Gazete Vatan Logo

Elektrik, doğal gaz, su faturası... Hepsi düşecek

Elektrik, su, doğal gaz… Tüm faturalar düşecek. Herkes için geçerli. Daha düşük faturalar gelecek. Böylece ev ekonomisinden faturalar için ödenen para miktarı azalmış olacak. Özellikle koronavirüs salgını sürecinde, zamanının çoğunu evde geçiren vatandaşlar yüksek faturalar ödemek zorunda kaldı. Kış aylarında doğal gaz ve elektrik tüketiminin de artmasıyla faturalar birçok vatandaşın ödeme güçlüğü çekmesine neden oldu. Elektrik faturası, doğal gaz faturası ve su faturasını daha az ödeyin. Birkaç değişiklikle faturalarınız düşecek.

Elektrik, doğal gaz, su faturası... Hepsi düşecek

Tüm aboneler için geçerli. Elektrik, doğal gaz ve su için daha az para ödenecek. Küçük görünse de aylık toplam maliyet içerisinde birçok kişi için önemli bir kazanç sağlanmış olacak. Gerekmedikçe dışarıya çıkılmayan pandemi döneminde çok daha fazla zaman evlerde geçiriliyor. Dolayısıyla yaşam alanlarında harcanan elektrik, su, doğal gaz gibi kaynakların miktarlarında da aynı oranda artıyor. Bu kaynakların sıkça kullanılması faturaların da yüksek gelmesine neden oluyor. Birkaç küçük değişiklikle faturaların düşürülmesi sağlanabilir. Tüm tasarruf önlemlerini alanlar elektirik, su ve doğal gaz için daha az ödeme yapabilirler.

ELEKTİRK FATURASI NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Evinizde gün içinde lamba kullanımını azaltabilirsiniz. Bunun için gün ışığından en çok faydalanabileceğiniz odayı, evinizde en çok zaman geçirdiğiniz yer neresiyle (salon, oturma odası, çalışma odası vb.) oraya taşıyabilirsiniz.
Kullanmadığınız elektronik eşyalarınızın fişlerini çekebilirsiniz. Çünkü çalışmıyor olsalar dahi, prize takılı oldukları sürece cihazlarınız elektrik harcamaya devam ediyor.
Buzdolabı kapağını uzun süre açık tutmamayı ve kapağı gün içinde sık sık açıp kapatmamayı deneyebilirsiniz. Sık açılan buzdolabı, soğutma işlemi yapabilmek için daha fazla enerji harcamaya başlıyor. Bu nedenle buzdolabı kapağınızın aralık kalıp kalmadığını kontrol edebilir; ara sıra kapı contalarının sağlam olup olmadığına da dikkat edebilirsiniz.
DOĞAL GAZ FATURANIZI DÜŞÜRÜN
Peteklerin önünü kapatmayan dekorasyon çözümlerini tercih edebilirsiniz. Eşyalarınızı peteğinizden en az 25-30 santim aralıklı biçimde yerleştirebilirsiniz.
Kombinizi kış aylarında sıcaklık durumuna göre kapatıp açmak yerine düşük bir sıcaklıkta sabit tutabilirsiniz.
Sıcak su ayarınızı musluk yerine kombiden yapmayı deneyebilirsiniz. Bu arada kombinizde su basınç ayarının 1.5-2 bar aralığında olmasına dikkat edebilirsiniz.
SU FATURASINI DÜŞÜRMEK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER
Hepimizin ellerimizi sık sık yıkadığı bu olağanüstü dönemde su israfını özellikle dikkate almamız gerekiyor. Henüz ülkemizde baraj doluluk oranları beklenen seviyeye ulaşmadı. Su konusunda mümkün olduğunca tutumlu davranmak gerekiyor. Ellerinizi sabunlarken musluğu kapatabilir, yalnızca yıkama aşamasında su kullanmayı deneyebilirsiniz.
Diş fırçalarken boşa su akıtmamayı deneyebilirsiniz, dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak için suyu kullanabilirsiniz.
Duşta geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca kısa tutabilirsiniz. Duşta geçirdiğiniz zamanı daha aza indirgediğiniz her bir dakikada ayda ortalama 570 litre suyun harcanmasını engellemiş oluyorsunuz. Bu ise ortalama 30 damacana su anlamına geliyor. Saçlarınızı şampuanlarken suyu tamamen kapatabilirsiniz.
Çamaşır makinesinde çamaşırlarınızı yıkarken ön yıkama yapıyorsanız, bu alışkanlığınızı değiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı