art arda geldi. Fırsatçılar İstanbul başta Ankara, İzmir ve Adana olmak üzere birçok ildeki ev fiyatlarını yüzde yüz oranında arttırdı. İşte konut kredilerinde faizlerin düşmesinin ardından sektörde yaşanan son gelişmeler...

Ev fiyatları ile ilgili son dakika uyarısı! Faiz oranları düştü, fiyatlar yüzde 100 arttı

Devletin konut kredilerine yaptığı indirim fırsatçılar tarafından ev fiyatlarına zam olarak yansıdı. Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, "Müteahhitlerin evinde ev yok ancak ben elinde 150-200 daire olan arsa sahiplerini biliyorum. Bunlar saatlik zam yapıyor. Buna çözüm bulunmalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından konut sektörünü canlandıracak 3 yeni paket açıkladı. Buna göre, ilk defa konut sahibi olacaklar 10 yıl vade ve 0,99 faiz oranıyla ev sahibi olabilecek. Döviz hesabı ve altınlarını bozduranlar ise 0,89 faizle ev kredisi alabilecek.

FIRSATÇILAR FİYATLARI İKİYE KATLADI

Ancak Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından bazı fırsatçılar başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana olmak üzere birçok ildeki ev fiyatlarını yüzde yüz oranında arttırdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bazı internet sitelerinde fırsatçıların serbest piyasa ilkesiyle asla bağdaşmayacak şekildeki fahiş artışları çok detaylı yakından takip ettiklerini duyurdu. Fahiş fiyat artışına karşı devreye alınan uygulamalar üzerinden gerekli tedbirlerin alınacağı vurguladı.

Haberin Devamı

"ELİNDE 150-200 DAİRE OLAN ARSA SAHİPLERİ VAR"

İHA'da yer alan habere göre; AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu, hükümetin elini taşın altına koyduğunu ancak fırsatçılar nedeniyle piyasanın rahatlamadığını söyledi. Karslıoğlu, “Hükümetimizin verdiği bu desteği en iyi şekilde piyasaya yansıtmamız gerekiyor. Bu ekonomik sıkıntıların içerisinde hükumetimiz böyle bir olanak sağlamışken biz buradan meslektaşlarımıza, ev satıcılarına bunu bir fırsatçılığa dönüştürmemelerini istiyoruz. Bundan 1 hafta önce ne fiyat istiyorsa şimdi de aynı fiyatı uygularsa en azından hükumetin verdiği destek ile piyasa rahatlamış olur. Ev almak isteyenler evini alır” diye konuştu.

Müteahhitlerin ev fiyatlarını arttırmadığını kaydeden Karslıoğlu, “Bu ev fiyatlarını arttıranlar inanın müteahhitler değil. Fiyatları arttıran elinde birden fazla daire olan arsa sahipleridir. Müteahhidin elinde daire kaldığını zannetmiyorum. Birden fazla tapusu olanların Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından araştırılıp incelemeye alınması gerekiyor. Görülecek ki bizim haklılığımız ortaya çıkacak. Bunların yüzde 90’ı arsa sahibidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“BÜYÜK BİR YAPTIRIM UYGULANMALI”

Ev fiyatlarına alt-üst sınır getirmenin pek mümkün olmayacağını aktaran Karslıoğlu, “Burada ki alt ve üst sınırımızın vicdan olması gerekiyor. Araştırma ile bu fiyatları arttıranların tekelleşmiş, kartelleşmiş arsa sahipleri olduğunu göreceklerdir. Bunun için onlara büyük bir yaptırım uygulanmalı. Bu kadar tapusu olan adamın rayiç bedeli ne ise aynı fiyattan satsınlar. Hükümet elini taşın altına koydu, onlar da koysunlar” dedi.

Bazı arsa sahiplerinin 150-200 dairesi olduğunu ve saatlik zam yaptığını belirten Mustafa Karslıoğlu, “150-200 dairesi olan arsa sahiplerini sayabilirim ben size. Günlük değil bu adam saatlik zam yapıyor. Burada müteahhidin ne kabahati var. Elinde daire olan müteahhit kalmadı zaten. Hepsi yatırımcılara dönüştü” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

EV FİYATLARI NASIL DÜŞER?

Öte yandan konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Sinan Alçın şu ifadeleri kullandı:

Önümüzdeki günlerde kredi paketinin detayları belli olacak. Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını izlemiştik. Orada aslında belirgin olan üç paket var. Bir tanesi ilk evim konut finansman paketidir. 0.99 faizli 10 yıla kadar 2 milyon liraya finansman sağlanacak bir pakettir.

İkincisi genişletilmiş konut finansman paketi olarak karışımıza çıktı. Bu birinci ve ikinci el konutları kapsıyor. Ön şart var. Konut değerinin en az yarısının 1 Nisan’dan önce döviz tevdiat hesaplarında bulunması gerekiyor. Faiz oranı da 0.89’dur. Bu konuda BES sistemi ve altın hesapları, kur korumalı mevduat hesapları gibi uygulamalar da döviz tevdiat hesabının çözülmesi vardı.

Başvuru nasıl yapılacak. Hangi bankalar bu paket içerisinde yer alacak bu önümüzdeki günlerde teknik çalışma sonrası ortaya çıkacak diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

İNŞAAT SEKTÖRÜNE FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLANIYOR. PİYASADAKİ KONUT ARZI SIKINTISINA ÇARE OLUR MU?

Konut çok boyutludur. Arz kısmı özellikle demir, çimento maliyetlerinde artış karşımıza çıkıyor. Yeni konut projelerinde çalışan firmalar bu konudan yakınıyor. Aslında arz sıkıntısından ziyade bir talep yetersizliğinin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu da ulaşılabilir olmanın ötesine geçmesinden kaynaklanıyor. Büyük kentlerde 4 kişilik bir ailenin oturabileceği evlerin fiyatları 1 milyon lirayı aşmış durumdadır. Dolayısıyla benzer selektif politikaları özellikle pandeminin başlangıcından bu yana farklı sektörlerde gördük. Burada gecikmiş talebin tekrar canlandırılmasına yönelik bir adımdır.

İkinci el piyasasında bir hareket öne çıkar bunun devamı olursa yeni konutlar satılmaya başlar. Talebin belli bir seviyeyi aşmadığı durum nitelik taşımaz. Piyasaya dönük bir teşvik paketi olduğunu görüyoruz. Yatırımcılar açısından da enflasyonist dönemde uzun vadeli yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun enflasyon üzerinde tetikleyici etkisi olacaktır. Kiralarda da bölgede konut fiyatları artınca bu kiralara da yansıyacaktır.

FİYATLARI NE DÜŞÜREBİLİR?

Geçmişte bunun farklı uygulamalarını da gördük. Yugoslavya’da konut projeleri hayata geçmişti. Barınma hakkı dediğimiz temel insan hakkı içerisinde yer alıyor. Konutun sağlıklı bir şekilde sağlanması lazım. Toplu konut uygulamaları karşımıza çıkıyor. Uzun vadeli olarak aile harcamaları içerisinde konut edinilmesi buradaki fiyat artışlarını frenleyebilecek nihai unsurdur. Bu olmadığı ölçüde fiyatlar sürekli artıyor. 1999 depreminde birkaç bölgede fiyatların geri çekildiğini gördük. Onun haricinde konut fiyatlarındaki artış geri dönmüyor. Bu da konut piyasasında kriz yaratıyor.

YAPTIRIM AÇIKLAMALARI CAYDIRICI OLUR MU?

Bunlar karaborsayı daha da tetikleyen unsurlardır. Müteahhit kendisi bir daire yapıyor bunu bir yakınına satıyor gibi gösterip kredi çekiyor. Bu tip alanlara doğru yöneliş ortaya çıkar. Burada nihai çözüm arz güvenliğini sağlamak konut üretimini geliştirecek biçimde projeler ağırlık verilmesi lazım. Konut sektörünün temel sorunu sermaye yetersizliği ve proje bazlı çalışmalardır.

MANİPÜLASYONLARIN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN MÜ?

Bu fiyat kontrolleri ile yapılabilecek bir şeydir. 1 ay önce fiyatın ne olduğu takip edilebilir. Serbest piyasa koşullarında tabi ki alıcı ve satıcı razı olduktan sonra fiyat üzerinde kontrol gücü yoktur. 2 bin yılındaki enflasyonla mücadele kapsamında Danıştay dedi ki ‘basiretli tacir olması lazım ve böyle bir dönemde dövizle kira kontratı yapılmamalı diye bir tavsiye niteliğinde uyarı bulundu.

HIZLI ŞİŞEN FİYATLAR İÇİN VATANDAŞA UYARI!

Krediyi ödeyemediniz bu tip durumlarda rayiç bedel dikkate alınır buna da bakılması lazım. Konut satın almada ne kadar köpük olunduğuna dikkatlice bakılması lazım. Hızlı şişen fiyatlar var buna bütün alıcıların dikkat etmesi lazım.

EMLAKÇILAR ARASINDA TEKELLEŞME OLABİLİR Mİ?

Hukuki pencere tamamen meselenin başka bir yönüdür. Kaparo dediğimiz meselenin hukukta karşılığını bulmak mümkün değildir. Alıcı ve satıcıların da hukuki olarak kendilerini güvence altına alacak biçimde davranışlar sergilemesi lazım. Emlakçılığı ilişkin standartların müteahhitlerde olduğu gibi gerçekleştirilmesi gerekiyor. Alıcılar, satıcılar kiracılar ve ev sahiplerinden emlakçılara yönelik şikayetler gelebiliyor. Meslek standartlarının artırılması gerekir.

FİYATLAR AŞAĞI ÇEKİLDİ DİYELİM, 3 MİLYONA ALDIĞIM EVİN DEĞERİ 2.5 MİLYONA DÜŞERSE BUNUN KARŞILIĞI NE OLUR?

Bu biraz zor. Konut piyasasında fiyatlar aşağı doğru katıdır. Düşmediğinde de yüksek düzeyde kalıyor. Konutu 3 milyon liraya alan kişi bir sene sonra 2.5 milyona satmak istemiyor ve bekleme yoluna gidiyor. Belki yıllarca satamamış oluyor. Doğru fiyatı bulmak çok önemlidir. O an artış oldu diye hep fiyat artacak anlamına gelmiyor. Konutun toplu taşımaya uzaklığı ile ilişkisi bütün bunlara dikkatlice bakmak gerekiyor. Düne göre çok iyi kira geliri sağlayan bir bölge yarın da aynı şekilde devam edecek diye bir şey yok.

YABANCILARA KONUT SATIŞI FİYATLARI ARTIRIYOR MU?

Doğrudur özellikle kira üzerinde ve Akdeniz ile Ege bölgelerinde ciddi kira artışlarını görüyoruz. Satılık konutlarda etki biraz daha sınırlıdır. Yabancılara satış toplam satış üzerinde fiyatları çok etkileyecek düzeyde değildir. Burada belli bölgeler var. Farklı ülke gruplarında gelen yabancılar var ve bunların tercih ettikleri şehirler var. Bunun lokal bir etkisi vardır. Bütün olarak değerlendirdiğimizde etkisinin zayıf olduğunu söyleyebiliriz."