Gazete Vatan Logo

Ergenekon piyasaları çökertti!

Ankara'daki gözaltı furyası piyasaları da olumsuz etkiledi. Borsa güne hızlı bir düşüşle başlarken dolarda yükseliş izleniyor

Piyasalarda Ergenekon depremi yaşanıyor. İlk seansa küçük bir düşüşle başlayan; sonrasında gözaltılar nedeniyle iyice gerginleşen borsa, ilk seansı yüzde 4.2 kayıpla kapatarak iki yıl sonra en düşük seviyesine indi.

İkinci seansta ise satışlar hızlanarak devam etti. Endeks saat 14.40 itibarıyla yüzde 5.81 kayıpla 33 bin 052 puana kadar inmişti. Endeks, ikinci seansta 33 bin puanı da aşağı yönlü olarak kırarak 32 bin 881 puanı gördü. Özellikle bankalara gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 6,2 düştü.

Diğer yandan satış eğiliminin artmasının da etkisiyle kurda da yukarı yönlü hareket başladı.

Sabah saatlerinde 1.2230'lara kadar inen dolar/YTL kotasyonları, 1.23 düzeyinin üzerine çıktı. İlk seansta dolar 1.2380'e çıktı.ı

Euroda ise güne 1.9295 seviyelerinden başlayan bankalararası piyasa 1.9438'e kadar yükseldi.

Piyasaların düşüşe geçmesinde Avrupa borsalarındaki kayıplar da etkili oldu. Merrill Lynch'in İsviçreli yatırım bankası UBS'i birinci derecede tercih edilen hisse listesinden çıkarması nedeniyle başlayan satışlar, İMKB'deki satışlar üzerinde de rol oynadı.

Faiz piyasasında ise ihale sonrasında büyük bir hareketlilik yaşanmadı. Değişken faizli 3 ayda bir kupon ödemeli ihalede rekabetçi olmayan teklif satışı 3.6 milyar YTL olarak gerçekleşti. FRN satışında Hazine toplam 5.9 milyar YTL borçlandı. Piyasadan toplam 3.9 milyar YTL, kamulardan ise 2 milyar YTL borçlanma gerçekleştirildi. Hazine yarın 6.92 milyar YTL iç borç geri ödemesi yapacak. İhalede oluşan fiyat beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, gelen talep beklentilerin altında kaldı. Bundan sonraki süreçte ihalelere yönelik endişeler de arttı.

Gösterge kağıdın bileşik faizi ihale sonrasında açılış seviyesi olan yüzde 22.42 seviyesini aşıp rekor seviyesini yeniledi ve 22 ay sonra ilk kez yüzde 22.54'e çıktı. Yarın valörlü işlemlerde faiz yüzde 22.59 ile rekor düzeye tırmandı.

Öte yandan interbank piyasasında faizin yüzde 20'nin üzerine çıkmasının ardından dün Merkez Bankası'ndan yüzde 19.25 ile borçlanan bankalar, bugün de Merkez Bankası repo ihalesine yoğun ilgi gösterdi. 3.44 milyar YTL'lik teklife karşın piyasaya 1 milyar YTL veren Merkez Bankası teklifinde maksimum basit faiz yüzde 17,76 olarak gerçekleşti.


Haberin Devamı