Gazete Vatan Logo

Erdoğan: Faiz sebep enflasyon sonuçtur

Başbakan Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştirmeyi sürdürerek, geçen haftaki yarım puanlık faiz indirimini “milletle dalga geçmek” olarak nitelendirdi ve yatırımların devamı için TCMB’nin faizleri hızlı şekilde düşürmesi gerektiğini söyledi.

Ak Parti grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Bizim düşüncelerimiz çok açık nettir bu faiz oranı yüksektir bunun düşmesi lazım ki Türkiye’de reel yatırım artsın” dedi ve ekledi:

“Eğer siz yüksek faiz ile kredi vermeye kalkarsanız benim ülkemdeki özellikle yerli sermaye yatırım yapabilir mi, yapamaz, yatırımı neyle nasıl yapacak eğer finansın maliyeti ucuzsa onun yatırım yapma şansı vardır, maliyeti yüksekse bu yatırımı yapmak çok zordur. Yatırımı bitiremeden çöken girişimcileri biliyoruz bunun önünü açmamız böyle olacak.”

Faiz artırdı sıçrattı

Merkez Bankası’nı enflasyon hedeflerini tutturamadığı için eleştiren ve faizin sebep, enflasyonun ise sonuç olduğunu belirten Erdoğan, TCMB’nin Ocak ayındaki 5 puanlık faiz artırımı ardından enflasyonun da sıçradığını savundu.

Erdoğan enflasyon hedefini tutturamamakla suçladığı Merkez Bankası’na eleştirilerine şöyle devam etti:

Revizeler artık yetti

“Yıl içinde bir kere, iki kere, üç kere hep revize ettiniz. Faizi de aynı şekilde... Ama artık yetti, bunu söylemek zorundayım. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bize değişik yerlerden değişik gerekçeler getiriyorlar. Bırakın o işleri. Biz yüzde 63 devletin borçlanma faiziyle aldık, o zaman enflasyon yüzde 30’du. Faiz inmeye başladı, indi, indi, onunla beraber enflasyon da indi, tek haneli rakamları yakaladık. Bundan daha güzel örnek olur mu? Enflasyonla faiz doğru orantılıdır, ters orantılı değil. Birini yükseltirken birini indirirsen bütün dengeleri alt üst edersin. Çünkü ikisi birden ya düşer ya yükselir. Nitekim 5 puan artırdılar, bu arada enflasyon da sıçradı. Artık bunu görmemiz lazım. Ona göre de herkesin başını iki elinin arasına alıp değerlendirmesi lazım. Bu ülke bizim. ‘Bilmem hangi kuruluş ne demiş’ değil, biz ne dedik bunu düşünmeleri lazım. Bizim süratle kalkınmamız ve bu ülkenin yatırımlarına devam etmesi lazım.

Haberin Devamı