Gazete Vatan Logo

Evi olan herkesi ilgilendiriyor! Yüzde 61,5 oranında artıyor

Emlak vergisi 2. taksit ödemesi, 30 Kasım 2022 Çarşamba gününe kadar gerçekleştirilebilecek. Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme zammı ödemek zorunda kalıyor. Resmi Gazetede yayınlanan Yeniden Değerleme Oranı’nın (YDO) %122,93 olarak açıklanması 2023’te emlak, çevre temizlik vergileri ve tapu kadastro harçlarını da önemli oranda artıracak. Sektör temsilcisi Arzu Turan YDO’nun gayrimenkulle ilgili ödemelere yansımasını örneklerle anlattı.

Evi olan herkesi ilgilendiriyor! Yüzde 61,5 oranında artıyor

Resmi Gazetede yayınlanan Yeniden Değerleme Oranı’nın (YDO) %122,93 olarak açıklanması 2023’te emlak, çevre temizlik vergileri ve tapu kadastro harçlarını da önemli oranda artıracak. Sektör temsilcisi Arzu Turan YDO’nun gayrimenkulle ilgili ödemelere yansımasını örneklerle anlattı.

Gayrimenkul sahipleri zamlı vergi ödeyecek

Öncelikle şunu söylemek lazım ki Yeniden Değerleme Oranı 2000 yılından beri en yüksek seviyesine ulaştı. 2000 yılında %56 olan oran yıllar içinde gerilemiş ve tek hanelere kadar inmişti. 2020’de 9,11 olan bu oran geçen yıl %36,2 olarak uygulanmıştı. Bu yıl üç hanelere çıkan YDO 122,93 olarak belirlenirken bu oran 2023 yılından itibaren gayrimenkul sahiplerinin emlak vergilerine ve çevre temizlik vergilerine yansıyacak. Ayrıca yeni gayrimenkul alım satımlarında da tapu harcı yükselecek.

Emlak vergisine yansıma YDO’nun yarı oranında

Bilindiği gibi Türkiye siyasi sınırları içinde sahip olunan arsa,araz,işyeri ve konutlar için her yıl belediyede kayıtlı olunan değer üzerinden binde 1 ila 6 oranında emlak vergisi ödeniyor. Bu değer Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. Maddesinde bulunan vergi değeridir ve bu değer her yıl yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla emlak vergileri önümüzdeki yıl yüzde 122,93’ün yarısı olarak yaklaşık yüzde 61,5 oranında zamlı olarak ödenecek.

Haberin Devamı

100 TL emlak vergisi ödeyen 161,5 TL ödeyecek

Örnekleme yapacak olursak 2022 yılında 100 TL emlak vergisi ödeyen bir gayrimenkul sahibi 2023’te yaklaşık 161,5 TL ödeyecek. 200 TL ödeyen bir mülk sahibi için bu rakam yaklaşık 323 TL, 500 TL ödeyen bir mülk sahibi için 807,5 TL olarak ortaya çıkıyor. 2022’de 1000 TL ödeyen bir gayrimenkul sahibinin 2023’te ödemesi gereken emlak vergisi miktarı ise 1615 civarında olacak.

Çevre ve Temizlik vergileri de zamlanacak

Çevre ve Temizlik vergileri de her yılın başında bir önceki yılın yeniden değerleme oranın yarısı oranında uygulanıyor. Ayrıca Belediye Gelirleri Kanunu’ndaki çevre temizlik vergisinin su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına alınan tutar da YDO oranında artırılıyor.

Haberin Devamı

30 kasım son tarih

2022 yılı emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım itibariyle başladı. Emlak vergisi ödeme işlemleri 30 Kasım’a kadar yapılabilecek. Emlak vergisi ödemeleri belediyelerin banka hesap numaralarına EFT veya havale yoluyla ve e Devlet üzerinden ödenebiliyor.

Mükellefler kredi kartı ile yapılan işlemlerde anlaşmalı bankalardan Ziraat kredi kartına 6 taksit, diğer kredi kartlarına tek çekim yapılarak hiçbir vade farkı oluşmadan ödeme imkanından faydalanabiliyorlar. Yine Türkiye’nin her yerindeki PTT şubelerinden online sistem üzerinden mükellef sicil numarası ve TC kimlik numarası eklenerek ödeme yapılabilecek. Mükellefler, e-belediyecilik uygulaması çerçevesinde internet üzerinden www.selcuklu.bel.tr web adresinden de kredi kartı veya banka kartı ile vergilerini ödeyebiliyorlar.

İnternetten ödeme kolaylığı

Vergi ödemeleri için ATM ve İnternet bankacılığı uygulamasıyla mükelleflere kolaylıklar sağlandığına dikkat çekilen açıklamada, “Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank şubelerinden ATM’lerden ve internet bankacılığı sistemi üzerinden de mükellef sicil numarası ile vergi ödenebileceği belirtildi. Ayrıca sunulan hizmetlerle vatandaşların zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde ödeme yapabileceği belirtilirken, mükelleflerimizin gecikme zammına maruz kalmamaları için belirtilen süre içinde vergilerini ödemeleri menfaatlerine olacaktır. Ödeme süresi içinde ödenmeyen vergiler için 6183 sayılı kanun gereğince gecikme zammı uygulanacak” ifadeleri kullanıldı. Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri için ödemelerde son gün tarih 30 Kasım.

Haberin Devamı

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergilerinin ilgili belediyeye bizzat gidilerek ödeniyor. Emlak Vergileri emlak vergisi, banka hesabına havale, EFT, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve E-Devlet üzerinden ödenecek. Bazı belediyelerin internet siteleri üzerinden vergi ödeme ve borç sorgusu da yapılabiliyor.